Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τα 188 χρόνια της Εξόδου του Μεσολογγίου (βίντεο)


Κυριακή των Βαϊων σήμερα και στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται το βράδυ οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 188η επέτειο της Εξόδου!

Η Ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

Είναι χρέος όλων μας να παραβρεθούμε έστω και μια φορά στην επέτειο της Εξόδου.


Με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας χτες Σάββατο στις 6.00 μ.μ και αμέσως μετά την  πομπή της Ιερής Εικόνας προς τον Κήπο των Ηρώων, συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου απ όλη την Ελλάδα καθώς και χωρών του εξωτερικού,οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 188 χρόνων από την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.



Προχτές,Παρασκευή 11 Απριλίου, στον Κήπο των Ηρώων, αμέσως μετά την Επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς, το Μεσολόγγι υποδέχθηκε τον Πρέσβη Jean Loup KUHN-DELFORGE, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γαλλική κυβέρνηση στον φετινό εορτασμό,που η Γαλλία είναι τιμώμενη χώρα.

Τον Γάλλο πρεσβευτή, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση του ιδίου.

Το Σάββατο το πρωί η Ι.Π. Μεσολογγίου υποδέχθηκε τους πρέσβεις των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν φέτος στις Γιορτές Εξόδου. Η τελετή υποδοχής έγινε στην Πινακοθήκη της κεντρικής πλατείας Μάρκου Μπότσαρη από τον Δήμαρχο Π. Κατσούλη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιδημάρχους και μέλη του Δ.Σ. ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.

Στις 12.00 το μεσημέρι, η Ιερή Εικόνα της Εξόδου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ των Ρωγών, με τη συνοδεία των επισήμων προσκεκλημένων, ιερού κλήρου, στρατιωτικού αγήματος, φιλαρμονικών αλλά και πλήθους κόσμου, μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Στις 12:30 μ.μ. τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ τιμώντας την 188η επέτειο του ηρωικού θανάτου του και ακολούθησε Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Δήμαρχο του Schofflisdorf και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε και στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος καθώς και στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.


Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν με τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη στον Κήπο των Ηρώων.

Σήμερα,Κυριακή 13 Απριλίου,το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις

6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών
της Ιεράς Πόλεως.

7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10:45 π.μ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου
Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
• Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», από την Σοπράνο Ιωάννα Εμμανουήλ-Αποστολάκου, Πτυχιούχο Μονωδίας και μέλος της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Συμμετέχει η Χορωδία υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
• Βράβευση των νικητών του 68ου Δρόμου Θυσίας.

6:30 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
• Υποστολή της Σημαίας στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Παρακολουθείστε live από τη Δημόσια Τηλεόραση ή από το Ραδιοφωνικό σταθμό του Μεσολογγίου τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom