Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο - Δύσκολη η κατάσβεση λόγω των ισχυρών ανέμων

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το απόγευμα (Σάββατο 10 Αυγούστου), στην κορυφογραμμή  της Βουρκωτής, ανάμεσα στις περιοχές "Μελιό"και "Βασιλικό", βορειοδυτικά τωνΕβρουσιών, δημιουργώντας  πολύ μεγάλο μέτωπο. 

Το πρωϊ (σήμερα)  δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα επιχείρησαν κατάσβεση, αλλά  αποχώρησαν άπραγα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, έντασης  7-8 Μποφώρ και της έλλειψης ορατότητας λόγω του καπνού και της ομίχλης. 
Η εικόνα που αντίκρισαν στην αυγή της μέρας τα
πυροσβεστικά  αεροπλάνα, που ο καιρός, ο πυκνός καπνός
 και η ομίχλη τα εμπόδισαν να δράσουν
Στην επιχείρηση κατάσβεσης  έσπευσαν από το βράδυ του Σαββάτου πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών  Δασοπυροσβεστών στην κορυφογραμμή  της Βουρκωτής και  επίσης  το σύνολο του στόλου τους.  
Το πρωϊ της Κυριακής η φωτιά βρίσκεται  κοντά στην περιοχή "Φλέα" στο βουνό πάνω από τονΕπάνω Πιτροφό  και τηνΜελίδα και το έργο της κατάσβεσης αναμένεται δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων και της βλάστησης.
Πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες με όλες
τις δυνάμεις τους στον έλεγχο της φωτιάς
Η φωτιά καίει εκτάσεις με φρύγανα και δεν κινδυνεύει οικισμός προς το παρόν. 
Η φωτιά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμάται ότι προέρχεται από εμπρησμό. Στην συγκεκριμένη δύσβατη περιοχή, που ξέσπασε η φωτιά, είχε καεί ξανά πριν τρία χρόνια...!

11:00' Πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον Πιτροφό, μοιάζει σαν να καίγεται, αλλά η φωτιά είναι ακόμα μακρυά, δεν κινδυνεύει άμεσα.
Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς και οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν υπερβολικά δύσκολο το έργο των επίγειων δυνάμεων έστω και μερικώς να την τιθασεύσουν.

12:00' Η φωτιά έφτασε στον Άνω Πιτροφό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση του χωριού από τους κατοίκους. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν υπέρμετρο αγώνα να προστατευθεί το χωριό. Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν έργο των πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών και των κατοίκων που με λάστιχα ποτίσματος καταβρέχουν τις οικίες και τον περιβάλλοντα χώρο τους για να σώσουν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους... 

13:00' Η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό του Άνω Πιτροφού. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφή οικιών. Δεν υπάρχουν τραυματίες ή να προξενήθηκαν σε κάποιους έντονα αναπνευστικά προβλήματα  που να χρειαστούν άμεση ιατρική παρέμβαση ή μεταφορά στο Κέντρο Υγείας. 
Στην κατάσβεση της φωτιάς έχουν προστεθεί δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 
Η αντιμετώπιση της φωτιά στον οικισμό είναι αποκλειστικό έργο των επίγειων δυνάμεων.

13:30' Έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο από και προς την Χώρα στην στροφή του Κασιδώνη, στον Πιτροφό. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα (τύπος "Μύγας") κάνουν διαρκώς ρίψεις νερού στις παρυφές του οικισμού.

13:45' Όλες οι επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από πυροσβέστες, εθελοντές δασοπυροσβέστες και κατοίκους βρίσκονται μέσα στον οικισμό του Άνω Πιτροφού. Κυριολεκτικά παλεύουν με τεράστιες φλόγες στην προσπάθεια τους να τις δαμάσουν. Να προστατεύσουν την περιουσία των κατοίκων του χωριού που το έχουν εκκενώσει.
Τα εναέρια μέσα έχουν έχουν να εμφανιστούν περίπου 20'. Προφανώς δυσκολεύονται να δράσουν λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

14:00  Ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα ξεκίνησαν πάλι αυτήν τη στιγμή. Πεζοπόρο κλιμάκιο από την Τήνο καταφθάνει να ενισχύσει τις επίγειες δυνάμεις. Δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές κτιρίων. 

14:15 Άνοιξε ο δρόμος Χώρας-Γαυρίου. Οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι η ορατότητα είναι περιορισμένη. Να έχουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων κλειστά διότι ο καπνός είναι πολύς. 
Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού λόγω καιρού.
http://androssimera.blogspot.gr/ (η ενημέρωση είναι συνεχής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom