Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σαμαράς στις ΗΠΑ: «Εγγυήσεις» για ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή

ΜΕ «ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ» ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Με το επικίνδυνο για το λαό επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι «νησίδα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν βάλει μπουρλότο οι ιμπεριαλιστές, εμφανίστηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ο Α. Σαμαράς, στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι και αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα.

Με «διαβατήριο» την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην εμπέδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ο Α. Σαμαράς επεδίωξε να αναβαθμίσει το ρόλο της έναντι των ανταγωνιστών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν την παρουσία του Α. Σαμαρά για να κάνουν μια ακόμα παρέμβαση στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και για να προωθήσουν το σύνολο της αμερικανο-νατοϊκής ατζέντας και τα ενδιαφέροντα των μονοπωλίων τους, με έμφαση στην Ενέργεια. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, τόσο ο Τζ. Κέρι, όσο και ο Μπ. Ομπάμα, εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ζήτησαν ακόμα να υπάρξουν περισσότερα «αναπτυξιακά» μέτρα στο μείγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και διεκδίκησαν μερίδιο από τη λεία της δημόσιας περιουσία και τα πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα. Στις συναντήσεις, συζητήθηκαν ακόμα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητήματα οικονομίας, με έμφαση τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, το Κυπριακό και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ, όπως και οι εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Τζ. Κέρι, όσο και ο Μπ. Ομπάμα, τάχθηκαν υπέρ του να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στη Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την εκπρόσωπου του αμερικάνικου ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, «ο Τζ. Κέρι αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη», ενώ προκλητικά εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η παραπέρα αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, μιας και η Αμερική «αναγνωρίζει πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι η Ελλάδα μέσα στο ΝΑΤΟ, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή». Ο Τζ. Κέρι εξέφρασε τέλος «τη διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Κράχτης για επενδύσεις

Την Τετάρτη, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε στα γραφεία της «Washington Post» με το δημοσιογραφικό της επιτελείο. Το ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας, επιβεβαιώνει ότι ο Α. Σαμαράς «διαφημίζει» την Ελλάδα στις ΗΠΑ σαν «προπύργιο σταθερότητας» στην περιοχή. Δεδομένων των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, και της συμφωνίας για τον ΤΑΡ, «ο Αν. Σαμαράς οραματίζεται τη χώρα του ως πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «ο Α. Σαμαράς περιέγραψε ένα πραγματικά πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα: Την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε ακόμη ότι αν και η κυβέρνηση συνασπισμού έχασε τον τρίτο εταίρο, είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή. Αναφέρθηκε τέλος στις σχέσεις της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ και στις επενδύσεις που στοχεύει να προσελκύσει από αμερικάνικα funds.

Μετά τη συμμετοχή του σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε στελέχη του think tank «CSIS» (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών), ο Α. Σαμαράς πήγε στη Ν. Υόρκη και μίλησε σε 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι λέγεται ότι διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 850 δισ. ευρώ και ορισμένοι δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, τους παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας και ανέλυσε την πολιτική κατάσταση, εστιάζοντας στη «σταθερότητα της κυβέρνησης». Στη διάρκεια της συζήτησης, κυριάρχησε η βιωσιμότητα του χρέους και οι σχέσεις της Ελλάδας με Γερμανία - Ευρωζώνη.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, το δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις. Επίσης θα επισκεφτεί το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι.
http://www.902.gr/

Διαβάστε κι αυτό:
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
,κατά σύμπτωση ελάχιστες ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom