Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κόλαση φωτιάς στη Χιλή – Εγιναν στάχτη πάνω από 500 σπίτια (φωτο)


Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και περίπου 500 σπίτια καταστράφηκαν στο Βαλπαραΐσο της κεντρικής Χιλής από ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά.

Αφού ξέσπασε στην περιφέρεια της πόλης, η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε δώδεκα συνοικίες αυτού του διάσημου λιμανιού της κεντρικής Χιλής παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις.

Η πρόεδρος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής
Η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε γρήγορα την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής, επιτρέποντας στις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης του πληθυσμού. Τη νύχτα του Σαββάτου προς σήμερα, Κυριακή, μπορούσε κανείς να δει τις τεράστιες φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν ανήμποροι το θέαμα από ταράτσες. 

"Είναι η χειρότερη καταστροφή που έχω δει στο Βαλπαραΐσο", δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο διοικητής της περιφέρειας Ρικάρντο Μπράβο. "Φοβόμαστε ότι η φωτιά μπορεί να επεκταθεί μέχρι το κέντρο της πόλης", πρόσθεσε. 
Το Βαλπαραΐσο, το οποίο χαρακτηρίσθηκε το 2004 από την UNESCO πόλη που ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας, επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιανοί και ξένοι τουρίστες.

Η πυρκαγιά, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, προκάλεσε διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες της πόλης αυτής των 270.000 κατοικων, η οποία είναι καλυμμένη από πυκνό καπνό. 
Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ στην Πολβόρα, στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καταστρέφοντας 150 στρέμματα με ευκάλυπτους, βοσκοτόπια και θάμνους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερους από 40 λόφους της πόλης. 

Οι πυροσβέστες του Βαλπαραΐσο, με τη βοήθεια συναδέλφων τους από γειτονικές κοινότητες καθώς και από το Σαντιάγο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ., δίνουν αγώνα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom