Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Μπάχαλο με τον "ΕΝΦΙΑ" - Επαναφέρουν τις περσινές τιμές σε 4.000 οικισμούς

Χαρδούβελης:"... υπάρχει μία δόση αυθαιρεσίας στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων

- Επανέρχεται στα περσινά επίπεδα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς
- Χωράφια σε αγροτικές περιοχές φορολογήθηκαν σαν να είναι παραθαλάσσια οικόπεδα στη Μύκονο
- Ο Γκίκας Χαρδούβελης άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα για τον σχεδιασμό του φόρου
- Η προχειρότητα του ΕΝΦΙΑ δείχνει πως η κυβέρνηση ξεκάθαρα δεν πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών

Όπισθεν ολοταχώς φέρεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τα απίστευτα και κραυγαλέα λάθη στον φόρο ακινήτων, τον λεγόμενο ΕΝΦΙΑ ,που τείνει να εξελιχθεί σε φόρο εφιάλτη, χειρότερο ακόμα και από το χαράτσι της ΔΕΗ.

Μετά από αυτό το φιάσκο, την προχειρότητα του σχεδιασμού του νέου αυτού φόρου, ήρθε αναγκαστικά και η εντολή του πρωθυπουργού να επαναφέρουν στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα, τα ακίνητα στους οποίους ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Το πρόβλημα στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχιών και σπιτιών στην επαρχία, οι οποίοι ξαφνικά είδαν να φορολογούνται σαν να έχουν παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Μύκονο. Φυσικά, οι αντιδράσεις δεν ήταν μόνο από την πλευρά των πολιτών, αλλά και των βουλευτών της κυβέρνησης που ξεσηκώθηκαν αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες είναι πως θα αξιοποιηθεί η απόφαση του 2013 με την οποία είχαν οριστεί ειδικές τιμές σε 457 περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν κατά περίπτωση και ειδικοί συντελεστές απομείωσης. Ακόμα κι αυτό όμως απότελεί δίκοπο μαχαίρι κυρίως στο Λεκανοπέδιο, καθώς μία τέτοια ενέργεια επαναφοράς της απόφασης του 2013, σημαίνει για περιοχές της Αττικής, επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega πως οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων με αντικειμενική αξία πέρυσι στις 96.670 ευρώ, φέτος υπολογίστηκε στις  815.568 ευρώ.

Επίσης, σε χωριό των Τρικάλων, για κτίσμα 30 τ.μ. του 1930 σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., η αντικειμενική τους αξία υπολογίστηκε στις 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.


Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζητά τη μεταφορά της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν το αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά δημιουργείται ζήτημα για όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση. 
Χαρακτηριστικό του μπάχαλου που επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος δήλωσε πως μόνος του έχει διορθώσει ήδη πολλές αδικίες, πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως υπάρχει μία δόση αυθαιρεσίας στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων. 

Ο νέος υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε για άλλη μία φορά πως υπάρχουν λάθη στον ΕΝΦΙΑ, αλλά έσπευσε να τα αιτιολογήσει, λέγοντας πως ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση, ώστε να αφορά περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. 

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε για 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα δεν υπήρχαν καν αντικειμενικές αξίες και απέδωσε τα τεράστια λάθη που έχουν γίνει στην Ελλάδα, στην κληρονομιά του παρελθόντος. 
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom