Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο μιναρές του τζαμιού στα Γιάννενα και η φωλιά των πελαργών!

Μια σπάνια ιστορία πολέμου και ζωής

Επτά (7) αιώνες ζωή μετρά σήμερα το τζαμί της Καλούτσανης στην πόλη των Ιωαννίνων και έχει να διηγηθεί άπειρες ιστορίες, πολέμους, μάχες, επαναστάσεις, κινήματα, σφαγές αλλά και μέρες δόξας και παρακμής.

Σήμερα περιμένει καρτερικά να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής του, ώστε να ξαναδώσει στην πόλη λίγη από την πολυπολιτισμική αίγλη του παρελθόντος του.


Μπορεί οι Γιαννιώτες στο πέρασμα των αιώνων να το σεβάστηκαν, όμως πολλοί επισκέπτες βλέποντας σήμερα τον μισοκατεστραμμένο μιναρέ του, κάνουν λάθος εκτίμηση, νομίζοντας ότι βεβηλώθηκε από χριστιανούς μετά την απελευθέρωση.

Αυτό όμως είναι λάθος, αφού ο μιναρές του 15ου αιώνα έχει τη δική του ιστορία!

Στη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου τα Γιάννινα βομβαρδίστηκαν από τα ιταλικά αεροπλάνα και ο μιναρές του τζαμιού της Καλούτσανης, καταστράφηκε από τις ιταλικές βόμβες.

Από τότε παραμένει μισοκατεσραμμένος και πλέον χρησιμοποιείται ως... φωλιά πελαργών!

Και πραγματικά είναι συγκλονιστικό, στο σημείο όπου οι ιταλικές βόμβες σκορπούσαν το θάνατο, σήμερα να υπάρχει ζωή και οι πελαργοί να γεννούν και να εκκολάπτουν τα αυγά τους! Μια σπάνια ιστορία που πραγματικά είναι μοναδική. Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα περάσετε από το σημείο, κοντοσταθείτε να προσέξετε τον μισοκατεστραμμένο μιναρέ. Έχει τη δική του... ιστορία!
http://epirusgate.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom