Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Απολαύστε απόψε τη φαντασμαγορική βροχή των Περσείδων

«Χτυπάνε» την ατμόσφαιρα της Γης σε ύψος 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η φωτεινή σφαίρα που σχηματίζουν κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των περίπου 200.000 χιλιομέτρων την ώρα...
Το αποψινό θέαμα θα μπορούν να απολαύσουν καλύτερα όσοι βρεθούν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού,μακριά από κατοικημένες περιοχές

Κορυφώνεται σήμερα το βράδυ η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τις λεγόμενες και Περσείδες. Όσοι ξενυχτήσουν θα μπορέσουν να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα. 

Τα «πεφταστέρια» είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ, αφήνοντας φωτεινά ίχνη καθώς διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ' εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Σήμερα λοιπόν είναι η καλύτερη μέρα παρακολούθησης του αστρολογικού φαινομένου των Περσείδων, οι οποίες οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, απ' όπου πήραν και ο όνομά τους.

Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Τρίτη 12 Αυγούστου όταν και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Οσοι θέλουν ν' απολαύσουν το φαινόμενο θα πρέπει να κοιτάζουν το βραδινό ουρανό προς τα ΒΑ  και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ,όταν το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Η "καταιγίδα" των πεφταστεριών συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις ημέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Σουίφτ-Τατλ,που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα,που εγκαταλείπει στην τροχιά του,ενώ περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που βρίσκεται στο περιήλιό του”.

Ο κομήτης   συμπληρώνει μια πλήρη τροχιά κάθε 130 χρόνια, προσπέρασε τη Γη για τελευταία φορά το 1992 και η επόμενη αναμένεται το 2122...

Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα. Για την «επίσκεψή» τους στη Γη σώζονται μαρτυρίες ηλικίας περίπου 2.000 ετών από την Απω Ανατολή, ενώ στις ρωμαιοκαθολικές χώρες το φαινόμενο ονομάζεται και «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου» επειδή στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του αγίου.

Μαζί με τους Λεοντιδείς -διάττοντες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης τον Νοέμβριο-, οι Περσείδες είναι τα μετέωρα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων αγαπούν την αστρονομία. Καλύτερα θα μπορέσουν να απολαύσουν το θέαμα όσοι βρεθούν σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, δηλαδή μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ το «μικρό» φεγγάρι της ημέρας και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να ευνοήσουν την παρατήρηση του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom