Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Γιατί πήγε ο Σαμαράς στην Αμερική;


Τι επιδιώκει και τι ίσως πάρει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα
Obama-Samaras01-08august2013
του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
από την Ουάσιγκτον

Την σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσπάθειες που κάνουν ο ίδιος και η κυβέρνηση του, για να υλοποιήσουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, επιδιώκει να λάβει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τους οποίους θα έχει συναντήσεις στο Λευκό Οίκο και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αντίστοιχα.


Ο Αμερικανός ηγέτης, που θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Οβαλ Οφις, αναμένεται να υπογραμμίσει την αμερικανική ισχυρή στήριξη στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές που βιώνει εν μέσω μία άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και ελπίζεται ότι θα μιλήσει για την σταθερότητα της χώρας μας, μία λέξη-κλειδί για τους επενδυτές. Επίσης, θα αποτελούσε σημαντικό στήριγμα για την Αθήνα τυχόν αναφορά του Αμερικανού ηγέτη στο τρίπτυχο της οικονομίας, δηλαδή όχι στη λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη, ναι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που αποτελεί το αντίπαλο δέος για τη Γερμανία και τις χώρες του ευρωπαΪκού βορρά, που επέβαλαν τα σκληρά Μνημόνια και τα μέτρα στον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος θα περιστοιχίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, και άλλους συνεργάτες του, έχει την πρόθεση να καλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού υπάρξει προεργασία, Αμερικανούς επιχειρηματίες να ερευνήσουν τις πιθανότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. Ηδη ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι εν μέσω των διακοπών του Αυγούστου προσήλθαν στη συνάντηση και συνομίλησαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Παραβρέθηκαν ιδιοκτήτες και αντιπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών: Anchorage Capital Group, Baupost, Blackstone Group, Calamos Investments, Carlyle Group, Dow Chemicals, Eaglevale Partners LP., Falcon Edge Capital, Fortress Investment Group, Kynikos Associates, MAEVA Group, Monarch Capital, Oakhill Advisors, Paulson and Co, Perry Capital, Phone Group, Sciens Capital, Thomas H. Lee Partners, WL Ross and Co και York Capital.

Βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, στην οποία θα ομιλούν οι δύο ηγέτες –οι συνεργάτες τους θα παρέμβουν εάν χρειαστεί- είναι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και γενικά η οικονομία, και ειδικά η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως και η ενέργεια στη Μεσόγειο. Θα μιλήσουν επίσης και για τα υπόλοιπα ζητήματα του «πακέτου» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αν και θα τα καλύψουν δύο ώρες προηγούμενως ο πρωθυπουργός και ο κ. Τζον Κέρι στη διάρκεια γεύματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνεται ότι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν υπάρχει κανένα ανοικτό θέμα.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε στο «Ε» τα εξής:

«Ο υπουργός Κέρι θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς αυτή υλοποιεί βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσει ένα μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περιφερειακή συνεργασία».

Ενημερωμένη πηγή εξήγησε στο «Ε» ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να ακούσει με προσοχή τις ιδέες, τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και έχει καλή διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας διότι όλα τα παραπάνω αφορούν και ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι «είναι στο χέρι του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επιτύχει η επίσκεψη του», καθώς η χώρα, εντελώς ξαφνικά, ξαναμπήκε στα αμερικανικά ραντάρ επειδή έχουν προκύψει προβλήματα στην περιοχή, τα οποία δοκιμάζουν τις συμμαχίες της Αμερικής. Μετά από ένα διάστημα παρεξηγήσεων με το Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός πιστός φίλος και σύμμαχος της Αμερικής είναι το Ισραήλ, ενώ η Τουρκία –χωρίς να μπαίνει στο περιθώριο ακόμα- αποδεικνύεται ευάλωτη σε εσωτερικά πολιτικά μίση αλλά και στα πάθη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απώλεσε το καθεστώς «συχνού συνομιλητή», που είχε με τον κ. Ομπάμα. Η αντίδραση του τουρκικού λαού τον περασμένο Ιούνιο έχει προβληματίσει την αμερικανική πλευρά, ενώ οι φυλακίσεις παλαιών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προκαλέσει σοκ στην αμερικανική διπλωματία και στο Κογκρέσο.

Η Αμερική απαιτεί σταθερότητα στη Μεσόγειο και αναζητεί χώρες που την διαθέτουν, τόνισε Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη χώρα μας ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή, από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ. Η συνεργασία των τριών χωρών ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό την Ουάσιγκτον, και η συνεργασία θα είναι απόλυτη και τώρα και στο μέλλον.

Από αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση θα παραστούν, εκτός του κ. Λιού και της κ. Ράις, η σύμβουλος για οικονομικά θέματα Κάρολαϊν Ατκινσον, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, η Κάρεν Ντόντφριντ, ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο, και ο Μάικλ Σέσσους, διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC.

Στη συνάντηση και το δείπνο εργασίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα κάνουν μία επιθεώρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και θα συζητήσουν διεξοδικά τα ανοικτά θέματα του Σκοπιανού, του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ λέγεται πως είναι πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να θίξει και το θέμα της ΑΟΖ. Το θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα που ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Ψάκι. Ο κ. Κέρι θα θελήσει να πληροφορηθεί τις απόψεις της κυβέρνησης Σαμαρά, με δεδομένο ότι οι θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού γι’ αυτό και για άλλα θέματα δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με τις αμερικανικές.

Ο κ. Σαμαράς έκανε χθες τετράωρο ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα επιστρέψει αμέσως μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, την Πέμπτη το βράδυ.

Θα έχει συναντήσεις με το της πόλης δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Επίσης θα επισκεφθεί μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο το «Σημείο Μηδέν», όπου θα κτιστεί και η νέα Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρονται τα εξής:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, στις 12:20 μ.μ., στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη.

Στις 3:30 μ.μ. ο κ. Σαμαράς και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα επισκεφθούν το σημείο του Διεθνούς Εμπορικού Κέντρου της Νέας Υόρκης (World Trade Center) όπου θα ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Εξάλλου, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 4:00 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στο γραφείο του τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητος της Ελλάδος κ. Νότη Μηταράκη».

Χθες παρακάθησε σε γεύμα που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών CSIS, και ενημέρωσε τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας Washington Post για την οικονομική κρίση και τα θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη με είκοσι (20) ανώτατα στελέχη από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως. Τα funds που προσκλήθηκαν διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια €850 δις.

Στόχος της συνάντησης με τους επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν να συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στην χώρα μας. Η συνάντηση εστίασε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας, για τους οποίους υπάρχει ήδη αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εκπρόσωποι των εταιριών συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό για την θετική πορεία της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις επενδυτικές ευκαιρίες που χαρακτηρίζουν τη χώρα καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι εταιρίες όσο και η Ελληνική κοινωνία.

Αρκετές από τις εταιρείες που προσκλήθηκαν είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν τη πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με το Invest in Greece, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διευθυντής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο κ. Στέφανος Ησαΐας, Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece.

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom