Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ρωσικός ιός πλήττει ελληνικές εξαγωγές και επιχειρήσεις


των Χάρη Φλουδόπουλου – Νίκου Χρυσικόπουλου

Διόλου αμελητέες επιπτώσεις σε σημαντικό αριθμό κλάδων θα έχει για τις ελληνικές εξαγωγές το εμπάργκο που αποφάσισε η Μόσχα, ως αντίποινο στις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η Δύση.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τόσο του ΣΕΒ όσο και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η Ρωσία μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην πρώτη 15άδα των αγορών όπου υπάρχουν σημαντικές εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, αυτό όμως δε σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα υπάρξουν επιμέρους κλάδοι που θα πληγούν, κυρίως στον τομέα των αγροτικών προϊόντων: το 2013 οι συνολικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν 406 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 41,5% ή 168,5 εκατ. ευρώ αφορούσε αγροτικά προϊόντα.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, αποτελούσαν μόλις το 1% των συνολικών εξαγωγών ή αλλιώς έφταναν μόλις στα 84,9 εκατ. ευρώ. Όμως σε επιμέρους δραστηριότητες, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική: Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια (25,7 εκατ. ευρώ), τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), οι νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), τα βερίκοκα-κεράσια κ.ά.(12,01 εκατ. ευρώ), τα νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Για τους κλάδους αυτούς βεβαίως η απώλεια είναι μεγάλη. Ήδη έχουν παγώσει εξαγωγές ροδάκινων που ετοιμάζονταν από τη Βέροια ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ακτινίδια από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Καθημερινά, από τη Βόρεια Ελλάδα έφευγαν περί τις 200 νταλίκες με κατεύθυνση τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία

Σημαντικό πλήγμα για τις Ιχθυοκαλλιέργειες
Εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην αγορά της Ρωσίας είναι ο κλάδος των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) Δημήτρης Βαλαχής ανέφερε μιλώντας στο Capital.gr πως το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί σημαντικό πλήγμα σε μια αγορά που ήδη είχε περάσει δύσκολες στιγμές από το 2013.

Τότε η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο του 2013 και οι διαπραγματεύσεις συμμόρφωσης που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν ουσιαστικά τα ελληνικά προιόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το 2010 το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% της κατανάλωσης τσιπούρας και λαυρακίου στην Ρωσία, το 2014 ανέρχεται περίπου στο 10%, καθώς πέραν των άλλων οι Τούρκοι ανταγωνιστές πέτυχαν να αυξήσουν αισθητά την παρουσία τους στη χώρα. Οι επικεφαλής των εταιρειών του κλάδου εκτιμούν πως οποιαδήποτε είδους απαγόρευση εξαγωγών, έστω και προσωρινή, θα έχει ως αντίκτυπο την οριστική απώλεια της συγκεκριμένης αγοράς και την παράδοσή της στους ανταγωνιστές. Σημειώνεται πως πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έφθασαν περίπου στους 2.500 τόνους νωπών ψαριών.

Ελληνικού ενδιαφέροντος προϊόντα που μένουν εκτός εμπάργκο, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε στο ρωσικό ΦΕΚ, είναι το ελαιόλαδο που εξαιρείται από τη απαγόρευση, το κρασί (και άλλα αλκοολούχα) και οι παιδικές τροφές.

Βεβαίως εκεί που πραγματικά θα υπάρξει ζήτημα για τη χώρα μας είναι εάν ο οικονομικός ψυχρός πόλεμος φτάσει μέχρι την καρδιά της ρωσικής οικονομίας, δηλαδή στο φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι απολύτως εξαρτημένη από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου καθώς προμηθεύεται πάνω από το 60% των αναγκών της από τη Μόσχα.

«Ντρίπλα» για ελληνικές εξαγωγές μέσω τρίτων χωρών
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή του υπουργείου γεωργίας, των εξαγωγεών, του ΣΕΒ καθώς και αγροτικών φορέων εξετάστηκαν δύο κυρίως ζητήματα:
Πρώτον η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το Ρωσικό εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει ελληνικό αίτημα προς την Ευρώπη ώστε να υπάρξει αποζημίωση προς τους κλάδους που θα πληγούν

Δεύτερον να υπάρξει υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι που εξαρτώνται περισσότερο από τις πωλήσεις στη Ρωσία, να στηριχθούν για να βρουν άλλες αγορές και να υποκαταστήσουν τις χαμένες εξαγωγές.

Βεβαίως στη σύσκεψη εκφράστηκαν φόβοι για τις παράπλευρες επιπτώσεις του ψυχρού οικονομικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας και της πιθανής αύξησης που μπορεί να έρθει για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίσης με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Ρωσία, ο ΣΕΒ θέτει εκ νέου επί τάπητος το θέμα της μείωσης που καταγράφεται μέχρι στιγμής φέτος στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και ζητεί να υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε να προωθηθούν τα αναγκαία μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, κυρίως στο μέτωπο της μείωσης του κόστους που συνεπάγονται τα διάφορα βάρη (φορολογικά, ενεργειακά, μη μισθολογικά κόστη κλπ).

Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρω
Γουναρικά 87,45
Ακτινίδια 25,7
Ροδάκινα 24,5
Φράουλες 23,5
Ανελκυστήρες 16,6
Χρώματα, βερνίκια 12,01
Βερίκοκα, κεράσια κ.ά. 12,01
Νεκταρίνια 10,0
Ελαιόλαδο και παράγωγα 8,05
Πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες 6,39
Λαβράκια κ.ά 5,26
Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04
Αγγούρια 5,04
Ελάσματα και ταινίες 4,87
Ελιές 4,87

Σοβαρά προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom