Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Παγκόσμιος συναγερμός! Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας


Βόρεια και Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυρά νωρίς το πρωί της Δευτέρας κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα των δύο κρατών.

Οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν πανικόβλητοι στα καταφύγια, με την Πιονγιάνγκ να χαρακτηρίζει "πρόβα εισβολής" τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ενώ η Σεούλ προειδοποιεί το καθεστώς της Βόρειας Κορέας με "σοβαρές συνέπειες" αν προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή.

"Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας
πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων. "Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει", δήλωσε.


Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θάλασσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τακτικά ασκήσεις πυροβολικού, αλλά συνήθως δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων τη γείτονα και εχθρό της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τη Σεούλ να "ελέγξει" τα πλοία της πριν από τις ασκήσεις. Η Σεούλ απάντησε αμέσως προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα για οποιαδήποτε παραβίαση προς τη νότια πλευρά των συνόρων.

Η Πιονγκγιάνγκ ενημέρωσε τη Σεούλ και εξέδωσε προειδοποίηση για τη ναυτιλία να αποφεύγεται μια περιοχή κοντά σε διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών
Βλήματα φαίνεται πως έπεσαν στα ύδατα βορείως ενός από τα κατοικημένα νοτιοκορεατικά νησιά στα ανοικτά της δυτικής ακτής της χερσονήσου, αλλά δεν είναι σαφές αν έπεσαν στα νοτιοκορεατικά ύδατα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι YTN.

Η περιοχή που «κλείδωσε» για πεδίο βολής η Βόρεια Κορέα βρίσκεται κοντά στη λεγόμενη βόρεια γραμμή οριοθέτησης, η οποία θεσπίστηκε στο τέλος του Πολέμου της Κορέας την περίοδο 1950-1953 και δεν έχει αναγνωριστεί από την Πιονγιάνγκ.

Κατά το παρελθόν συγκρούσεις μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.


Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω εντάσεων αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν για να συζητήσουν το στρατιωτικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι ζώνες βολής που δέσμευσε η Βόρεια Κορέα είναι βόρεια των θαλάσσιων συνόρων, αλλά βρίσκονται κοντά σε νησιά που κατοικούνται από αμάχους, είπε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε όμως ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά το θέμα για οποιαδήποτε πιθανή παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων.

Το 2010 πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας βυθίστηκε, όπως ανέφερε η Σεούλ, από βορειοκορεατική τορπίλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 46 ναύτες. Η Πιονγιάνγκ αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη για το φονικό επεισόδιο και χαρακτήρισε τη κατηγορία «φάρσα».

Τον ίδιο χρόνο, η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε ένα από τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom