Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Παίζουν το χαρτί της θεωρίας των "δυο άκρων" τα συνεταιράκια,ενώ η τρόικα δείχνει ξανά τα δόντια της


- Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου στις 11:30
- Συντονισμένα πυρά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή
- Σήμερα αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ"
- Ψυχρολουσία από την τρόικα, ζήτησε παράταση της έκτακτης εισφοράς
- "Ξεχάστε τις φοροελαφρύσεις" διεμήνυσαν στον Γκίκα Χαρδούβελη


Αίσθηση προκάλεσε η συντονισμένη σφοδρή επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη κατά της κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και της αντιπολίτευσης γενικότερα σε μια επιχείρηση να αλλάξει την ατζέντα και να...διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω τρόικας και προβληματικής εξόδου στις αγορές.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέποντας ταυτόχρονα το κοινό αίτημα και την κοινή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ "παίζουν" και πάλι το σενάριο της θεωρίας των "δύο άκρων" με τον πρωθυπουργό, από το βήμα του συνεδρίου του Economist να εξαπολύει μύδρους κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "πηγαίνει χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες"!

"Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τούς τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι- χέρι με τους χρυσαυγίτες" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση δια του Γραφείου Τύπου στην οποία επισημαίνει "Παλλαϊκό μέτωπο» με τη Χρυσή Αυγή επιτυγχάνει ως φαίνεται να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Τελικά εκεί τον οδήγησε η πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας" και υπογραμμίζει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει συνεπώς το θέατρο του συνταγματικού παραλόγου. Στο όνομα του Συντάγματος και με πρόσχημα την πρόταση για δημοψήφισμα - που δεν συγκεντρώνει καμία από τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα προϋποθέσεις και κυρίως την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών - ακυρώνει τη γραμμή άμυνας του συνταγματικού τόξου απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου".


Παράλληλα η άφιξη της τρόικας επιφύλαξε ψυχρολουσία για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την κυβέρνηση γενικότερα καθώς οι εκπρόσωποι της έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων τις προεκλογικές υποσχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί φοροελαφρύνσεων, ενώ ζητούν παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον και για το 2015, αλλά και ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της δημοσιονομικής «τρύπας» λόγω ειδικών μισθολογίων.

Εκτός όμως από τους θεσμικούς ακροβατισμούς στο ζήτημα της ΔΕΗ που έχουν προκαλέσει την αντίδραση και στελεχών όπως του Προκόπη Παυλόπουλου και την σκληρή στάση της τρόικας ήρθε να προστεθεί και η ψυχρή αντίδραση των αγορών στην έκδοση του τριετούς ομολόγου. 

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια των 3 δισ. ευρώ στα οποία στόχευε, αλλά είδε τελικά κι ένα υψηλό επιτόκιο 3,5% για το ποσό που δανείστηκε. 

Έτσι με βάση το επιτόκιο για τα τοκομερίδια και το επιτόκιο της έκδοσης για το 1,5 δισ. ευρώ που άντλησε η χώρα μας από τις χρηματαγορές θα πληρώσει στη λήξη του ομολόγου, μετά από 3 χρόνια, 166,5 εκατ. ευρώ σε τόκους, πέρα από το κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί καθώς το σκηνικό που διαμορφώνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο δεν επιτρέπει θριαμβολογίες και παρα θιν αλός προσεγγίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom