Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πρώτο Θέμα με δώρο χρυσά βιβλία

Τι δουλειά έχουν τα ΜΜΕ να παίρνουν κρατικά συμβόλαια; Με ποια λογική το Πρώτο Θέμα και η Real News τυπώνουν σχολικά βιβλία; Και πού είναι αυτά τα βιβλία τέλος πάντων;
Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν στο φως ορισμένες αποφάσεις δαπανών σχετικά με τα σχολικά βιβλία που ανατέθηκαν σε ιδιώτες μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ. Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποια χρόνια τις εκδόσεις των σχολικών βιβλίων έχουν αναλάβει οι κλασικοί εκδότες, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι στο παιχνίδι μπήκαν και οι εφημερίδες.

Κεντρικός παίκτης, φυσικά, είναι ο Μπόμπολας. Η εκδοτική του εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ ανέλαβε την προμήθεια (ό,τι αυτό σημαίνει) του βιβλίου «Υπέροχη Ελλάδα», έναντι του ευτελούς αντιτίμου των 645 χιλιάδων ευρώ. Οι δημοσιεύσεις στη Διαύγεια αναφέρουν τον αριθμό σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Παιδείας, αλλά η ΑΔΑ δεν είναι συνδεμένη με κάποια άλλη απόφαση διαγωνισμού ή ανάθεσης και η σύμβαση δεν είναι δημόσια.

Επιπλέον, ψάχνοντας στη βάση για παλιότερες αποφάσεις σχετικά με το ίδιο βιβλίο το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Η αναζήτησή μας είναι το ίδιο απογοητευτική και στο χώρο των εκδόσεων. Η «Υπέροχη Ελλάδα» δεν φαίνεται καταγεγραμμένη πουθενά (και φυσικά η απόφαση δεν αναγράφει κανένα ISBN), ενώ δεν το βρίσκουμε και σε καμία λίστα σχολικών βιβλίων. Ακόμα και το Google δεν είχε ακούσει τίποτα γι' αυτό μέχρις ότου η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Δεν το έχουμε δει αλλά από το κόστος του υποθέτουμε ότι πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση (πιθανώς χρυσόδετη).

Ίδια περίπτωση αποτελεί και η έκδοση του βιβλίου που ανέλαβε η Real Media (που εκδίδει την εφημερίδα Real News). Εδώ το ποσό για το «Αθήνα, 60 μορφές στο "ΦΩΣ"» είναι 127 χιλιάδες ευρώ. Επίσης δεν υπάρχει καμία απόφαση ανάθεσης. Επίσης δεν το έχουμε δει να κυκλοφορεί πουθενά. Επίσης υποθέτουμε ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο.

Ένα από τα ερωτήματα που γεννιούνται ωστόσο είναι για ποιο λόγο ο εκδότης μιας «αντιμνημονιακής» εφημερίδας αναλαμβάνει έργα του δημοσίου, και μάλιστα του υπουργείου Παιδείας, την ώρα που δεν διαθέτει καν δικά του τυπογραφεία.

Πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η περίπτωση του τρίτου βιβλίου. Αυτού που ανέλαβε να προμηθεύσει η εταιρεία του Θέμου Αναστασιάδη, η οποία εκδίδει την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Μπορεί να διαβάζουμε κι εδώ μόνο το ποσό, που είναι λίγο μεγαλύτερο από 156 χιλιάδες ευρώ, αλλά αυτή τη φορά τουλάχιστον αναγνωρίζουμε το βιβλίο. Πρόκειται για την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Το βιβλίο έχει ήδη εκδοθεί 19 φορές (από ΔΟΛ, Λιβάνη, Ελληνικά Γράμματα, Πελεκάνος κ.λπ.), και ανάλογα με την έκδοση αριθμεί μεταξύ 200 και 280 σελίδων (περίπου 16 τυπογραφικά).

Μας προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερη εντύπωση το ποσό, καθώς από την πρόσφατη εκδοτική μας εμπειρία υπολογίζουμε ότι σε μια πολυτελή έκδοση με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, επεξεργασμένο ακριβό χαρτί, κολλητό-ραφτό, τα 156 χιλιάδες ευρώ θα ήταν αρκετά για να μπει ένας Ροΐδης σε κάθε σπίτι.

Δεν θα ήταν κακή εξέλιξη, αλλά δεν της το 'χουμε της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Κατά την αναζήτηση των σχέσεων του Πρώτου Θέματος με το κράτος πέσαμε επίσης σε μια επιδότηση ΕΣΠΑ της εφημερίδας ύψους 150.000 ευρώ (+150.000 ίδια επένδυση), για τη δημιουργία banner manager (για να βάζει εύκολα διαφημίσεις, δηλαδή) και για τη διάθεση της πληροφορίας του site σε συσκευές iPad. Λιγάκι ακριβά τους ήρθε, αλλά τι τους νοιάζει; Άλλος πληρώνει.

Όλα αυτά είναι πολύ περίεργα, θα επανέλθουμε
http://www.thepressproject.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom