Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Boeing: Πολιτικό "πινγκ-πονγκ" ευθυνών στις "πλάτες" των θυμάτων - Οι απαιτήσεις Πούτιν κι οι... πύραυλοι των αυτονομιστών


- Προειδοποιήσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, στον Βλάντιμιρ Πούτιν
- "Τελευταία σας ευκαιρία να βοηθήσετε στην περισυλλογή των σορών" το μήνυμά του για το boeing
- Ο Πούτιν απoρρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες κι απαιτεί εξηγήσεις απ' το Κίεβο
- "Ήταν νεκροί για ημέρες", λένε οι φιλορώσοι αυτονομιστές για τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης
- Μυστήριο με την μετακίνηση πυραύλου από τους αυτονομιστές


Την ώρα που ακόμη δεν έχει γίνει σαφές ποιός είναι ο υπαίτιος της νέας αεροπορικής τραγωδίας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως θα διαφοροποιήσει έστω και στο ελάχιστο τον πόνο των συγγενών των εκατοντάδων θυμάτων της μοιραίας πτήσης, οι εκατέρωθεν καταγγελίες και οι επιρρίψεις ευθυνών στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, δεν έχουν τελειωμό.


Πούτιν: "Δεν το έριξαν οι φιλορώσοι αντάρτες - Είναι εξωφρενικό"


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. 
Ρώσος ΥΠΕΞ: "Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς"

"Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία", δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

"Δε μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων Κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής", αναφέρεται από την ρωσική πλευρά.

"Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται η εξέλιξη της έρευνας", υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μία ανακοίνωση.

"Δεν έχουν την τεχνογνωσία για τέτοιο χτύπημα οι αντάρτες"


Παράλληλα, η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο, όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.

Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 "απλά" ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.

Ζήτησε, επίσης, από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από το στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.

"Βολές" Ολλανδού πρωθυπουργού σε Πούτιν


"Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία- μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες- προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να μπορέσουν να απομακρύνουν τις σορούς των θυμάτων", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, συμπληρώνοντας πως «έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι σκοπεύει να βοηθήσει».

Το τηλεφώνημα με τον Πούτιν και οι ευθύνες της Ρωσίας


«Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες» τόνισε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο Ρούτε, έπειτα από μια πολύ έντονη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

 

«Πρέπει να δείξει στον κόσμο και στην Ολλανδία ότι θα κάνει αυτό που περιμένουμε από εκείνον, ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να γίνει» προσέθεσε ο ίδιος, αφού οι αντάρτες εμπόδισαν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων την Πέμπτη, περιλαμβανομένων 192 Ολλανδών.

Ρούτε: «Βάση των σημερινών εξελίξεων και των εικόνων που λάβαμε σήμερα το πρωί, στέλνω ένα μήνυμα στον πρόεδρο να ασκήσει εκ νέου επιρροή στους αντάρτες»

«Ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να δει πώς τα συντρίμμια του αεροσκάφους, οι σοροί των επιβατών και τα προσωπικά τους αντικείμενα είναι ακόμη διασκορπισμένα στο σημείο» προσέθεσε ο Ρούτε, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία.

Ο Μαρκ Ρούτε είπε, εππίσης, ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι και εκείνοι έχουν την ίδια γνώμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δράσει.

"Εξοργισμένη η Ολλανδία", λέει ο ΥΠΕΞ Τίμερμανς


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι η Ολλανδία «είναι θυμωμένη, εξοργισμένη» με τις αποκαλύψεις ότι κάποιοι έσερναν από εδώ και από εκεί τις σορούς των επιβατών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

"Ήταν νεκροί για μέρες!"


Παράλληλα, ο αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών, Ιγκόρ Γκίρκιν, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Russkaya Vesna, υποστηρίζει ότι βάσει των μαρτυριών όσων βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, στην ανατολική Ουκρανία "σε ένα σημαντικό αριθμό των νεκρών σωμάτων, το αίμα είχε στραγγιστεί και τα πτώματα ήταν σε αποσύνθεση".

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο αρχηγός των φιλορώσων υποστηρίζει ότι: "Οι ουκρανικές αρχές είναι ικανές για κάθε προστυχιά". 
Υπενθυμίζουμε ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο, στο οποίο -πιστεύεται- ότι ακούγεται η φωνή του Γκίρκιν (γνωστός και ως Στρέλκοφ) που φωνάζει: "Το αεροπλάνο χτυπήθηκε! Κοίτα αυτά τα μαύρα στίγματα, είναι τα μέλη του αεροπλάνου που πετούν... Έγινε μια έκρηξη... κοίτα, κοίτα, μαύρος καπνός!".

Το ανατριχιαστικό του μήνυμα στο facebook, με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη της κατάρριψης, έγραφε: "Στην περιοχή Torez, μόλις χτυπήσαμε ένα An-26, είναι κάπου κοντά στο ορυχείο Progress. Σας προειδοποιήσαμε - μην πετάτε στον ουρανό μας!". Αργότερα αυτό το μήνυμα διαγράφηκε, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν αυτό σήμαινε ότι το διαψεύδει. 

Τί λέει ο Ποροσένκο


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ότι εκείνοι που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης εκεί. 
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο Ποροσένκο είπε στον Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι: «Αυτοί που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Το έγκλημά τους θα πρέπει να ερευνηθεί από διεθνή δικαστήρια»

Το Κίεβο εξάλλου επιθυμεί οι αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να θεωρούνται από την διεθνή κοινότητα «τρομοκρατικές οργανώσεις» ενώ προετοιμάζει προσφυγές με αυτό το σκοπό, ανέφερε σήμερα η προεδρία.

Ποροσένκο: «Σχεδόν όλοι τους είναι Ρώσοι πολίτες και δε μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας»

«Προετοιμάζουμε την κατάθεση προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια προκειμένου οι αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να αναγνωριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο» υπογράμμισε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

"Ξεφορτώνονται" πύραυλο οι φιλορώσοι αυτονομιστές;


Μέσα σε όλα αυτά, ερωτηματικά προκαλεί ένα βίντεο που ήρθε στο "φως" της δημοσιοότητας, στο οποίο φέρεται να απεικονίζονται φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι μεταφέρουν, με ένα φορτηγό, αντιαεροπορικό σύστημα Buk, σαν αυτό που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία, περίπου δύο ώρες μετά τη συντριβή του μοιραίου Boeing.

 

Στο βίντεο, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, φαίνεται ότι από το σύστημα εκτόξευσης λείπουν δύο από τους τέσσερις πυραύλους που διαθέτει ο κάθε εκτοξευτήρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοιχεία που δείχνουν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από ρωσόφιλους αντάρτες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο, ούτε να επιβεβαιωθεί αν το εικονιζόμενο σύστημα έβαλε κατά του μοιραίου αεροσκάφους, σκοτώνοντας τους 298 επιβαίνοντες.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom