Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΜΠΟΛ


Εδώ και αρκετές ημέρες στο χώρο των ΜΜΕ έχει γίνει γνωστό το σχέδιο της τράπεζας ALPHA BANK για την συγχώνευση των εκδοτικών τμημάτων του Μπόμπολα και του Ψυχάρη. Το deal περιλαμβάνει και το Mega Channel.
Διαβάζω στις τυπολογίες (που πρώτες αποκάλυψαν την υπόθεση) ότι τα δάνεια του Mega είναι 122 εκατομμύρια ευρώ, του Πήγασου (Μπόμπολας) 148 εκατομμύρια και του ΔΟΛ (Ψυχάρης) 135 εκατομμύρια. Κανείς από τους τρεις παραπάνω οργανισμούς δεν είναι αυτή τη στιγμή βιώσιμος και ικανός να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει ήδη τα δάνεια των προαναφερθέντων ΜΜΕ έχουν δοθεί σε μεγάλο μέρος τους χωρίς εγγυήσεις, ενώ στις πρόσφατες αναχρηματοδοτήσεις «ειδικοί εκτιμητές» των τραπεζών δέχτηκαν ως εγγυήσεις την αξία των τηλεοπτικών προγραμμάτων αρχείων και τους τίτλους. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης αφού η περιβόητη έρευνα της Black Rock για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το σχέδιο «σωτηρίας» περιλαμβάνει και το κούρεμα περίπου 245 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου ο νέος δημοσιογραφικό οργανισμός που θα προκύψει να είναι βιώσιμος, κάτι που θα γίνει εφικτό με την μαζική απόλυση εκατοντάδων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού.

Το νέο συγκρότημα -που θα μπορούσε να λέγεται ΜΠΟΛ- θα σώσει κυρίως τους επιχειρηματίες που είναι συνυπεύθυνοι για την πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου κατά 100 θέσεις περίπου.

Την ίδια ώρα που οι τράπεζες θα χαρίσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη (κατά σύμπτωση από τα προαναφερθέντα ΜΜΕ) ότι το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση θα περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις προκειμένου να ελαφρυνθούν όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των δανείων του.

Θα επιχειρήσω εδώ μια πρόβλεψη. Το νομοσχέδιο θα δίνει την δυνατότητα κυρίως στους μεγαλοοφειλέτες να σωθούν ενώ οι όροι για τους μικρομεσαίους και τις οικογένειες που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά τους θα είναι εκτός πραγματικότητας. Η Τρόικα δεν θα δεχτεί κανένα κούρεμα κόκκινου δανείου ενώ θα επιτρέψει μόνο την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση των οφειλών.

Σήμερα μάθαμε ότι η αντιπροσωπεία των δανειστών μας έφυγε χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση και θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε μην σας φανεί περίεργο αν έχει προλάβει να ψηφιστεί η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων (κάτι που κατά σύμπτωση θα βοηθήσει τα προαναφερθέντα ΜΜΕ) και έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση που θα περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα.

Άλλωστε οι δανειστές έκαναν τα στραβά μάτια στην περίπτωση της επί τριετίας αναβολής της μνημονιακής πρόβλεψης για φόρο επί του τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών (κατά σύμπτωση των προαναφερθέντων ΜΜΕ).

Στο ThePressProject δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το καλοκαίρι, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ φυσιολογικό γιατί εντελώς κατά σύμπτωση δεν περιλαμβανόμαστε στα προαναφερθέντα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom