Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Εισαγγελική βόμβα στα ΕΑΣ με διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα

Σημεία και τέρατα καταγράφονται στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα βάσει του οποίου ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος όλων των μελών του Δ.Σ. των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων την περίοδο 2006 – 2010.

raikou_211900403Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα του επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς κου Αντώνη Ελευθεριάνου οδηγεί σε ειδικό ανακριτή 19 συνολικά πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για το αδίκημα της απιστίας προς την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Οι διώξεις ασκήθηκαν κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως διαφθοράς κας Ελένης Ράικου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα σημεία της έρευνας τα οποία αποκαλύπτουν και το πάρτι των εκατομμυρίων ευρώ.
Η ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι από την έρευνα προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ΕΑΣ χορηγούσαν αποζημιώσεις-χρυσάφι σε υπαλλήλους οι οποίοι έφευγαν από την υπηρεσία προκαλώντας ζημιά ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.
Το κόλπο με το συνταξιοδοτικό bonus
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι διοικήσεις των ΕΑΣ κατέβαλαν συνταξιοδοτικά bonus, τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ το πλαφόν που προβλέπονταν από τα ασφαλιστήρια.
Κοντολογίς χορηγούσαν χρήματα του Ελληνικού λαού σε ημέτερους οι οποίοι δεν τα δικαιούνταν, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτά συνέβαιναν εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το 2010 τα ΕΑΣ ενισχύθηκαν με 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προήλθαν από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Στο μεταξύ την περίοδο 2006-2010 είχαν λάβει ενίσχυση η οποία άγγιζε τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει το Δ.Σ. των ΕΑΣ που ανέλαβε το 2012.

Η μήνυση υποβλήθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα, αλλά ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα διαφθοράς λόγω αρμοδιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom