Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Περιμένουν μεγαλύτερο σεισμό στη Χιλή – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα βόρεια της χώρας μετά τα 8,2R – Video από τη στιγμή του σεισμού


- Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό
- Παραμένει σε ισχύ ο συναγερμός για τσουνάμι σε έξι περιοχές της Χιλής και στη Χαβάη
- 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους
- Πλημμύρισαν περιοχές στην Ικουίκουε, την πλησιέστερη πόλη στο επίκεντρο
- Αμερικανός σεισμολόγος: Δεν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός, περιμένουμε μεγαλύτερο, άγνωστο πότε
- 29 μέχρι στιγμής οι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος ήταν 6,2 Ρίχτερ
- Συνελήφθησαν 16 από τις 300 κρατούμενες που απέδρασαν


Να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε στους κατοίκους της Ικουίκουε και των γύρω περιοχών ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προσπαθεί η Χιλή.
Μόνο που δύσκολα θα τα καταφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτή του Αμερικανού σεισμολόγου Μαρκ Σίμονς στο CNN, πως αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός στη Χιλή και αναμένεται άλλος, μεγαλύτερος.

Ο Αμερικανός γεωφυσικός από το πανεπιστήμιο Caltech της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια είπε στο CNN πως "περιμένουμε πιθανώς μεγαλύτερο σεισμό ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Μπορεί να γίνει σήμερα. Μπορεί και σε 50 χρόνια. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να συμβεί".
Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ήταν τόσο ισχυρός ο σεισμός που έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, που βρίσκεται σχεδόν 460 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ενώ αντίθετα δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά. 

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 29 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 6,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε 12 λεπτά μετά από τον κύριο. 
Αμέσως εκδώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. 
Φωτογραφίες στο twitter δείχνουν πλημμυρισμένες περιοχές στην πόλη Ικουίκουε, την πιο κοντινή στο επίκεντρο του σεισμού. Η προειδοποίηση παραμένει σε ισχύ για έξι περιοχές της Χιλής (Αρικα, Πισάκουα, Ικουίκουε, Πατάτσε, Τοκοπίγια και Μεχιγιόνες) και στη Χαβάη.

Περιοχή στην πόλη Ικουίκουε πλημμύρισε μετά το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER
Περιοχή στην πόλη Ικουίκουε πλημμύρισε μετά το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER

Χιλιάδες άνθρωποι, 800.000 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο απολογισμός παραμένει στους πέντε νεκρούς. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα. 

Οι πέντε θάνατοι στις πόλεις Ικουίκουε και Άλτο Οσπίσιο προκλήθηκαν είτε από κατάρρευση τοίχων ή από καρδιακές προσβολές. Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. 

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε τη βόρεια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μέσα στην ημέρα αναμένεται να επισκεφτεί κάποιες από τις πληγείσες περιοχές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER

Ένα video από τη στιγμή του σεισμού που έχει κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο αποτυπώνει περίτρανα τον πανικό που προκλήθηκε από τη στιγμή που περίπου στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Χιλής), «χτύπησε» ο Εγκέλαδος. 

Ένα άλλο δείχνει τη στιγμή που ηχούν οι σειρήνες για να ειδοποιήσουν τον κόσμο. 





Η Ικουίκουε, πόλη κοντά στα σύνορα με το Περού, είναι ένα από τα κύρια λιμάνια της Χιλής και βρίσκεται κοντά στα ορυχεία χαλκού. 

Η Χιλή είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον πλανήτη. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, η Ικουίκουε βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού μετά από ασυνήθιστη ακολουθία δονήσεων. 
Η τελευταία ακολουθία σεισμών ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, με δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, που ανάγκασε 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν προληπτικά της περιοχές κοντά στη θάλασσα. 
Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, μικρότερου μεγέθους. 

Από αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά είναι πως ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που άφησαν εκατοντάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό, καταστροφές σε αεροδρόμια, ενώ προκλήθηκαν φωτιές που κατέστρεψαν πολλές επιχειρήσεις. 

Ο στρατός στους δρόμους κατά... δραπετών και λεηλασιών


Με απόφαση της προέδρου Μπασελέτ στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει και αεροπλάνο του στρατού με 100 άνδρες της ομάδας καταστολής για να βοηθήσει τους 300 στρατιώτες τόσο στην τήρηση της τάξης για να αποφευχθούν φαινόμενα λεηλασιών αλλά και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των 300 κρατουμένων που απέδρασαν από γυναικείες φυλακές. 

Ήδη σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί 16 κρατούμενες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom