Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

To "success story" τώρα δικαιώνεται! - Σοκ από την εξαγωγή στην Κίνα λαθραίων δερμάτων λύκων made in Greece

Και στη Ρόδο δύο ηλικιωμένοι λαθροθήρεςσκότωναν προστατευόμενα ελάφια

Διεθνής σάλος προκλήθηκε χθες με στόχο τη χώρα μας, όταν το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που προκαλούν σοκ, καθώς έχουν καταγραφεί 645 δέρματα άγριων λύκων, που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο του Πεκίνου και είχαν σταλεί από την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο όμως είναι απίθανο!

Το λαθραίο εμπόρευμα που εντοπίστηκε από τις κινεζικές αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου ήταν τεράστιο σε όγκο και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου χρειάστηκαν ολόκληρη αποθήκη προκειμένου να το εκθέσουν και να το επεξεργαστούν. Την ίδια στιγμή, φιλόζωοι από κάθε γωνιά του πλανήτη θεώρησαν πως πρόκειται για λύκους που είχαν θανατωθεί στην Ελλάδα από λαθροθήρες.

Μιλώντας ωστόσο στην «Espresso», ο Θάνος Τράγος, βιολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός των δερμάτων που βρέθηκαν είναι εξαιρετικά μεγάλος και είναι σχεδόν απίθανο να προέρχεται από τον ελληνικό πληθυσμό που στο σύνολό του αγγίζει τους 700 λύκους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα μιλούσαμε για αφανισμό του είδους από την ελληνική επικράτεια και αυτό φυσικά δεν συμβαίνει, αφού είναι αδύνατον να σκοτωθούν όλοι οι λύκοι που ζουν στη χώρα, κυρίως για τεχνικούς λόγους. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα γινόταν αμέσως αντιληπτό.

»Η αίσθησή μας είναι πως ορισμένα από αυτά τα δέρματα ανήκουν σε ελληνικούς λύκους, αλλά τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. Ωστόσο από την έρευνα που θα ακολουθήσει πιθανόν να εντοπιστεί ο παραλήπτης και να πέσει φως στην υπόθεση. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε πως η διακίνηση προστατευόμενων ζώων απαγορεύεται από διεθνή συνθήκη».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων που έφερε στο φως τις φωτογραφίες με τα εκατοντάδες δέρματα άγριων λύκων, αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για τέτοιου είδους αδικήματα.

Σκότωναν ελάφια στη Ρόδο!

Την ίδια στιγμή, στα χέρια των αντρών της Ασφάλειας Ρόδου έπεσαν δύο ηλικιωμένοι λαθροθήρες που κυνηγούσαν συστηματικά τα προστατευόμενα ελάφια Dama-Dama που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Νησιού των Ιπποτών.

Η παράνομη δράση των δύο αντρών, ηλικίας 70 και 82 ετών, έγινε γνωστή έπειτα από πληροφορίες που έφτασαν στην αστυνομία, ενώ ύστερα από έρευνες στα σπίτια τους εντοπίστηκαν έντεκα κέρατα που ανήκουν στο είδος, το οποίο μάλιστα απειλείται με εξαφάνιση. Παράλληλα οι άντρες της αστυνομίας βρήκαν και κατάσχεσαν τέσσερις αυτοσχέδιες συρμάτινες κατασκευές που έστηναν οι λαθροθήρες για να παγιδεύουν τα άτυχα ελάφια, 100 φυσίγγια πολεμικού όπλου, 69 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, από τα οποία 28 αναγομωμένα, κάλυκες, σκάγια και ένα μηχανισμό που χρησιμοποιούνταν για την αναγόμωση φυσιγγίων.

Οι δύο αδίστακτοι λαθροθήρες παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούμενοι για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί θήρας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom