Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Καταγγελίες για πάνω από 180 νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Λαμπεντούζα


Οι μετανάστες οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στο ταξίδι του πλοιαρίου που εξέπεμψε σήμα κινδύνου 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα, το περασμένο Σάββατο, είναι πάνω από 180, όπως καταγγέλλουν δεκάδες επιζήσαντες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Συρίας και Πακιστάν.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι επιβάτες ήταν συνολικά 750.
Μαρτυρίες πολλών εκ των 569 διασωθέντων αναφέρουν ότι ζήτησαν με επιμονή από τους δουλεμπόρους να δώσουν τροφή και νερό στα ανήλικα παιδιά και στις γυναίκες, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν.

Στο αμπάρι του πλοίου βρέθηκαν 29 πτώματα μεταναστών οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων των καυσίμων. Ένα παιδί μόλις ενός έτους έφτασε νεκρό στο λιμάνι της Μεσσήνης της Σικελίας, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ιταλική δικαιοσύνη έκανε γνωστό ότι στην πραγματικότητα οι πέντε από τους μετανάστες ήταν δουλέμποροι: οι δικαστικές αρχές της Σικελίας κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera σημειώνει ότι οι δουλέμποροι πέταξαν στην θάλασσα δεκάδες μετανάστες για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο υπερφορτωμένο πλεούμενο.

«Πολλοί μετανάστες μαχαιρώθηκαν σε βίαιες συμπλοκές μέσα στο πλοιάριο. Οι επιβάτες είχαν χωρισθεί σε δυο ομάδες: σε εκείνους που ζητούσαν να γυρίσουν πίσω, λόγω των ακραίων συνθηκών του ταξιδιού και της βλάβης της μηχανής και στους υπόλοιπους, οι οποίοι ήθελαν να φτάσουν πάση θυσία στην Κάτω Ιταλία», αναφέρει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom