Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην Αίγυπτο - Δεκάδες και χτες οι νεκροί - Πάνω από 1000 συλλήψεις


- Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν στο τέμενος του Καΐρου όπου έχουν καταφύγει πολλοί υποστηρικτές του Μόρσι
- Πάνω από 80 οι νεκροί την “Παρασκευή της οργής”, σύμφωνα με επίσημες πηγές
- Σε καθημερινές διαδηλώσεις κάλεσαν τους Αιγύπτιους οι υποστηρικτές του Μόρσι
- Ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ για τα αιματηρά επεισόδια ζητά η Διεθνής Αμνηστία



Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν το πρωί, χωρίς βία, στο τέμενος του Καΐρου όπου έχουν καταφύγει πολλοί υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Το ιδιωτικό αιγυπτιακό κανάλι ONTV Live έδειξε εικόνες όπου διακρίνονται οι στρατιώτες να μπαίνουν στο τέμενος Αλ Φάτεχ, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε στην ιστοσελίδα του εικόνες από το εσωτερικό του τεμένους. Οι στρατιώτες φαίνεται ότι διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές την αποχώρησή τους από το χώρο.




Νωρίτερα, μια γυναίκα μέσα από το τζαμί, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ότι η αστυνομία επιχείρησε να εισβάλει στο τζαμί, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Νωρίτερα, η μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφερε ότι χιλιάδες οπαδοί της ήταν παγιδευμένοι μέσα στο τζαμί, ενώ πυροβολισμοί συνεχίζονταν στον εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, υλικό απ τις τοπικές τηλεοράσεις έδειξε ότι η περιοχή ήταν ήσυχη, με λίγα οχήματα της αστυνομίας μόνο να βρίσκονται έξω από το τζαμί.



Ένας δημοσιογράφος για τον ιδιωτικό κανάλι ONTV, δήλωσε ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους μέσα στο τζαμί να το εγκαταλείψουν, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν «ασφαλή έξοδο» και ότι θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που μεταφέρουν όπλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ορισμένοι από αυτούς, άρχισαν να εγκαταλείπουν το τζαμί.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία, σε όλη την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή, που σκότωσε σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 630 άτομα από την Τετάρτη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών σχεδίων, ενώ οι ισλαμιστές λένε ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές υπερασπίζονται τη νομιμότητα.



«Χρησιμοποιούν πολυβόλα εναντίον αμάχων. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί, από όσο γνωρίζω, ως μια ειρηνική διαδήλωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο αλ Τζαζίρα «Είναι το καθήκον κάθε κυβέρνησης να επιβάλει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη », συμπλήρωσε. 



Σύμφωνα με τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκαν από το στρατό, η αστυνομία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα για αυτοάμυνα και εναντίον διαδηλωτών που επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.



Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 1.004 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οι οποίοι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σε καθημερινές διαδηλώσεις καλούν τους Αιγύπτιους

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώνουν καθημερινά, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούν ένα τέμενος του Καΐρου, γεμάτο με ισλαμιστές διαδηλωτές. 

Εκκληση για τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο έκανε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν "δυσανάλογη".
Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ζήτησε να επιτραπεί στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσουν την κατάσταση.

Η Αμνηστία τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αδικαιολόγητα χρήση "φονικών όπλων" και ότι δεν τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει να επιτρέψουν στους τραυματισμένους να αποχωρήσουν με ασφάλεια. "Όταν ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία, η αντίδραση των αρχών ήταν δυσανάλογη, προφανώς δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ των βίαιων και των μη βίαιων διαδηλωτών", δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούτερ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ REUTERS

Διαβάστε επίσης:
“Η Παρασκευή της οργής” στην Αίγυπτο με 70 νεκρούς – Μήνυμα κυβένρησης: Μαχόμαστε κατά της τρομοκρατικής συνωμοσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom