Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Οταν οι δημοσιογράφοι κάνουν... "θαύματα"! - Δημοσιογραφικές απάτες και...«πατάτες»


"Με τη συνήθη λαμπρότητα", ο... τορπιλισμός!


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ*

Η καθιερωμένη πανήγυρη του δεκαπενταύγουστου και ας θυμίσουμε μια μικρή, παλιά και αληθινή ιστορία,που συνέβη ανήμερα του τορπιλισμού της Ελλης στις 15 Αυγούστου του 1940.

Την διηγήθηκε τότε, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της γκάφας, ένας πρωτόπειρος νέος δημοσιογράφος:
- Μόλις μπήκα στο γραφείο της εφημερίδας, διηγήθηκε, μετά το ταξίδι του Σαββατοκύριακου στην Τήνο και διαπιστώνω ότι οι συνάδελφοι με έβλεπαν σα να είχα πέσει από τον ουρανό. Το ίδιο και ο αρχισυντάκτης μου, που, αφού με χτύπησε προστατευτικά στον ώμο, μου λέει: 

- Γράφε και δίνε μου αμέσως χειρόγραφα να φύγουν για το τυπογραφείο.
- Και πόσο να γράψω, σε έκταση; 
- Γράφε όσο πάει, ήταν η απάντηση.

Αρχισα λοιπόν - (κατά τη διήγησή του) -, να γράφω: "Με τη συνηθισμένη λαμπρότητα ετελέσθη ο πανηγυρισμός της Παναγίας στην Τήνο. Πλήθη πιστών που είχαν συρρεύσει και δε βρήκαν κατάλυμα, κατέλαβαν την προκυμαία και άλλους υπαίθριους χώρους.
Κατά τη λιτάνευσιν της εικόνος, με την καθιερωμένην θρησκευτικήν τάξιν και την συμμετοχήν τιμητικού αγήματος και μουσικής μπάντας, πολλοί πιστοί παρηκολούθησαν ανυπόδητοι και γονυπετείς, εκπληρούντες το "τάμα" τους.
Και κατ' αυτόν το έτος, ένας κωφάλαλος ωμίλησεν, ενώ άλλοι πάσχοντες ανέμενον το "θαύμα".

Από πάνω μου, διηγείται, η σκιά του αρχισυντάκτη:
- Δώσε μου τα πρώτα χειρόγραφα, είπε. Τα πήρε, τα διάβασε όρθιος και ξαφνικά έχασε το χρώμα του, γούρλωσε τα μάτια και φώναξε έξαλλος:
- Εγιναν λοιπόν και θαύματα, βρε παλιάνθρωπε; Το θαύμα ότι απολύεσαι δεν το είδες;

Ο νεαρός απεσταλμένος είχε διαπράξει την ιστορική γκάφα, καθώς αντί για την Τήνο όπου τον είχαν στείλει, πήγε αλλού με τη φίλη του, περιχαρής, για την ερωτική του επιτυχία και χωρίς να γνωρίζει, ότι εκείνη ακριβώς την ημέρα που δεν πήγε στην αποστολή του, ιταλικό υποβρύχιο είχε τορπιλίσει το καταδρομικό "Ελλη", στο λιμάνι της Τήνου... Οπότε, έγραφε για τα "θαύματα"...

* Δημοσιογράφοι εμείς, από τη γενιά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης είχαμε κάνει βασική αρχή του λειτουργήματος την παρότρυνση του Κώστα Βιδάλη: "Να ερευνούμε, να διασταυρώνουμε, να ελέγχουμε, στην πηγή των γεγονότων". Γι' αυτές άλλωστε τις αρχές έδωσε τη ζωή του.
http://www.rizospastis.gr/

ΣΗΜ.Ζείδωρον:Το περιστατικό είναι όντως αληθινό και αν δεν μας απατά η μνήμη συνέβη στα γραφεία της "Ακρόπολης",ενώ ο απολυθείς νεαρός δημοσιογράφος στη συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα στην Αμερική ως ανταποκριτής Ελληνικών εφημερίδων.

Διαβάστε κι άλλες Δημοσιογραφικές απάτες και...«πατάτες» ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom