Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Διάλογοι οργής στη δίκη Τσοχατζόπουλου – Κατάθεση φωτιά για τις μίζες των TORM1

Χωρίς τον Άκη Τσοχατζόπουλο που απέχει και τη Βίκυ Σταμάτη που απουσίαζε για λόγους υγείας (σ.σ. έκανε παρακέντηση στον Άγιο Σάββα) συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ούτε και σήμερα έλειψαν οι στιγμές έντασης.

Με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης και επέτρεψε την εξέταση του εφοριακού, συμβούλου του ανακριτή, Παναγιώτη Βλάχο.

Η απόρριψη του αιτήματος και μια φράση του προέδρου προκάλεσε την έκρηξη της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου.

Πρόεδρος: Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να εξεταστεί ο μάρτυρας και να διαφωτιστεί το δικαστήριο και να αποδειχτεί η υπόθεση.
Παγορόπουλος (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Να γραφτεί στα πρακτικά. Δημιουργούνται υπόνοιες για την υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου. Δεν μπορεί να λέτε πως με κάθε τρόπο πρέπει να αποδειχτεί η υπόθεση. Αν δε γίνεται, να μην αποδειχτεί.
Πρόεδρος: Δεν είπα τέτοια πράγματα. Τι θέλετε να κάνω, να διώξω τον μάρτυρα;
Παγορόπουλος: Υπάρχει μια βαριά σκιά στη υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου.

Κατάθεση φωτιά για το «μαύρο χρήμα» 

Στα ποσά που διακινήθηκαν από τη ρωσική εταιρεία ANTEY, μετά τη σύμβαση αγοράς των TORM1 και κατέληξαν σε επίδικες εταιρείες, αναφέρθηκε στην κατάθεσή του Παναγιώτης Βλάχος.

Τα χρήματα από τη ρωσική εταιρεία, περίπου 21 εκατ. δολάρια, εμβάστηκαν στην εταιρία DRUMILAN το 2000, περίπου δύο χρόνια μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των συγκεκριμένων όπλων, όπως είπε στην κατάθεσή του ο κ. Βλάχος, που βρίσκεται για δεύτερη μέρα στο βήμα.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα επίμαχα χρήματα, που από την DRUMILAN, του καταζητούμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Φουάντ αλ Φαγιάντ, μέσω προσωπικών του λογαριασμών, διοχετεύθηκαν σε εταιρείες που, κατά τη δικογραφία, σχετίζονται με τον πρώην υπουργό ή σε προσωπικό λογαριασμό του εξάδελφού του, Νίκου Ζήγρα.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ιδιοκτήτης των off-shore Blubell και P&A Investments ήταν ο Νίκος Ζήγρας. Στους λογαριασμούς των εταιρειών αυτών μπαίνουν περισσότερα από 30 εκατ. ελβετικά φράγκα, γεγονός που δεν δικαιολογεί, όπως κατέθεσε, ούτε η επαγγελματική δραστηριότητα του κ. Ζήγρα, ούτε όμως αυτές οι εταιρείες ασχολούνται με οπλικά συστήματα.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα αν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κ. Ζήγρας λειτουργούσε για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου.
«Υπήρχε αλληλογραφία, του 2009, η οποία κατασχέθηκε στο σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου, από την οποία φαίνεται ότι γινόταν μία προσπάθεια να μπει ένα άτομο ονόματι Μιτατσέλης υπεύθυνος των εταιρειών, για να μην γίνει άνοιγμα των λογαριασμών των Blubell και P&A. Ο Μιτατσέλης είχε πεθάνει το 2002» απάντησε ο Π. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στοιχεία που να συνδέουν απευθείας τον πρώην υπουργό με την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών δεν υπάρχουν. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι στα κατασχεθέντα έγγραφα στο γραφείο του πρώην υπουργού βρέθηκαν στοιχεία -μερίδια- για την αγορά ποσοστού μετοχών της ΙΑΝΟΣ από εξωχώρια εταιρεία που έχει δεχθεί χρήματα από εκείνα που είχε εμβάσει η ΑΝΤΕΥ στην DRUMILAN. Είπε, επίσης, ότι βρέθηκε πλήρης ανάλυση των ποσών που πήρε η ΤORCASO από την πώληση δυο ακινήτων στη μονή Βατοπεδίου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Βλάχος είπε ότι αυτοβούλως πήγαν στο εισαγγελικό γραφείο οι κατηγορούμενοι Αντωνιάδης και Μελάς και κατέθεσαν ότι είναι εκπρόσωποι της ΜΟΡΕΛΙΑ και ότι δέχθηκαν χρήματα από την εταιρία του Μιχάλη Ματαντού, ΜΙΕ, που είχε την αντιπροσωπεία της FEROSTAAL στην Ελλάδα.

Oι δύο, όπως είπε ο μάρτυρας, δέχθηκαν ότι έδωσαν μετρητά 1 εκατ. δολάρια στον κ. Ζήγρα και 1,455 εκατ. φράγκα, ενώ τα υπόλοιπα εμβάστηκαν καθ' υπόδειξη του κ. Ζήγρα σε λογαριασμό του κ. Τάλλα, με πληρεξούσια την κ. Στρόφεγκεν, αδελφή της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom