Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ! Ψέμματα, αλήθειες και ποια η λύση


Τα τελευταία 24ωρα φτάσαμε στην κορύφωση του δράματος με τον κωδικό: "Κυπριακή κρίση". Το 24Η ανοίγει τον φάκελο και σας παραθέτει αναλυτικά τους μύθους και τις πραγματικότητες που ακούστηκαν, τα λάθη που έγιναν και παρουσιάζει ποια λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί, έστω και την ύστατη ώρα.
Του Κώστα Ντάλτα
1. Επρεπε να φύγει ο Πρόεδρος από το Eurogroup = Μύθος
Οσοι το έλεγαν είτε είναι αδαείς, είτε θέλουν εσκεμμένα αρνητικές εξελίξεις. 
Εφευγε δεν έφευγε ο κ. Αναστασιάδης το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Η ζημιά είχε γίνει ήδη όταν τέθηκε επίσημα στο Eurogroup το κούρεμα και μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολιτικά ήταν ορθό να το δεχθεί εκείνη τη στιγμή θέτοντας το προς έγκριση ή όχι από την Βουλή. Μάλιστα ο Πρόεδρος δείχνει αντοχές στις πιέσεις...   
 
2. Ο στόχος της Γερμανίας ήταν να διαλύσει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο = Αλήθεια
Αυτό το κατάφερε η κ. Μέρκελ και το τελικό αποτέλεσμα και μέγεθος της ζημιάς θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Εαν θα είναι μόνο σμίκρυνση ή εξαφάνιση και oi τελικές επιπτώσεις θα διαφανούν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ενέργειες μας. Ο χρόνος ανάκτησης των κεκτημένων άγνωστος...
 
3. Στόχος των Γερμανών να καταστραφούν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία = Αλήθεια
Ηδη έχουν επιφέρει ένα πλήγμα και αποδείχθηκε από τις δηλώσεις των Ρώσων ηγετών, Πούτιν-Μεντβέντεφ. Ηταν απόλυτοι και κάθετοι περί κουρέματος και απείλησαν για περαιτέρω "διόρθωσης" των σχέσεων....
 
4. Στόχος η αγγλική αγορά= Αλήθεια
Οι 60 χιλιάδες Βρετανοί που φέρνουν τις συντάξεις τους στην Κύπρο σίγουρα αποτελούν δέλεαρ... Ακόμη περισσότερο το χρήμα που ξοδεύουν στο νησί μας. Ξοδεύουν τις οικονομίες τους στην Κύπρο, αγοράζουν από τα περίπτερα μας, τρώνε στα εστιατόρια μας, καταναλώνουν ρεύμα και φέρνουν τους συγγενείς τους για διακοπές, ξεπερνώντας τους 300 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.
 
Που οδηγούμαστε
Εαν προχωρήσει το κούρεμα θα καταλήξουμε σε μία εξαρτημένη οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα σκύβει συνεχώς το κεφάλι και θα πράττει ό,τι της ζητούν. Η αποσταθεροποίηση θα είναι προφανής, καθώς και η υποδούλωση που θα καταλήξει και σε μία λύση για το Κυπριακό χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. 
 
Η ζημιά έγινε ήδη. Τι μπορεί να αλλάξει;
Δεν τίθεται προς συζήτηση ότι το σπίτι μας...έχει πάρει φωτιά. Αυτό που προσπαθούμε είναι στο τι θα σώσουμε. Αποτελεί δεδομένο ότι χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι εξυπνάδες ορισμένων και ψευτοτσαμπουκάδων να φύγουμε από την ΕΕ και δεν θα επηρεαστούμε αποτελεί ΨΕΜΑ. Οποιος δηλώνει να γυρίσουμε την πλάτη στην ευρωζώνη, να πάρουμε τα 5.8 δις από τις καταθέσεις και να κοιτάξουμε το μέλλον μας είναι τουλάχιστον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.
 
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ELA στηρίζει τη Λαϊκή Τράπεζα με 9.5 δις και την Κύπρου με 2. Σε αυτά να προσθέσουμε τα έξτρα χρήματα που θα χρειαστούν κατά την απόσυρση των καταθέσεων, νούμερο που μπορεί να φτάσει και τα 20δις.
 
Οταν ανοίξουν οι τράπεζες όποια κι αν είναι η απόφαση μας θα χρειαστούν στην καλύτερη 20 δις και στη χειρότερη περισσότερα από 35, πού θα βρεθούν; Μόνο το ELA μπορεί να δώσει αυτό το ποσό.
 
Χρειαζόμαστε την ΕΕ με άλλους όρους
Αποτελεί τεράστιο λάθος να φύγουμε από το ευρώ. Χρειαζόμαστε ακόμα και έτσι την στήριξη της ΕΕ διότι θα κάνουν φτερά οι καταθέσεις. Πού θα βρούμε το ρευστό για να δοθούν τα χρήματα;
 
Που οδηγούμαστε;
Αποτελεί ψέμα των "οικονομολόγων" -που ξαφνικά εμφανίστηκαν στη ζωή μας- ότι θα πεινάσουμε με το κούρεμα. Αραγε που ήταν τόσα χρόνια;
Τώρα που συζητάμε έχουμε ήδη δανειστεί 11.5 δις συν άλλα 20 σε περίπτωση απόσυρσης των καταθέσεων, νούμερο τρομερά τεράστιο.  Που θα βρεθούν; Μόνο από τον ELA. Εάν δεν τα βρούμε οι τράπεζες θα βαρέσουν κανόνι και αμέσως μετά θα πτωχεύσει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Το φιάσκο περί προστασίας των μικροκαταθετών
Καλές οι εντυπώσεις, αλλά να βλέπουμε την ουσία. Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τους μικροκαταθέτες, γνωρίζετε για το τι νούμερο αναλώνουν το χρόνο τους ο Πρόεδρος και τα κόμματα; Συνολικά για 300 εκατομμύρια, σταγόνα στον ωκεανό. Μιλούν για να γλυτώσουν 1500e στους καταθέτες που έχουν 20000e. Δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για κανέναν, γίνεται για να κερθηδούν οι εντυπώσεις....
 
Από το σοκ χάσαμε το δρόμο!
Σίγουρα το σοκ ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να μη γίνεται ανάλυση επί της βάσης. 
Που πήγαν τα χρήματα κύριοι; Ποιοι τα έβαλαν στις τσέπες; Ποιοι πήραν μίζες για επενδύσεις; Ολοι μαζί τα φάγαμε (για να θυμηθούμε τον Πάγκαλο); Σε ποιες τσέπες πήγαν τα χρήματα από επισφαλείς επενδύσεις εκτός Κύπρου; Ποιοι "έφαγαν" μίζες; Ποιοι αποφάσιζαν να δίνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις; Ποιοι αποφάσιζαν να δίνονται δάνεια για να πηγαίνουμε ταξιδάκια στο Παρίσι και τη Ρώμη για να ψωνίζουμε;
Ποιοι αποφάσιζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν κατέρρεε.
Αντί να γκρινιάζουμε πρέπει να δούμε το πρόβλημα στα μάτια. Εμείς φέραμε τις καταθέσεις, εμείς θα βρούμε και τη λύση.
 
Αμεσα έρευνες και στη φυλακή!
Αύριο κιόλας οι δικαστικές αρχές να αρχίσουν τις έρευνες. Ποιοι φταίνε; Ποιοι αποφάσιζαν λανθασμένα; Αμεσα αποτελέσματα και παραδειγματική τιμωρία. 
 
Λύση
Καλό το κατηγορητήριο, αλλά θα πρέπει να υποδεικνύονται και λύσεις. 
Θα πρέπει να παραδεχτούμε και να αποδεχτούμε ότι έχουμε ευθύνες ΟΛΟΙ. Εμείς φταίμε, εμείς πρέπει να πληρώσουμε και τον λογαριασμό κύριοι. Κηδεία με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται.
 
Αμεση εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων οι ξένοι υπήκοοι. Τι σημαίνει αυτό;
Από τα περίπου 69δις τα 24 είναι των ξένων και τα 45 των Κυπρίων. Από τα 45 πρέπει να βρεθούν τα 5.7δις που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα πάμε στο 12% αποκοπή των δικών μας καταθέσεων.
 
Γιατί να το κάνουμε αυτό;
Διότι πολύ απλά το πρόβλημα είναι δικό μας. Ούτε των Ρώσων είναι, ούτε των Αγγλων.
 
Τι κερδίζουμε;
Τους Ρώσους
Εάν προχωρήσει μία τέτοια λύση κερδίζουμε το μεγάλο στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων που μας έχουν στηρίξει. Ούτως ή άλλως πρέπει να μικρύνουμε ως μέγεθος, ας γίνει με τις μικρότερες απώλειες. 
Ετσι διατηρούμε τις στενές σχέσεις με τους Ρώσους και τους κρατάμε δίπλα μας.
Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα έχουμε καλύτερους όρους στο δάνειο που τρέχει και ίσως κερδίσουμε ακόμα περισσότερα... Aκόμα και με νέο δάνειο και βέβαια διατηρώντας εδώ την ενίσχυση τους και στον τουριστικό τομέα.
Εάν τους κλέψουμε 2 δις οι αντιδράσεις δεν θα είναι ελεγχόμενες.
 
Τους Αγγλους
Μένουν εδώ, συνεχίζουν να μας βοηθούν και τροφοδοτούν ολόκληρο το χρόνο την οικονομία μας.
 
Τον τουρισμό
Μένει ανεπηρέαστος και συνεχίζει να αποτελεί η πιο "βαριά" βιομηχανία της πατρίδας μας.
 
Τι μήνυμα στέλνουμε
Μήνυμα σοβαρότητας. Δεν είμαστε λαμόγια και μπορείτε να μας εμπιστευτείτε. Εμείς κάναμε λάθη, εμείς θα πληρώσουμε.
 
Να βρεθούν τα χρήματα που "πέταξαν"
Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα που θα ανακαλύψει όσους έβγαλαν παράνομα τα χρήματα τους εκτός Κύπρου και να διεκδικήσει ένα μέρος τους. Πρόστιμο, ακόμα και δέσμευση περιουσιών. να γίνει άμεσα και να γίνει Νόμος της Κύπρου η ποινικοποίηση αυτών των πράξεων. 
 
Ποιο το αντάλλαγμα για το κούρεμα
Οχι πάντως μετοχές των χρεοκοπημένων τραπεζών. Αυτές τώρα δεν κοστίζουν ούτε ένα πακέτο τσιγάρα. Τι να τις κάνουν; Τι αξία έχουν; Ποιο φαεινό μυαλό το σκέφτηκε;
 
Ομόλογα φυσικού αερίου
Αυτό μάλιστα αποτελεί αξιόπιστο και ικανοποιητικό αντάλλαγμα. Ομόλογα της Εταιρείας του ΦΑ σε βάθος χρόνου έξι ετών που που θα έχουν απόδοση της τάξεως 8% κάθε έτος.
 
Γίνεται άμεσα και χωρίς πολύ γραφειοκρατία. Δεν αποτελεί τζόγο - όπως οι τραπεζικές μετοχές - και είναι μια σταθερή αξία. 
Παράλληλα θα πρέπει αυτά τα ομόλογα να αναγνωρίζονται από τις τράπεζες ως αξία ώστε να χρησιμεύουν σε δάνεια για ρευστότητα της αγοράς.
 
Το τελευταίο κομμάτι
Το παζλ ολοκληρώνεται με τους Ρώσους να παίρνουν τις δύο τράπεζες, ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ELA. 
Δύσκολη εξέλιξη, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν θα τους έχει ακουμπήσει κανείς τα χρήματα τους.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται καθαρό μυαλό και πυγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom