Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τα πρωτοβρόχια ήρθαν πρόωρα στο Μαξίμου


Εκβιασμός ή απόγνωση; Αυτό αναρωτιούνται το τελευταίο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. αλλά και οι βουλευτές του κόμματος του Αντ. Σαμαρά όταν ακούνε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Σενάρια που πληθαίνουν όλο και περισσότερο, αφού η κατάσταση εξαιτίας της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, των απολύσεων κάποιων εξ αυτών, της υπέρογκης φορολογίας όλων των πολιτών και της ασφυξίας στην αγορά έχει γίνει δυσβάστακτη.

Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος αποτελούν πλέον τη θηλειά που σφίγγει γύρω από τον λαιμό της κυβέρνησης, αφού τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει μια και  καλή εάν τα μεγαλεπήβολα σχέδια των δανειστών μας μπορούν να «σπρώξουν» την κατάσταση και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή της, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Η περίοδος χάριτος (ο Θεός να την κάνει) της... θείας Μέρκελ προς τον προστατευόμενό της Αντ. Σαμαρά θα λάβει τέλος μετά τις γερμανικές εκλογές, δεδομένου ότι τα δύσκολα γι’ αυτήν θα έχουν περάσει και, άρα, θα μπορεί να δείξει περισσότερο το σκληρό πρόσωπό της.

Μεγάλα ζόρια

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πρώτη της δοκιμασία αλλά και τη μεγάλη αναμέτρηση με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Άλλωστε, σε αυτό το χρονικό διάστημα οι εκπαιδευτικοί σκοπεύουν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποτρέποντας την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τους καθηγητές που μπήκαν σε κινητικότητα, για τα σχολεία που κλείνουν, για τους εκπαιδευτικούς που πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα και να γίνουν διοικητικοί ή νοσηλευτές, αλλά και για όσους έχουν μεταπτυχιακό και, παρ’ όλα αυτά, μπήκαν στα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Την ίδια στιγμή, θα φτάνουν στην Αθήνα για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας προκειμένου ελέγξουν την πορεία των μνημονίων και να επιβάλουν νέα μέτρα στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό – δηλαδή σίγουρα – αφού ήδη η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μαύρη τρύπα» 3,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα του Β’ εξαμήνου του 2014.

Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία του προγράμματος, αφού αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο και δεν έχουν να πληρώσουν τους αλλεπάλληλους φόρους, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στην ανεργία.

Οι ίδιοι υπουργοί καλούνται ακόμα να συμμετέχουν στην επιδείνωση αυτής της κατάστασης κλείνοντας, με την τακτική του «ξαφνικού θανάτου», οργανισμούς και φορείς, αφού η κυβέρνηση – η οποία τους δημιούργησε – τώρα θεωρεί ότι είναι ζημιογόνοι και άρα θα πρέπει να εξαφανιστούν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά «λύσεις» για το πώς θα απεγκλωβιστεί από τη ρεαλιστική λογική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Αντ. Σαμαράς προκειμένου να... «σώσει» τη χώρα από την οικονομική κρίση.
Λαμβάνοντας δε, ίσως για πρώτη φορά, σοβαρά τα όσα λένε οι βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ψηφίσουν αλλά μέτρα οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά –, αναζητούν τρόπους για το πώς θα απεγκλωβιστεί ο πρωθυπουργός από το σχέδιο του «ξαφνικού θανάτου» στο οποίο μετά βεβαιότητος βαδίζει η κυβέρνησή του.

Σενάρια για κάλπες

Έτσι, με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου άρχισαν να κυκλοφορούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών προκειμένου να υπαναχωρήσουν όσοι αντιδρούν και απειλούν διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Οι πρώτοι αποδέκτες αυτής της φημολογίας είναι σίγουρα οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η απειλή ότι όσοι αντιδρούν, θα μείνουν εκτός λίστας στις επόμενες εκλογές είναι σαφής. Γι’ αυτό άλλωστε και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος είπε – σχεδόν δημοσίως – κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πως «εάν δεν ψηφιστούν τα επίμαχα άρθρα, η χώρα οδεύει προς εκλογές».

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αντιλαμβάνονται πλέον ότι όσο και να μετρούν τις ψήφους των βουλευτών τους, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχνή.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα δεδομένου ότι θα βγουν με το καθεστώς της κινητικότητας – δηλαδή εκτός παραγωγής – 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εν δυνάμει είναι και ψηφοφόροι των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ο δεύτερος αποδέκτης, πάντως, είναι ο ίδιος ο πολίτης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι παρά την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια, την ανύπαρκτη παιδεία και υγεία, τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι ψηφοφόροι δεν επιθυμούν μια εκλογική αναμέτρηση  η οποία, κατά την γνώμη τους, μπορεί να φέρει και ακυβερνησία. Πιστεύουν δηλαδή ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να αντέξουν και άλλα δεινά παρά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πέρα από τον πολιτικό εκβιασμό τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ήθελε να πάει σε εκλογές, αφού πλέον αντιλαμβάνεται ότι από τον ρόλο του «σωτήρα» που ήθελε να διεκδικήσει μπορεί τελικά να γίνει ο «μοιραίος άνθρωπος» για τη χώρα.

«Είναι εγκλωβισμένος στις εντολές της τρόικας και γι’ αυτό πολύ θα ήθελε να πηδήξει από το τρένο», λένε βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι ο επόμενος μήνας θα είναι και ο καθοριστικός. Δυστυχώς, πίστεψε όλες τις υποσχέσεις των δανειστών μας και αρκέστηκε στα καλά λόγια της Άγκελα Μέρκελ. «Όμως, αυτά δεν τρώγονται και ο λαός πεινάει», προσθέτουν.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom