Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΔΑΕΕ: Συνεχίζεται η υποβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της

του Ανδριανού Γκουρμπάτση, 
Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού

Η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που μόνον για επικοινωνιακούς λόγους πέρασε από την προηγούμενη Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, με το Ν.   4249/2014, ουσιαστικά τίποτε από τα αναμενόμενα για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Π.Σ., το προσωπικό του και γενικά για το υπηρεσιακό συμφέρον, δεν επέφερε, παρά μόνον κάποιες επιπλέον θέσεις ανωτάτων αξιωματικών για ορισμένους που, ασθμαίνοντας επεδίωκαν

και μετά βουλιμίας επιζητούσαν την προώθηση και ψήφιση του. 

Και όντως πέτυχαν του σκοπού τους και προάχθηκαν. Εδώ απουσιάζει εμφανώς σχετική ανακοίνωση της ΕΑΠΣ. Ποιος νοιάζεται όμως γι΄αυτό και όσα ακολουθούν, ψηλά τα γράμματα. Όμως για να γίνει αντιληπτό σε κάθε αναγνώστη - γιατί στο Π.Σ όλοι το γνωρίζουν και βιώνουν ακόμη και οι ένθερμοι υπερασπιστές του - ότι μόνον προβλήματα δυσλειτουργίας του Π.Σ και δυσαρμονίας στο προσωπικό του έφερε ο εν λόγω νόμος. 

Αναφέρονται ενδεικτικά, τα πολλά κενά του νόμου, οι δεκάδες κανονιστικές και διοικητικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν και δημοσιευθούν, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, όπως για την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Διεύθυνση Επιθεωρήσεων και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος και πολλά άλλα που θα αναβιώσουν με την παρέλευση του χρόνου και θα αποδειχθεί η προχειρότητα και οι μεθοδεύσεις για συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός του εν λόγω Νόμου. Και για του λόγου το αληθές σύντομα θα επιχειρηθούν τροποποιήσεις του γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσουν πολλές από τις διατάξεις του.

Θύμα του συγκεκριμένου νόμου υπήρξε και η Δ.Α.Ε.Ε. - η Υπηρεσία ''Κόσμημα'' του Π.Σ - που συχνά πυκνά έβγαζε, βγάζει και θα εξακολουθεί να βάζει ''ασπροπρόσωπη'' την εκάστοτε Ηγεσία, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες καλούνται να ανταπεξέλθουν και διαχειριστούν οι υπηρετούντες σε αυτήν αλλά και με την ευρεία έννοια, σε όλα τα Ανακριτικά Γραφεία των Υπηρεσιών του Π.Σ. Δυστυχώς όμως η Ηγεσία ανέκαθεν, πλην εξαιρέσεων, επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει, ως προς τον ρόλο, την οργάνωση και γενικά τη λειτουργία της. 

Την ταπείνωναν, χλεύαζαν το προσωπικό της αλλά στις επιτυχίες της ήθελαν να φωτογραφίζονται και να καρπώνονται την αίγλη της. Να φανταστεί κανείς, ότι η ΔΑΕΕ προβλέπεται και λειτουργεί με τοπική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια, μόνον με προσωπικό 10 ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαξιωματικούς και αξιωματικούς), ενώ απαιτείται να στελεχωθεί με τουλάχιστον 40 άτομα, οι οποίοι καλούνταν και καλούνται, μάλιστα χωρίς τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων της να διαχειριστεί την εγκληματικότητα των εμπρησμών πανελλαδικά. 

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα υπαγόμενα σε αυτήν Ανακριτικά Γραφεία όλων των Υπηρεσιών του Π.Σ. Και όμως αυτό το προσωπικό, είναι που έβγαζε, βγάζει και θα βγάζει από το αδιέξοδο την Ηγεσία του Σώματος, κάθε φορά που επιχειρησιακά εκτίθεται ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός, όπως το 2000, 2007, 2009, 2012 και πιστεύω και εφέτος. Μάλιστα μόλις προχτές οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού ενός ατόμου φερόμενου για εμπρησμό δάσους με πρόθεση σε περιοχή του Ωρωπού Αττικής, τον εντοπισμό και σύλληψη του οποίου πραγματοποίησε προσωπικό της ΔΑΕΕ, και αξίζει συγχαρητηρίων. 

Σκόπιμα ή μη, η εκάστοτε Ηγεσία του Π.Σ. υποβάθμιζε και εξακολουθεί να υποβαθμίζει την ΔΑΕΕ,  γιατί αγνοεί ή σκόπιμα δεν θέλει να κατανοήσει και αντιληφθεί, ότι ήδη από χθες το δόγμα της δασοπυρόσβεσης έπρεπε να έχει αλλάξει και η δασοπυρόσβεση να στηριχθεί στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, όπως συνέβαινε από το 1998, όπου με τον Ν. 2612/1998 ανατέθηκε η ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Π.Σ., και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτό ισχύει σε όλον τον Δυτικό Κόσμο. 

Σημαντικό ρόλο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής της εγκληματικότητας των εμπρησμών και εν προκειμένω των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση, αν δεν το γνωρίζει ή σκόπιμα αγνοεί η Ηγεσία διαδραματίζει η λειτουργία της ΔΑΕΕ. Η σύλληψη εμπρηστών ενεργεί προληπτικά και κατασταλτικά. Επιτέλους κατανοήστε το και ας μην συμφέρει τις σκοπιμότητες που θέλουν υποταγμένη την εν λόγω Υπηρεσία. Όποιος ανορθώνει ''Κεφάλι'' πράττει σύμφωνα με τον νόμο και γενικά υπηρετεί την νομιμότητα παραγκωνίζεται, εκδιώκεται και υποβαθμίζεται σε Υπηρεσίες οπισθοφυλακής. Με λίγα λόγια τον ''τρώει το σκοτάδι'', όπως λέει και ο θυμόσοφος Λαός μας. Ως πότε όμως...! Θα λάμψει η αλήθεια και θα συμπληρωθεί η ιστορία του Σώματος.

Κύριε Υπουργέ, 
Πιστεύω εσείς να ευαισθητοποιηθείτε περισσότερο από προκατόχους Σας αλλά και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και να αναδιοργανώσετε πράγματι τις Υπηρεσίες του Π.Σ, και μεταξύ αυτών αναβαθμίσετε το ρόλο και λειτουργία της ΔΑΕΕ και των Ανακριτικών Γραφείων των Υπηρεσιών του Σώματος χάριν του κοινωνικού συνόλου. Και θα δικαιωθείτε, εκπλησσόμενος από τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε επίπεδο πρόληψης των αγροτοδασικών - και όχι μόνον - πυρκαγιών. Τολμήστε το και θα γράψετε θετικά ιστορία στο Π.Σ, αρκεί μην παγιδευτείτε, όπως άλλοι, στα δίχτυα των σκοπιμοτήτων.

Πηγή: www.andrianos-firedepartment.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom