Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Εκδηλώσεις στα Καλύβια Αγρινίου για τους 59 εκτελεσθέντες πατριώτες το '44


Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία στην Τοπική Κοινότητα Καλυβίων Αγρινίου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη των πενηνταεννέα πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 31 Ιουλίου του 1944 στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου σε κοντινή απόσταση από τα Καλύβια. 

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εκπαιδευτικές δραστηριότητες
για παιδιά, προβολή παιδικής ταινίας, ποδηλατική βόλτα στους δρόμους του χωριού, παράσταση των Χορευτικών Συγκροτημάτων Καλυβίων, Νεάπολης και του Πνευματικού Κέντρου Αγρινίου.

Εξαιρετική ήταν και η λαϊκή βραδιά που έγινε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου με το συγκρότημα του Βαγγέλη Λιάγκα και της Δήμητρα Καψάλη, με αρκετό κόσμο να παρακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου,  παρουσία επισήμων και κατοίκων του χωριού έγινε το επίσημο Μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Καλυβίων, για τους έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, πριν 69 χρόνια!

Λίγο έξω από το χωριό, στο μνημείο που υπάρχει για να θυμίζει σε όλους την υπέρτατη θυσία των πατριωτών μας εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων κ. Κωνσταντίνο Κωστή, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των τραγικών γεγονότων, ενώ παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα για σύμπνοια και ενότητα των Ελλήνων, στις δύσκολες στιγμές που βιώνει σήμερα η χώρα μας.

Διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών για τους 59 πατριώτες και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου. 

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο βουλευτής του νομού μας, Γ. Βαρεμένος, οι Αντιδήμαρχοι , Βλ. Σφυρής, Θ. Λαδάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Γ. Ζαμπάρας, η Πρόεδρος της ΚΕΠΑΑ, Ευ. Κραβαρίτη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβίων, Γ. Μεσογίτης, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Καλυβίων, Χ. Μπελεβώνης, oΠρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Μαρία Δημάδη» Ν. Δούναβης, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και αρκετός κόσμος.
Kalyvia_Mnimeio_BaremenosKalyvia_Mnimeio_KostisKalyvia_Mnimeio_MosxoliosKalyvia_Mnimeio_pesonton_1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom