Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας εμφανίζει δύο κόμματα να έχουν λάβει 2 εκ. ευρώ από εταιρεία - Διαβάστε το ολόκληρο


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» δυο κόμματα της Κύπρου, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, έλαβαν 2 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία FOCUS κατά την περίοδο 2007-2008.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΑΚΕΛ φέρεται να πήρε συνολικά
1,5 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση, του ενός εκατομμυρίου, να καταβάλλεται σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία υπεράκτια εταιρεία, και το υπόλοιπο μισό εκατομμύριο, μέσω λογιστικού-ελεγκτικού γραφείου.

Με βάση το δημοσίευμα, ο ΔΗΣΥ έλαβε, απευθείας, ποσό 500.000 ευρώ, σε δέκα εμβάσματα των 50.000. Η εφημερίδα επικαλείται τις έρευνες των ανακριτών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Αντιδράσεις

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αξίωσε να αποδείξουν τις κατηγορίες αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ΑΚΕΛ πήρε λεφτά, μέσω περίεργων διαδρομών από την εταιρεία FOCUS. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα επανέρχεται συνεχώς και έχει διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει σχέση του ΑΚΕΛ με τη συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να προκύπτει, όπως είπε, οτιδήποτε.
Λένε, ανέφερε, ότι το άτομο που πήρε λεφτά από την FOCUS είναι μέλος του κόμματος και διερωτήθηκε «εάν όποιος κάνει δουλειά, σημαίνει ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει επί δικαίων και αδίκων. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει για το θέμα, καθώς τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα έγιναν πριν την εκλογή του, επισήμανε ωστόσο ότι αν κάτι τέτοιο έχει όντως γίνει, θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο εξηγήσεις, αλλά και να προχωρήσουν οι δέουσες ενέργειες.

Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS, ζήτησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΣ της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Yπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε.

ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι «είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών και ζητά την άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα.

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι η αποκάλυψη της εφημερίδας «Πολίτης» αφήνει εκτεθειμένα τα δύο μεγάλα κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Απαιτούμε, τόνισε ο κ. Περδίκης, να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης.

Ολόκληρο το δημοσίευμα
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ 2 εκ. από τη Focus
ΑΚΕΛ: Δεν αποδεικνύεται σύνδεση

Στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ από την περιβόητη εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Κι όμως...
δεν είναι
ποινικό
αδίκημα

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΕΑ
Τι έλεγαν
Αναστασιάδης
και Άντρος
για τις φήμες


Ο «Π» αποκαλύπτει σήμερα τη διαδρομή του χρήματος που κατέληξε στα δύο κομματικά ταμεία την περίοδο 2007-2008. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση ύψους 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία με το όνομα ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION και το υπόλοιπο μισό περίπου εκατομμύριο στο λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Ο ΔΗΣΥ έλαβε απ’ ευθείας το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Το ΑΚΕΛ δεν έχει σχέση
Ως ΑΚΕΛ έχουμε ερευνήσει και στο παρελθόν τα όσα  ισχυρίζονται κάποιοι, δεν έχουμε βρει οποιαδήποτε σύνδεση και θα πρέπει κάποιοι να αποδείξουν ότι τα όσα λένε είναι αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα του "Πολίτη".
“Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας (το δημοσίευμα) και διερωτώμαι γιατί πάει και έρχεται, να πω ότι έχουμε ερευνήσει ξανά κατά πόσο αυτά που λέει το ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή υπάρχει η σύνδεση του ΑΚΕΛ με αυτά που λένε, δεν έχουμε βρει τέτοια σύνδεση και η παράκλησή μου είναι να αποδειχτεί ότι αυτό που καταγράφεται είναι αλήθεια, και αν δεν αποδειχτεί κάποιοι θα μείνουν εκτεθειμένοι γιατί γράφουν πράγματα που δεν τεκμηριώνονται, και είναι απαίτησή μου να αποδείξουν αυτά που λένε, αυτοί που τα λένε”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν η πρακτική στην πολιτική ζωή του τόπου ήταν τα κόμματα να παίρνουν εισφορές από επιχειρήσεις και άλλα οργανωμένα σύνολα , προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτή η πρακτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Θύμισε ακόμη ότι είναι γι' αυτό το λόγο που το ΑΚΕΛ στήριξε τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές αναφορικά με ενδεχόμενη εξάρτηση πολιτικών κομμάτων από τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα.

“Ως ΑΚΕΛ έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και άλλες τροποποιήσεις στη νομοθεσία έτσι ώστε να περιοριστεί αυτό το ενδεχόμενο και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων”, σημείωσε.
“Σε ό,τι αφορά εμάς έχουμε αποφασίσει ότι οι ελεγμένοι λογαριασμοί μας θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση του καθενός για να τα ελέγξει και να διακριβώσει αν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις ή όχι”, πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι στο δημοσίευμα παρουσιάζονται έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα,  αποδεικνύουν ότι το ΑΚΕΛ πήρε εισφορά από την εταιρεία FOCUS, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Θέλω να μας πουν πώς αποδεικνύουν”.
“Λένε ότι το άτομο που πήρε κάποια λεφτά είναι Ακελικός, δηλαδή όποιος Συναγερμικός ή όποιος Δηκοϊκός ή όποιος Εδεκίτης επαγγελματίας κάνει μια δουλειά και παίρνει λεφτά, αυτό σημαίνει κατ' ανάγκη ότι τα λεφτά που παίρνει καταλήγουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει;” διερωτήθηκε.

Για το ότι τα χρήματα φαίνεται να δόθηκαν παραμονές προεδρικών εκλογών και ενδεχομένως οι συγκυρίες να ήταν άλλες, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν αυτές είναι συγκυρίες, προσθέτοντας   “δηλαδή αν ένα πολιτικό κόμμα θα έπαιρνε βοήθεια από τον οποιονδήποτε, θα έπρεπε να υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις;”.
“Επαναλαμβάνω και επιμένω, θέλουμε να αποδειχτεί και προκαλούμε να αποδειχτεί, δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι επειδή το συγκεκριμένο άτομο ανήκει στο χώρο του  ΑΚΕΛ και επειδή το συγκεκριμένο άτομο που είναι επαγγελματίας και ενδεχομένως έχει συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε, έχει πάρει κάποια λεφτά, σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά κατέληξαν στο συγκεκριμένο κόμμα, έχουμε διερευνήσει ξανά το όλο θέμα -γιατί πάει και έρχεται- και διερωτώμαι γιατί επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι “, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Kyprianides, Nicolaou & Partners: Δεν εμβάσθηκαν λεφτά προς το ΑΚΕΛ
 Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το λογιστικό/ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ψευδή και συκοφαντική την αναφορά στο δημοσιεύμα του Πολίτη ότι πελάτες της εταιρείας εισέπραξαν ποσό 450 χιλιάδων ευρώ για λογαριασμό του ΑΚΕΛ. Το έμβασμα των 450 χιλιάδων αναφέρει η ανακοίνωση ειπράχθηκαν απο το γραφείο ως επαγγελματική αμοιβή. Ουδέποτε σημειώνει το γραφείο το πιό πάνω ποσό ή μέρος του ποσού έχει εμβασθεί προς το ΑΚΕΛ ή προς οποιονδίποτε για λογαρισμό του ΑΚΕΛ.

ΑΡ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ: Δεν υπήρξε τέτοια διαρροή χρημάτων
Από το κρατικό ραδιόφωνο κλήθηκε το πρωί να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Π" ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος αφού διευκρίνισε ότι δεν διάβασε το δημοσίευμα, είπε ότι δεν υπήρξε τέτοια διαρροή χρημάτων προς το ΑΚΕΛ. Σημείωσε ότι αν χρειαστεί, το κόμμα θα επανέλθει επί του θέματος.
Επεσήμανε ότι στην Επ. Θεσμών όταν προέκυψε το θέμα, αυτό που λέχθηκε ήταν ότι εξετάζεται από την ΜΟΚΑΣ και τη Νομική Υπηρεσία.

Ρ. ΜΑΠΠΟΥΡΙΔΗΣ: Η Δικαιοσύνη θα κρίνει
Από την ίδια συχνότητα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει επί δικαίων και αδίκων. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει για το θέμα καθώς τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα έγιναν πριν την εκλογή του, ωστόσο επεσήμανε ότι αν κάτι τέτοιο έχει όντως γίνει, θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο εξηγήσεις, αλλά και να προχωρήσουν οι δέουσες ενέργειες.
Ερωτηθείς για το ότι η νομοθεσία δεν το συμπεριλαμβάνει ως ποινικό αδίκημα, ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι ακόμα και το μικρό πρόστιμο προς ένα κόμμα για ένα τέτοιο θέμα, έχει την πολιτική του σημασία.

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να απολογηθούν στον Κυπριακό λαό
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ οφείλουν να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για τα δύο εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να κατέληξαν στα ταμεία τους, από την εταιρεία Focus Maritime Corporation, ιδιοκτησίας του κ. Μιχάλη Ζολώτα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναπόφευκτα,αναφέρει ο κύριος Παπαδόπουλος η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου διαπλοκής κάνει τους πολίτες να θέτουν ένα μείζων διπλό ερώτημα:
Γιατί κάποιο πρόσωπο ή κάποια εταιρεία να εισφέρει τόσο υπέρογκα χρηματικά ποσά σε δυο κόμματα και, κυρίως,γιατί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχτηκαν μια τέτοια σκανδαλώδη χρηματοδότηση;

Τέτοια φαινόμενα διαπλοκής προσθέτει, προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες οι οποίοι μαστίζονται καθημερινά από την οικονομική χρεωκοπία και οι οποίοι αναμένουν αν μη τι άλλο διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας στη βάση της έκθεσης Γκρέκο, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Σε κάθε όμως περίπτωση, σημειώνει, επαναλαμβάνουμε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά:
Διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής. Μόνο έτσι, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών η οποία σήμερα πλήττεται βάναυσα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Μ.ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Να δώσουν εξηγήσεις
Εξηγήσεις απο το  ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για τα εκατομμύρια της FOCUS, ζητά η ΕΔΕΚ, μέσω του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα δύο κόμματα υπήρξαν ένοχα δωροληψίας από επιχειρηματία που σχετίζεται με την άλωση και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και επέδειξαν ευθυνόφοβο συμπεριφορά απαράδεκτη και κατακριτέα για πολιτικά κόμματα που επαγγέλλονται την διαφάνεια, την εντιμότητα, την πολιτική διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας
ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, είναι τα δυο μεγάλα κόμματα που τρέφονται, συντηρούνται και διογκώνονται με υπέρογκα ποσά από παράδοξες δοσοληψίες. Το Κομματικό κατεστημένο στο μεγαλείο του. Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, την αυτοεξαίρεση των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ από την επιτροπή θεσμών της βουλής και να γίνει έρευνα στο στο λογιστήριο των Κυπριακών Αερογραμμών για να μάθουν οι πολίτες ποιά εταιρεία πλήρωσε την κάθοδο των φοιτητών στις Προεδρικές εκλογές του 2008.


Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης (pdf) ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της εφημερίδας καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

16/04/2014 - 14:42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom