Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Άριστες οι εντυπώσεις από το 20ο antinazi zone camping της YRE στην Θάσο (φωτο)


Φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του κάμπινγκ (και δη του ελεύθερου) παιδιόθεν. Τα τελευταία χρόνια (πάνω από μια 15ετία) ίσως και λόγω της εκπόρνευσής μας από το σύστημα της (ψευτο)"αφθονίας" που ζήσαμε ως Έλληνες (χωρίς να προσφύγω σε χλιδάτες ξενοδοχειακού τύπου διακοπές - ποτέ δεν μου άρεσαν) εξυπηρετιόμουνα από μικρές μονάδες φιλοξενίας (δωμάτια είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό). 

Και ενώ είχα ξεχάσει (εξ ανάγκης διέγραψα) τις διακοπές την τελευταία τριετία, ανακάλυψα - ομολογώ πολύ καθυστερημένα το θεματικό πολιτικό κάμπινγκ της YRE (Youth against Racismin Europe). Και ευτυχώς για τον 20ο χρόνο λειτουργίας του καλύπτει και μη νεολαίους αφού ο αντιρατσισμός εμπλουτίστηκε με την αντιφασιστική κατεύθυνση του antinazi zone και έτσι (αν και σιτεμένος νεολαίος- πάντα) βρήκα την ενδιαφέρουσα διέξοδο να κάνω οικογενειακές διακοπές σε κάμπινγκ και μάλιστα με συμμετοχή σε αντιφασιστικές  συζητήσεις και πλήθος δραστηριοτήτων που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι νεολαίοι (και όχι μόνο) της YRE.



Φυσικά αισθάνομαι υποχρεωμένος να καταθέσω την εμπειρία μου από το 10ήμερο που βρέθηκα στον Πρίνο της Θάσου, στο δημοτικό κάμπινγκ, που είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο πολυεργαστήρι πολιτικής, πολιτισμού, συλλογικής δράσης, ενθουσιασμού, ξεκούρασης, χαράς και διακοπών.

Περισσότεροι από 370 άνθρωποι συνυπήρξαν για δέκα μέρες ανταλλάσσοντας απόψεις αλλά και μπολιάζοντας ο ένας τον άλλον με εμπειρίες από την δράση των κινημάτων, τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. 

Προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές με ζωντανή μουσική,  θεματικά αφιερώματα σε διάφορα είδη μουσικής με καλή και φθηνή μπύρα δίπλα στη θάλασσα, συλλογική κουζίνα με υπέροχα φαγητά και γλυκά, εργαστήρια χορού, γιόγκα, πηλού, αλλά και τουρνουά σκακιού και φυσικά περισσότερες από 10 συζητήσεις με εισηγητές από όλους τους χώρους της αριστεράς και με πλήρη ελευθερία σε οποιονδήποτε να εκφράσει την όποια πολιτική του θέση ή και να αμφισβητήσει την μια και μόνη αλήθεια των εισηγητών.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής (προσωρινά ή μόνιμα) στον Πρίνο λίγες μέρες πριν την έναρξη του κάμπινγκ (κατεβάσανε ακόμη και τις ταμπέλες τους και φύγανε προς άγνωστη κατεύθυνση).

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την συγκινητική  και πρωτοποριακή αυτή προσπάθειά τους που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, όταν ο ρατσισμός δεν απασχολούσε κανέναν μας. Συγχαρητήρια για την ουσιαστική δουλειά που γίνεται επί 20 χρόνια χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτολιβανίσματα.


Δίνουμε από τώρα ραντεβού για το 21ο YRE - antinazizone camping του 2014, όπου κι αν γίνει. 
Αν και μέχρι τότε με τους συναγωνιστές του κάμπινγκ της Θάσου, όπως και με όλους του φίλους μας των κινημάτων θα βρεθούμε στους δρόμους της αντίστασης και στα πεζοδρόμια της εξέγερσης απέναντι στο διεφθαρμένο καθεστώς και στην εξάπλωση της ΧΑ που παρά την φραστική της αντίθεση προς αυτό, στην ουσία το συνδράμουν αποτελούντες το ανάχωμά του.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom