Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Για "θερμό" επεισόδιο που έγινε στο Αιγαίο μιλούν οι Τούρκοι - Τι έγινε και που


Για ''θερμό'' ελληνοτουρκικό επεισόδιο - όχι αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα από ελληνικής πλευράς- κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Miliyet - αν και δεν το προβάλει ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έστειλε γερμανικό ερευνητικό πλοίο σε τουρκικά νερά στην Μεσόγειο και ότι αυτό το απομάκρυναν
(προειδοποιήθηκε, αναφέρει σε άλλο σημείο) πολεμικά της Τουρκίας.

Υποστηρίζει η εφημερίδα - με τον τίτλο «Θερμή συνάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο» - πως αποκαλύφθηκε ότι το πλοίο ερευνών R/V Poseidon που ενοικίασε η Ελλάδα από τη Γερμανία, με την (...)επιθυμία να αυξήσει την (...)κυριαρχία της στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου επικρατεί έντονη κινητικότητα πλοίων μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, εισήλθε χωρίς άδεια από τις Τουρκικές Αρχές στις 17 Απριλίου στον τομέα Τουρκικής αρμοδιότητας και γι’ αυτό το λόγο απομακρύνθηκε (προειδοποιήθηκε, αναφέρει σε άλλο σημείο) από την περιοχή από φρεγάτα των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και από περιπολικό αεροσκάφος του Ναυτικού. Το εν λόγω πλοίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κίελου της Γερμανίας.

Το εν λόγω πλοίο - συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα τους ισχυρισμούς της - αποκαλύφθηκε πως από το 2006 προσπαθεί να εγκαταστήσει το σύστημα VTS (Vessel Trafik Service) σε νησιά, όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος η Κως και η Ρόδος. Έγινε γνωστό πως η Ελλάδα, με την επιθυμία της αυτή να εγκαταστήσει το δικό της σύστημα ‘Traffic’ στη θάλασσα του Αιγαίου, θα μπορεί να ελέγχει και την κινητικότητα πλοίων στα Τουρκικά λιμάνια.

Η Miliyet έχει το θέμα στις εσωτερικές σελίδες και σχολιάζει ότι απέκτησαν νέες διαστάσεις οι συζητήσεις που συνεχίζονται επί χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, αναφορικά με τα χωρικά ύδατα και τους τομείς αρμοδιότητας στη θάλασσα.

http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom