Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Αμα σε λένε Χάρη Θεοχάρη κι είσαι τεχνοκράτης και μιλάς και ξένες γλώσσες τότε είσαι άπαικτος! Εξηγήσεις μέσω twitter για τον ΦΠΑ στην Εστίαση έδωσε ο γίγαντας


Απάντηση μέσω του λογαριασμού του στο twitter σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις αλλαγές που προκύπτουν από τις νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, "τo ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται", με hashtag τη φράση stop misinformation. (μτφ. σταματήστε τη παραπληροφόρηση)

Ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι.



Όπως έγραφε από χθες το Newmoney.gr, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των τελικών τιμών στην εστίαση κατά 8,1% θα πρέπει να επέλθει από 1ης Αυγούστου και έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι νέες οδηγίες του υπουργείου, ωστόσο, προκαλούν αναστάτωση και μπέρδεμα τόσο σε καταναλωτές, όσο και σε επιχειρήσεις, καθώς η μείωση του ΦΠΑ δεν θα είναι «οριζόντια» αλλά πολλών ταχυτήτων, με συνέπεια, οι καταναλωτές να πρέπει να ελέγχουν διπλά πού πληρώνουν ΦΠΑ 13% και πού 23%. Παράλληλα, όπως μετέδιδαν από νωρίς το πρωί τα ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ξεδιαλύνουν πώς θα τιμολογείται ένα προϊόν, καθώς, όπως αναφέρεται, αλλιώς θα τιμολογείται εάν σερβίρεται στο κατάστημα, αλλιώς εάν ο πελάτης το καταναλώσει "στο πόδι" κι αλλιώς αν το πάρει στο σπίτι. Στην περίπτωση που πρόκειται για ξενοδοχείο, άλλη θα είναι η τιμολόγηση για προϊόντα που σερβίρονται μέσω room service και άλλη για τα αγαθά που καταναλώνει κάποιος από το mini bar του δωματίου του.

Σε κάθε περίπτωση, με την απόφαση, από την Πέμπτη θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 13%, από 23% που ισχύει σήμερα:

Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.

Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης. Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ.

Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται με ΦΠΑ 23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.

Δηλαδή σε περίπτωση παράδοσης ή πακέτου, χρεώνεται 13% για τα φαγητά και 23% για τα αναψυκτικά

Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.

Στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επιβάλλεται ως εξής:

Για διαμονή με πρωινό: στο 5% της αξίας του πακέτου διαμονής
Για διαμονή μη ημιδιατροφή: στο 15% της αξίας του πακέτου
Για διαμονή με πλήρη διατροφή: στο 25% της αξίας του πακέτου

Για διαμονή με όμως το σύστημα all inclusive (που περιλαμβάνει πχ και ομπρέλες, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5% στο 65% της αξίας του πακέτου, ΦΠΑ 13% στο 25% της αξίας του πακέτου και 23% στο υπόλοιπο 10% της αξίας του πακέτου.

Πηγή:newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom