Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ντοκουμέντο-βόμβα για μίζες:3 εκατ. ευρώ μίζα από Δαφέρμο σε Κάντα για ένα... «ΟΚ»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ -ΜΑΜΟΥΘ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KORNET)
Η διαβεβαίωση Κάντα προς τους Ρώσους και το λευκό ποινικό μητρώο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης ήταν τα διαβατήρια για το «πάρτι»

του Γιάννη Ντάσκα

Ο ταξίαρχος ε.α.Αντώνης Κάντας στις αποκαλύψεις του για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα κατέθεσε στον ανακριτή ότι έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν πήρε, χωρίς να το περιμένει, τρία ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ από τον επιχειρηματία Κώστα Δαφέρμο.

Στην ερώτηση του ανακριτή γιατί του τα έδωσε τα χρήματα, ο Αντώνης Κάντας αποκάλυψε εξαιρετικά σημαντικές πλευρές:
1)Το ρωσικό κράτος προσπάθησε να βγάλει έξω από τη συναλλαγή μια ρωσική ιδιωτική εταιρεία (ΚΒΡ) και άρα και τον Δαφέρμο, ο οποίος συνεργαζόταν με την εταιρεία.
2)Η ρωσική ιδιωτική εταιρεία έψαχνε αν ο Δαφέρμος έχει εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και άρα δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στη δουλειά.
3)Ο Δαφέρμος πήγε στον Κάντα 3 εκατ. ευρώ ως δική του μίζα, «γιατί απάντησε στους Ρώσους (σ.σ. ο Κάντας) ότι ο Δαφέρμος είναι εντάξει σε όλα με τη Δικαιοσύνη».
Ολα αυτά έγιναν το 2000. Τα λεφτά από τα ρωσικά οπλικά συστήματα, πολλά. Τεράστιες, όμως, ήταν οι δουλειές που έκανε ο Κώστας Δαφέρμος με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Αυτές οι δουλειές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς λευκό ποινικό μητρώο. Ο Κώστας Δαφέρμος κατέθεσε στην κρατική αρχή το λευκό ποινικό μητρώο και έτσι, όταν ο Κάντας είπε στους Ρώσους ότι όλα είναι καλά, σταμάτησαν να ψάχνουν για τυχόν δικαστικές του εμπλοκές.
Οι μίζες που δόθηκαν προέρχονταν από δημόσια χρήματα. Αν ένας πύραυλος κόστιζε ένα εκατομμύριο ευρώ, τον χρέωναν παραπάνω και μοιράζονταν τη μίζα.
Δημοσιεύουμε σήμερα το λευκό ποινικό μητρώο με ερώτημα προς την Εισαγγελία Ηρακλείου Κρήτης. Είναι κανονικό ή όχι το ποινικό αυτό μητρώο με το οποίο πληρώσαμε απίστευτα ποσά;
Ιδού και τι υποστήριξε (μεταξύ άλλων) στην απολογία του ο Αντ. Κάντας.
«...Ο Ρώσος με τον Δαφέρμο»
«Εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2000, συνέβησαν δύο γεγονότα: στη σύνοδο της επιτροπής ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας από ελληνικής πλευράς ήμουν ο πρόεδρος. Ο Ρώσος ομόλογός μου στο περιθώριο της σύσκεψης και ανεπίσημα με πληροφόρησε ότι το πρόγραμμα KORNET, που ήδη τότε άρχιζε, μπορεί να γίνει η προμήθειά του και μέσω της κρατικής εταιρείας ROSVOORUZEHNIA η οποία μετονομάστηκε σε ROSOBORONEXPORT.
»Του ζήτησα να μας υποβάλουν επίσημα αυτή την πρόταση. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία ΚΒΡ και κάποια μέρα ήρθε στο γραφείο μου ένα υψηλόβαθμο στέλεχος αυτής της εταιρείας συνοδευόμενο από τον κύριο Δαφέρμο τον οποίο γνώρισα για πρώτη φορά. Μου επιχειρηματολόγησαν ότι η προμήθεια απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία θα ήταν επωφελέστερη απ' ό,τι αν πηγαίναμε μέσω της ενδιάμεσης κρατικής εξαγωγικής εταιρείας ROSVOORUZEHNIA.
»Το δεύτερο γεγονός που είχε συμβεί εκείνη την περίοδο ήταν ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΒΡ και με ρώτησε αν η υπηρεσία μας έχει προβλήματα με τον κύριο Δαφέρμο, διότι όπως τους κατήγγειλε μία ελληνική εταιρεία, την οποία δεν μου κατονόμασε, ο κύριος Δαφέρμος έχει δυο δικαστικές εμπλοκές και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να προωθήσει τη σύμβαση. Και με ρώτησε αν πράγματι υπάρχουν τέτοια προβλήματα με τον κύριο Δαφέρμο.
»Του απάντησα ότι δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία για τον κύριο Δαφέρμο αλλά δεν μας ενδιαφέρουν ούτε αναγνωρίζουμε τους εκπροσώπους τους, διότι η σύμβαση θα υπογραφόταν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της προμηθεύτριας. Δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα του Ρώσου υψηλόβαθμου στελέχους και του συνέστησα για άλλες πληροφορίες να πάει στον γενικό διευθυντή.
»Μετά από λίγες μέρες ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κύριος Δαφέρμος, ο οποίος με ευχαρίστησε και με ρώτησε τι ζητάω από αυτή τη σύμβαση. Δεν του απάντησα και φεύγοντας μου είπε ότι θα φανεί γενναιόδωρος και θα μου δώσει 3% του ύψους της σύμβασης, γεγονός που αντιστοιχούσε περίπου σε 3.000.000 δολάρια ή ευρώ.
»Πραγματικά ήταν για μένα περίεργο τόσο μεγάλο ποσοστό και δεν πίστευα αυτά που μου έλεγε. Μετά την υπογραφή της σύμβασης και σε μεταγενέστερο χρόνο μου κατέβαλε πράγματι αυτό το 3%, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος, 700.000 ευρώ, μου τα κατέβαλε σε μετρητά στην Ελλάδα και το υπόλοιπο ποσό σε λογαριασμό μου στη UBS Ζυρίχης και ίσως και σε άλλη τράπεζα στην Ελβετία. Ο λογαριασμός ήταν ονομαστικός δικός μου και έχω την εντύπωση ότι η κατάθεση γινόταν σε μετρητά.
»Την εντύπωση αυτή την έχω διότι με είχε πάρει ο τραπεζίτης από τη UBS και μου είπε ότι έγινε μια κατάθεση στον λογαριασμό μου 800.000 δολάρια ή ευρώ και έπρεπε να συμπληρώσει γι' αυτό μια έκθεση για την προέλευσή τους. Εγώ είπα ότι προέρχονταν από αμοιβή από μια τεχνοοικονομική αναπτυξιακή μελέτη.
»Ο λογαριασμός στη UBS είναι μάλλον ο 2206-885979 και ενδεχομένως να είχα εκεί και άλλους λογαριασμούς. Αυτό θα πιστοποιηθεί με την παροχή πληροφοριών που έχω ήδη ζητήσει από 18 Νοεμβρίου 2013. Οσον αφορά τις 700.000 ευρώ τις πήρα σε δύο δόσεις, στο τέλος του 2001 και στις αρχές του 2002. Τις πήρα από το γραφείο του και αρχικά τις έκρυψα στο υπόγειο του σπιτιού μου και την άλλη μέρα τις πήγα το πρωί σε θυρίδα στη CITIBANK Φαλήρου.
Η συνάντηση με τον Νικολαΐδη
»Τέλος του 2002 με συνάντησε ο Παύλος Νικολαΐδης τον οποίο γνώριζα, ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε μια κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, και ήξερα ότι ήταν στενός φίλος και κουμπάρος του υπουργού Απόστολου Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου. Μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια χρήματα από αυτά που πήρα από τον κύριο Δαφέρμο.
»Επισκέφθηκα τον κύριο Δαφέρμο και του είπα ότι ο Νικολαΐδης μού ζήτησε να του καταβάλω ένα ποσό, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Ο κύριος Δαφέρμος μού απάντησε: "Ασε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά". Θέλω επίσης να πω ότι στο γραφείο του Δαφέρμου, στην οδό Πανεπιστημίου, αρ. 10, εργαζόταν ένας απόστρατος του Στρατού Ξηράς, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι, και ο οποίος συμμετείχε στις διάφορες διαδικασίες και μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες. Μετά το 2002 επί υπουργίας Παπαντωνίου πληροφορήθηκα ότι αγοράστηκε άλλη μία ποσότητα αντιαρματικών KORNET».
* Υπό την ιδιότητά σας ως Αναπληρωτής Διευθυντής ΓΔΕ, σε τι υπηρεσιακές ενέργειες προβήκατε για το πρόγραμμα αυτό, για τις οποίες σας δόθηκε η προμήθεια;
- «Οι ενέργειές μου οι υπηρεσιακές ήταν περιορισμένες. Το πρόγραμμα και η επιλογή του KORNET είχε γίνει από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η επιτροπή αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και κατάρτισης της σύμβασης οριζόταν από τον Γενικό Διευθυντή. Ο Δαφέρμος μού έδωσε αυτά τα χρήματα για να μην τον διώξει από εκπρόσωπο η κατασκευάστρια εταιρεία και για να μη δοθεί η δουλειά στην κρατική εξαγωγική εταιρεία. Επίσης για να υπογράψω χωρίς καθυστερήσεις, αντιρρήσεις και παρατηρήσεις όλα τα φύλλα ενημέρωσης και την εισήγηση κατακύρωσης σύμβασης».

Βάζει κι άλλους στο κάδρο ο εφοπλιστής Ματαντός

Αποκάλυψε νέα στοιχεία, τα οποία μπορεί να ανοίξουν τη βεντάλια των εμπλεκόμενων με νέα πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί από την ανακριτική έρευνα
Πλούσιο υλικό για να φωτιστούν οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος από τις μίζες για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων έδωσε στις ανακριτικές αρχές ο κατηγορούμενος εφοπλιστής Μιχ.
Ματαντός, εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΙΕ.
Ανεξάρτητα από την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε (ότι ναι μεν διακίνησε πακτωλό παράνομων πληρωμών, χωρίς όμως ο ίδιος να το γνωρίζει), αποκάλυψε νέα στοιχεία, τα οποία μπορεί να ανοίξουν τη βεντάλια των εμπλεκόμενων με νέα πρόσωπα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί από την ανακριτική έρευνα. Παράλληλα, οι ισχυρισμοί του θα αξιολογηθούν από τους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία και ο ποινικός ρόλος των ήδη γνωστών ονομάτων που συνδέονται με τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ βρόμικου χρήματος.
Ο Μ. Ματαντός, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, έφερε στο φως μια επιπλέον πληρωμή, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση τού επίσης συγκατηγορούμενού του Σωτήρη Εμμανουήλ, άλλοτε προέδρου των Ελληνικών Ναυπηγείων. Ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2002 κατέβαλε με υπόδειξη των Γερμανών της Ferrostaal 947.700 δολάρια σε λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία «Bristle Navigation Corp» στην Τράπεζα UBS της Λοζάνης, ποσό που, όπως του είπαν, προοριζόταν για τον Εμμανουήλ.
Οσο για τη δεύτερη αποκάλυψη που έκανε, μένει να αποδειχθεί ποιος κρύβεται πίσω από την εταιρεία «MARIOLA REAL ESTATE» στην οποία κατέληξαν οι παράνομες πληρωμές που, κατά τους ισχυρισμούς του, κατέβαλε εν αγνοία του.
Υποστήριξε ότι το 2000 εξαπατήθηκε από τους Γερμανούς και συμμετείχε σε ένα fund που θα ίδρυε δήθεν η «ΒΑΝΚ HOFMANN AG» με έδρα τη Ζυρίχη και θα επένδυε σε ναυτιλιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα να τους παραδώσει δύο τραπεζικές επιταγές, ύψους 137.220 και 190.000 ευρώ.
Ισχυρίστηκε ότι του ζήτησαν «να καταβάλει μέσω εμβάσματος στην "ΒΑΝΚ HOFMANN AG" και ποσό 205.630 ευρώ την 27η.8.2001 σε πίστωση λογαριασμού της εταιρείας με την επωνυμία "MARIOLA REAL ESTATE", η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και αυτή στο υπό ίδρυση fund». Σε συχνές ερωτήσεις του για την πορεία της επένδυσής του, τον διαβεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς. Ομως, το 2011 διαπίστωσε ότι τα περί fund ήταν «απίθανο ψεύδος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom