Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στη Μ. Ανατολή

- Επιστράτευση 40.000 εφέδρων στο Ισραήλ 
- Αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα  
- Χαμάς: Στόχοι όλοι οι Ισραηλινοί

Την επιστράτευση 40.000 εφέδρων στρατιωτών επιβεβαίωσε το Ισραήλ, που φαίνεται διατεθειμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος.

Οι δολοφονίες νεαρών και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επαναφέρει το πολεμικό κλίμα στην περιοχή και η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι.

Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγα τα αραβικά κράτη που έχουν απευθυνθεί στον ΟΗΕ, προκειμένου να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

Το Associated Press μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης πως στο Τελ Αβίβ ακούστηκαν σειρήνες, που προειδοποιούν για νέα επίθεση με ρουκέτες από την πλευρά της Χαμάς.

Φωτογραφίες από το Ισραήλ δείχνουν τον κόσμο να προσπαθεί να προφυλαχθεί από τις ρουκέτες, όταν ακούστηκαν οι σειρήνες.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ θέλει να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και ζήτησε να προετοιμαστούν ώστε να ανοίξουν άμεσα τα καταφύγια της πόλης, σε περίπτωση που οι επιθέσεις συνεχιστούν.

Πόλεμος στη Μ. Ανατολή; - Χαμάς: Στόχοι όλοι οι Ισραηλινοί

του Μιχάλη Ιγνατίου
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ευρεία αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο Αράμπι έκανε την δήλωση αυτή από το Κάιρο, έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, κατά την πρώτη ημέρα της ισραηλινής αεροπορικής επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχουν ήδη χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 90 και η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από μια χερσαία επίθεση, καθώς οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την επιστράτευση 40.000 εφέδρων.

Ένας αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αράμπι έχει “αναθέσει στον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις στους κόλπους της αραβικής ομάδας για να ζητήσει την διεξαγωγή μιας επείγουσας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει νωρίτερα από την διεθνή κοινότητα να “επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή”, σημειώνοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει “απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις” στους άραβες ηγέτες για να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ.

Ο Αράμπι σημείωσε σήμερα ότι βρίσκεται “σε επαφή με τον πρόεδρο Αμπάς για να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας” και ότι ταυτοχρόνως “συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών πάνω στο ζήτημα αυτό”.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε εξάλλου “μια επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση” και προειδοποίησε να μην υπάρξουν αντίποινα στην Γάζα. “Η συνέχιση των επιθέσεων σε Παλαιστίνιους πολίτες από το Ισραήλ συνιστά μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των Συνθηκών της Γενεύης και των διεθνών αποφάσεων για την κατεχόμενη Παλαιστίνη”, υπογράμμισε.

Χθες τα μεσάνυχτα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε μια αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία “Προστατευμένη Παρυφή” (Protected Edge) κατά την οποία πραγματοποίησε δεκάδες επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας, τον έλεγχο της ασφάλειας της οποίας έχει η Χαμάς, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 90, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έπειτα από μια νέα επιδρομή στο ανατολικό τμήμα της Γάζας.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε μετά την ρίψη δεκάδων ρουκετών χθες το βράδυ κατά του νοτίου Ισραήλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, μετά τον θάνατο μαχητών της σε προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι “όλοι οι Ισραηλινοί” αποτελούν πλέον στόχο της αντίστασης μετά την ισραηλινή επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δύο εφήβων και πέντε ενηλίκων στην Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

“Η σφαγή (. . .) παιδιών στην Χαν Γιούνες είναι ένα τρομερό έγκλημα πολέμου και όλοι οι Ισραηλινοί θεωρούνται εφεξής νόμιμοι στόχοι για την αντίσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών Άσραφ αλ Κόντρα είχε δηλώσει ότι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά ενός σπιτιού στην Λωρίδα της Γάζας, το οποίο ανήκε σύμφωνα με τον ίδιο στην οικογένεια Αλ Κάουαρ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ρίξει μια προειδοποιητική φωτοβολίδα. Για να αποτρέψουν την ισραηλινή πολεμική αεροπορία να πλήξει το σπίτι, συγγενείς και γείτονες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο, αλλά λίγο αργότερα ένα αεροσκάφος F-16 έριξε έναν πύραυλο, ο οποίος το κατεδάφισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom