Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αυξήθηκαν οι τιμές σε εισιτήρια και φάρμακα


Μειωμένος ήταν ο πληθωρισμός τον Ιούνιο παρότι οι αποπληθωριστικές τάσεις υποχώρησαν σε σχέση με τον Μάιο, ωστόσο και αυτόν τον μήνα οι τιμές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν εκ νέου!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον Ιούνιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -1,1% από -2% τον Μάιο και -0,4% τον Ιούνιο πέρυσι. Το αρνητικό πρόσημο, όμως, δεν αφορά τις αεροπορικές εταιρίες, που εκτόξευσαν τις τιμές των εισιτηρίων κατά 29,9% σε ετήσια βάση.

Υψηλό διψήφιο ποσοστό αύξησης καταγράφουν για ακόμη έναν μήνα τα φάρμακα (+21,6%) λόγω της αύξησης της δαπάνης που αναλογεί στους ασφαλισμένους, όπως και τα τιμολόγια της ΔΕΗ (+11,7%). Σημαντική, όμως, ήταν και η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία, καθώς τον εφετινό Ιούνιο είναι υψηλότερες κατά 7,5% σε σχέση μ’ ένα έτος πριν, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο έστω μιας ολιγοήμερης καλοκαιρινής απόδρασης για πολλούς Ελληνες πολίτες.

Ακριβότερη τον Ιούνιο ήταν και η βενζίνη, με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση 0,8%. Σε ετήσια βάση, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέγραψε ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά και στα αβγά (2,6%), καθώς και στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού (1,4%).

Να σημειωθεί ότι μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια (13,4%), νωπά φρούτα (7,8%), έξοδα ξενοδοχείων (4,7%), νωπά ψάρια (2,1%), ελαιόλαδο (1,4%) και βενζίνη (0,8%), εξ ου και ο περιορισμός του αποπληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2014 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε ετήσια βάση, μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν σε βασικά αγαθά που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς, όπως σε νωπές πατάτες (30,9%), νωπά λαχανικά (17,5%), ζάχαρη (11,6%), νωπά φρούτα (10,2%), νωπά ψάρια (2,4%), δημητριακά και παρασκευάσματα (1,4%) και κρέατα γενικά (0,9%). Επίσης, σημαντική μείωση καταγράφουν τα ενοίκια των κατοικιών, καθώς τον Ιούνιο εφέτος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 έχουν υποχωρήσει κατά 7,7%, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom