Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Βαριές ποινές για ναυάγιο «εκ προθέσεως» του «Sea Diamond»,πλην όμως δεν πρόκειται να εκτελεστούν!


Ποινές για 9 από τους 13 κατηγορούμενους προβλέπει η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Πειραιά, για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» το 2007 στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης.

Για την υπόθεση συνολικά κάθισαν στο εδώλιο 13 άτομα, σε τρία εκ των οποίων αποδόθηκε η κατηγορία εκ προθέσεως, ενώ το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις από τους κατηγορούμενους.

Οι ποινές θυμίζουν την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, αφού καμία δεν πρόκειται να εκτελεστεί,
είτε λόγω αναστολής που χορήγησε το δικαστήριο, είτε λόγω μετατροπής τους (10 ευρώ ανά ημέρα) ήδη από το πρώτο βαθμό (σύμφωνα με το δημοσίευμα του http://www.newsbomb.gr/).

Συγκεκριμένα στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA (Designated personnel ashore) 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια.
Αθωώθηκαν ο πρώτος μηχανικός, ο ύπαρχος, ο αρχιθαλαμηπόλος και η υπεύθυνη καμπινών.

Η δίκη ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες ενώ κατέθεσαν περισσότεροι από 60 μάρτυρες.

Σε ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια του «Sea Diamond», άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου ποινικού Δικαστηρίου, με .

Δυστυχώς, από τους 1.170 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, δύο Γάλλοι, ο 45χρονος Ζαν Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ, οι οποίοι διέμεναν στην καμπίνα 2024 του δεύτερου καταστρώματος, όπου έμπαιναν νερά, δεν εντοπίστηκαν.

Οι σοροί του δεν βρέθηκαν ποτέ και έτσι πατέρας και κόρη κηρύχθηκαν «σε αφάνεια» από γαλλικό δικαστήριο.

Το Sea Diamond, το οποίο παραμένει βυθισμένο στη Σαντορίνη, αποτελεί οικολογική βόμβα, καθώς εκλύει πετρελαιοειδή, ενώ υπάρχει κίνδυνος διαρροής τοξικών ουσιών σε περίπτωση που μετακινηθεί λόγω σεισμού.

Η πλοιοκτήτρια του Sea Diamond άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, επικαλούμενη τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, αιτία του ναυαγίου ήταν η λανθασμένη χαρτογράφηση και σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βεβαιότητα ότι: ...οι κατηγορίες που απέμειναν κατά των στελεχών τους που κατηγορήθηκαν, θα καταρριφθούν στο ανώτερο Δικαστήριο.

Διαβάστε κι αυτό:
Το SEA DIAMOND παραμένει μια τοξική βόμβα στο βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη! Δείτε ολόκληρο το χρονικό του ναυαγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom