Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τεράστια κατολίσθη σε ορυχεία χρυσού του Θιβέτ έθαψε 83 εργαζόμενους


Μια τεράστια κατολίσθηση σάρωσε τα ορυχεία εξόρυξης χρυσού στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ στις 6  το πρωί της Παρασκευής, θάβοντας 83 εργαζόμενους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους,σύμφωνα με τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από λάσπη, πέτρα και συντρίμμια κατέκλυσαν την περιοχή, όπου εγκλωβίστηκαν οι εργαζόμενοι  και καλύπτει μια έκταση περίπου 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετέδωδε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο
Maizhokunggar County της  Λάσα,πρωτεύουσα της περιοχής που έγινε το δυστύχημα,δούλευαν για μια θυγατρική της China National Gold Group Corp,που είναι κρατική επιχείρηση και η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της χώρας.

Το Xinhua ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον δύο από τα θύματα είναι Θιβετιανοί και ότι οι περισσότεροι από τους εργάτες που καταπλακώθηκαν ανήκουν στην  κινεζική φυλή Χαν.

Η περιοχή της κατολίσθησης βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα  ανατολικά της Λάσα, πρωτεύουσα της περιφέρειας και σε υψόμετρο 4.600 μέτρων

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικούς, πυροσβέστες, στρατιώτες και γιατροί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διεξαγωγή ερευνών εξοπλισμένοι με συσκευές για να ανιχνεύσουν τυχόν σημάδια ζωής και συνοδεύονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.Επίσης περίπου 200 εκσκαφείς σκάβουν με προσοχή στο χώρο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ  κάτω από το μηδέν.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατολίσθηση προκλήθηκε από μια «φυσική καταστροφή», αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες.

Οι συνθήκες επικοινωνίας με την περιοχή, είναι αρκετά δύσκολες,ακόμα και η τηλεφωνική επαφή γίνεται μετ' εμποδίων γι' αυτό και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως έγινε γνωστό στο τοπικό νοσοκομείο δόθηκε εντολή να προετοιμαστούν για να υποδεχτούν τραυματίες από τον τόπο του συμβάντος αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διακομισθεί κανένας.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει την ανάπτυξη της εξόρυξης και άλλες βιομηχανίες σε μεγάλες απομονωμένες περιοχές του Θιβέτ ως ένα τρόπο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Η περιοχή έχει άφθονα κοιτάσματα χαλκού, χρωμίου, βωξίτη και άλλα πολύτιμα ορυκτά και μέταλλα και είναι μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τελευταία στα σύνορα της Κίνας.

Άλλοι, όμως, ανησυχούν ότι η βιασύνη στο Θιβέτ θα μπορούσε να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του εύθραυστου οικοσυστήματος της περιοχής και ότι η εισροή της πλειοψηφίας Κινέζων Χαν απειλεί την βουδιστική κουλτούρα του και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom