Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΗ

                                                      ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ….ΦΡΕΣΚΑΔΑ
=== Δείτε πρώτα αυτό>>> ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΒΡΩΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ  και στη συνέχεια διαβάστε το άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου που ακολουθεί

=== Στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση με τα θέματα των χρεών προς το Δημόσιο και των κατασχέσεων σπιτιών. Ανίκανη, απρόθυμη και δεσμευμένη, κινδυνεύει να βυθιστεί στα πολιτικά λύματα της δημοσιονομικής κατάρρευσης.
   === Τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής λιτή ανακοίνωση:

=== «Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, θα επιτρέπονται στο εξής, προς διευκόλυνση των οφειλετών, οι μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής. Με την απόφαση αυτή διευκολύνονται συναλλαγές, όπως επίσης και η εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο.
=== Ειδικότερα με τη νέα υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου να λαμβάνουν βεβαίωση οφειλής ακόμα και αν το προϊόν της μεταβίβασης δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των οφειλών τους, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.
=== Με το ισχύον καθεστώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο».
   === Τι σημαίνει, απλά και πρακτικά αυτή η ανακοίνωση; Ότι, ενώ προηγουμένως χρειαζόταν να είσαι εντάξει προς την εφορία για να πουλήσεις ακίνητο, τώρα το πράγμα αντιστρέφεται: το κράτος σε προτρέπει να πουλήσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις για να πληρώσεις το κράτος, ακόμη και αν το προς πώληση αντικείμενο δεν καλύπτει το χρέος σου.
=== Επιπλέον σου δίνει μπόνους τη φορολογική ενημερότητα και τη βεβαίωση οφειλής ακόμη και αν δεν έχεις εξοφλήσει ολόκληρο το χρέος. Αρκεί βεβαίως να βρεις… εγγυητή για το υπόλοιπο.
Επιπλέον δεν κινδυνεύεις να θεωρηθείς απατεώνας αν πουλήσεις κάτω από την επίσημη αξία του ακινήτου, αρκεί να τους δώσεις το αντίτιμο.
   === Επειδή, όμως η πρακτική της αγοράς είναι ο αγοραστής να πληρώνει τον φόρο μεταβίβασης, οι έχοντες χρήμα για να αγοράσουν μπορούν με την άδεια του ΥΠΟΙΚ να γράφουν ό,τι θέλουν στα συμβόλαια και άρα να πληρώνουν ό,τι θέλουν στην εφορία: η αποθέωση της φοροδιαφυγής στο όνομα της αύξησης των δημόσιων εσόδων!
Όλα για να μαζέψουν και τις τελευταίες πενταροδεκάρες από τους μη έχοντες. Αν αυτή δεν είναι εικόνα κράτους και οικονομίας υπό κατάρρευση και αποθέωση της λαμογιάς, ας μας πουν πώς αυτοί την ονομάζουν.
Με ακόμη πιο απλά λόγια: «Πούλα το σπίτι σου ή ό,τι άλλο έχεις και φέρτα, ανεξαρτήτως διαδικασίας». Κάπως έτσι εξηγείται και η πολύμηνη επισήμανση του Τόμσεν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη. Όλοι ξέρουν ότι κανείς πια δεν έχει να πληρώσει τίποτε. Το ότι θα ανακοινώσουν νέα μέτρα τον Ιούνιο μοιάζει ήδη με αντίφαση, αλλά ας περιμένουμε να δούμε το είδος των μέτρων.
   === Όλο αυτό σημαίνει ότι, αφού στεγνώσανε οι πάντες από ρευστό, μπήκαμε πλέον στη φάση της απογύμνωσης των νοικοκυριών από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η προειδοποίησή μας, εδώ και δύο χρόνια, ότι το επόμενο στάδιο του εθνικού ξεπουλήματος είναι η κατάσχεση της ατομικής περιουσίας ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθεί.
Και το πράγμα έχει συνέχεια, καθώς οι οφειλέτες προς το Δημόσιο χάνουν περιουσίες για πενταροδεκάρες. Ήδη σήμερα έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σπιτιού το οποίο ανήκει σε οικογένεια ανέργων με δύο παιδιά, που πλέον ζει με ελάχιστα χρήματα. Την απόφαση έβγαλε η ΔΟΥ Κηφισιάς για οφειλή 2.790 ευρώ και ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
Γιατί εκπλειστηριάζεται το σπίτι; Διότι προ δεκαετίας οι ιδιοκτήτες του χρωστούσαν δυο – τρία ενοίκια και η σπιτονοικοκυρά «εκχώρησε το χρέος στο Δημόσιο». Έκτοτε, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι, πλήρωσαν 17.834 ευρώ (!), αλλά χρωστούν ακόμη 2.700, τα οποία δεν μπορούν να δώσουν. Γι’ αυτό το… τερατώδες (!) ποσόν χάνουν σήμερα το σπίτι τους.
   === Κατά τα λοιπά τα ρεπορτάζ είναι γεμάτα με… ρυθμίσεις για άπειρες δόσεις αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο. Προφανώς για όσους ακόμη παραμένουν ζωντανοί και για όσο ακόμη αντέχουν.
   === Οι υπόλοιποι στην πυρά. Ακόμη και ένα σπίτι μπορεί να χαθεί για ψίχουλα.
Ήδη στην Ισπανία ένα ολόκληρο κίνημα δημιουργήθηκε εναντίον των μαζικών κατασχέσεων σπιτιών, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει πίσω. Εδώ βρισκόμαστε ελάχιστα βήματα πριν φτάσουμε στο ίδιο σημείο – των μαζικών κατασχέσεων, όχι του… κινήματος. Πλησιάζουμε όμως ολοταχώς – και με φόρα.
Στη χώρα στην οποία η ιδιοκτησία ακόμη και των πιο φτωχών ήταν ένα οικονομικό… άβατο τα μνημόνια άναψαν το φιτίλι και πλέον απομένει μόνο η έκρηξη στο όνομα της πληρωμής των δανεικών. Η έκβαση; Προφανώς, άγνωστη…
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Αναρτήθηκε από ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

από τον ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom