Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ξημέρωσε η Κυριακή με ηρεμία στην Αμυγδαλέζα - Δέκα αστυνομικοί τραυματίες,άγνωστο πόσοι μετανάστες τραυματίστηκαν ή διέφυγαν - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

- Νύχτα εξέγερσης με φωτιές και χημικά στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
- Με επέμβαση των ΜΑΤ η κατάσταση εκτονώθηκε τα ξημερώματα
- Η αστυνομία κάνει λόγο για μετανάστες που έφυγαν - Σε εξέλιξη καταμέτρηση
- Δέκα αστυνομικοί τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία
- Άγνωστο πόσοι μετανάστες έχουν τραυματιστεί
- “Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης”, δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών στο Newsit
- Διαβάστε όλο το χρονικό της εξέγερσης


Τα ξημερώματα, και μετά απο περίπου 4 ώρες εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου λίγο μετά τις 9 το βράδυ
του Σαββάτου σημειώθηκε εξέγερση των μεταναστών.
Η Κυριακή ξημέρωσε με ηρεμία στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί στους μετανάστες μαύρες σακούλες σκουπιδιών για να καθαρίσουν τους χώρους έξω από τα κοντέινερ όπου μένουν.

Η αστυνομία κάνει λόγο για μετανάστες που έφυγαν από το κέντρο χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό, καθώς αυτή την ώρα γίνεται καταμέτρηση και σε λίγο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.
Την προανάκριση ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής και αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία για τις φθορές και τις επιθέσεις στους αστυνομικούς. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NEWSIT
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NEWSIT



Τουλάχιστπν 3 "αύρες" παραμένουν στο χώρο
Τουλάχιστπν 3 "αύρες" παραμένουν στο χώρο

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, ενώ από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πόσοι μετανάστες έχουν τραυματιστεί.  

Το χρονικό της εξέγερσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η εξέγερση έγινε διότι ανακοινώθηκε χθες στους μετανάστες ότι παρατείνεται ο χρόνος κράτησης από ένα χρόνο σε 18 μήνες. Άλλος ένας λόγος είναι ότι τους είχαν κόψει το ρεύμα, λόγω εργασιών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά. 

Την ώρα της διανομής του φαγητού, περίπου στις 9 μ.μ., οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, εκ των οποίων 10 τραυματίστηκαν -όχι σοβαρά- από τον πετροπόλεμο και ρίψη αντικειμένων. 

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στους οικίσκους (κοντέινερ) που μένουν, βγήκαν έξω και άρχισαν να καίνε τα στρώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Για πολλή ώρα γινόταν ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Στο σημείο επιχείρησαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, ενώ στη συνέχεια επενέβησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.  

Τι είπε ο δήμαρχος Αχαρνών για τις συνθήκες κράτησης

Ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, μιλώντας στο Newsit είπε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, σε συνάντηση που είχε με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον ενημέρωσαν ότι κρατούνται περισσότερα από 1.600 άτομα και ότι θα παραταθεί η κράτησή τους στην Αμυγδαλέζα.

Στη συνέχεια τόνισε: “Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης. Είναι σε σιδερένια κλουβιά. Φοβόμαστε το χειμώνα μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 12 βαθμούς και ξεπαγιάσουν και το καλοκαίρι να μην ξεπεράσει τους 30,γιατί γίνεται πύρινη κόλαση". 



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


H ANAKOΙΝΩΣΗ της ΓΑΔΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την 21.10 ώρα περίπου χθες (10.08.2013), στο Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας, κατά το χρόνο διανομής του φαγητού, ομάδες ατόμων (από τους 1.620 συνολικά αλλοδαπούς), επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, κ.λπ. αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους.

Για την αποκατάσταση της τάξης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή ενισχυτικών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε την 01.00 ώρα περίπου, σήμερα τα ξημερώματα.

Δέκα τέσσερις αλλοδαποί (11 υπήκοοι Πακιστάν, 2 Αφγανιστάν και 1 Μπαγκλαντές) συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου, ενώ αναζητούνται άλλοι δέκα (8 υπήκοοι Πακιστάν και 2 Αφγανιστάν).

Επιπλέον, δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις (σπασμένες πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες, κ.λπ.), ενώ οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια, (41) αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η υπαίτια συμμετοχή και άλλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom