Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Παίζουν με Αμμόχωστο και αέριο – Ακόμα ένα σενάριο Άγκυρας για ενδιάμεση συμφωνία, με την οποία θα βάζει χέρι στο φυσικό πλούτο


του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται από τουρκικής πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου, επαναφέροντας την πρόταση Έρογλου αλλά και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης μιας φόρμουλας που θα προβλέπει μια συναλλαγή στο πεδίο αυτό χωρίς λύση του Κυπριακού. Φαίνεται από κάποιες ενέργειες και συζητήσεις να συνδέουν και το θέμα της Αμμοχώστου με το φυσικό αέριο, με ένα σενάριο που παραπέμπει σε μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα είναι επί της ουσίας και η τελική. Δυτικές διπλωματικές πηγές σημείωναν πως οι Τούρκοι κινούνται σε δυο άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι εμπλοκή τους στο φυσικό αέριο χωρίς λύση και ο δεύτερος ανάμειξή τους (διαμοιρασμός) με συμφωνία στο Κυπριακό, προτάσσοντας επί τούτου την πρόταση Έρογλου.

Το πρώτο σενάριο αφορά ένα πακέτο με φόντο την Αμμόχωστο. Προβλέπει άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, λειτουργία του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου της Τύμπου και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Επιπροσθέτως σε όλα αυτά επιδιώκουν όπως διασφαλισθεί από τώρα το μερίδιό τους στο φυσικό αέριο. Από τώρα και χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό.

Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά ζητήματα, εμπλέκει διάφορες ιδέες, προβάλλει το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο επιδιώκει διακαώς η Λευκωσία και εμπλέκει για τα καλά την Άγκυρα στο θέμα του αερίου. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ενισχυτικό τούτων είναι και το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, εκτός Κύπρου και Τουρκίας, εκτιμούν πως σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου μια λύση που θα συνδυάζει τερματικό σταθμό στο Βασιλικό και μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας, θα φάνταζε «ιδανική διευθέτηση».

Αυτή η φόρμουλα προϋποθέτει ασφαλώς λύση του Κυπριακού, μπορεί όμως να εξυπηρετείται και από μια ενδιάμεση συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία μπορεί να είναι πολυσύνθετη, αλλά σκοπίμως θα προτάσσεται το θέμα της Αμμοχώστου.

Το δεύτερο σενάριο είναι η επιμονή των Τούρκων στην πρόταση Έρογλου, την οποία επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη στους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε «επίσημο επίπεδο» η Άγκυρα συντηρεί τη θέση πως «η σταθεροποίηση στην περιοχή» περνά μέσα από τη δική της εμπλοκή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Είναι σαφές πως επιδιώκεται διασύνδεση του θέματος με το Κυπριακό.

Επί τούτου προβάλλεται η πρόταση Έρογλου για συζήτηση του θέματος του φυσικού πλούτου σε τεχνική επιτροπή. Θέλουν να καταστήσουν το θέμα ως δικοινοτικό ζήτημα και να το εγκλωβίσουν στις δαιδαλώδεις και ατελέσφορες συζητήσεις του Κυπριακού. Κοντολογίς στοχεύουν να ακυρώσουν την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, εκτός κι εάν συναινέσει η Άγκυρα σε μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα μέσω του Έρογλου υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και πιο συνολική στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 (talking paper on the Hydrocarbon reserves around the island of Cyprus- 29 September 2012) για «δίκαιη και ίση κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού».

Ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με την πρόταση, καλείται να διορίσει διαμεσολαβητή, ο οποίος θα προεδρεύει της τεχνικής επιτροπής που θα ασχολείται με το θέμα των ερευνών. Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με την πρόταση; Να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο και να ελέγξουν στρατηγικά την περιοχή. Προωθούν και θέλουν να διασφαλίσουν ότι επί του εδάφους έχουν τη «δική τους κυριαρχία» ενώ στη θάλασσα, γύρω από το νησί, ζητούν διαμοιρασμό. Κοντολογίς, ο καθένας το κράτος του και οι θάλασσες 50%-50%.

Σημειώνεται ότι με βάση παλαιότερες έρευνες, φυσικό αέριο υπάρχει νοτίως της Κύπρου και δυτικά. Βόρεια δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου.

Είναι σαφές πως και τα δυο σενάρια μπορούν να «παίξουν» την περίοδο αυτή. Και στις δυο περιπτώσεις η Τουρκία θα έχει όφελος και επί της ουσίας θα βάλει χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Για τη Λευκωσία το ζητούμενο είναι να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, χωρίς να επηρεάζεται από τα τουρκικά σενάρια, τα οποία θα σεκοντάρουν και τρίτοι.

Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom