Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Γύρισε το Nordic Explorer - Ευφορία στο ΥΠΕΚΑ: "Μεγάλη η αξία των ευρημάτων"!

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ, ΤΩΡΑ...!!!!

Ολοκληρώθηκε η αποστολή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS για την ανίχνευση υδρογονανθράκων και ήδη το σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι της Πάτρας με έναν τεράστιο όγκο στοιχείων στους υπολογιστές που κατέγραφαν τα δεδομένα των ηχοβολιστικών συστημάτων του σκάφους.
Σημειώνεται ότι δύο ή τρεις εταιρείες έχουν ήδη αγοράσει τα δεδομένα της PGS, ενώ τα αποτελέσματα, όπως διαρρέεται από το ΥΠΕΚΑ που θα διαχειριστεί τις πωλήσεις δεδομένων, φαίνεται ότι είναι "Εξαιρετικά ελπιδοφόρα" όπως είπε πηγή του υπουργείου στο defencenet.gr.
Το Nordic Explorer εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer και των συνοδών σκαφών της νορβηγικής εταιρείας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου του Nordic Explorer, o υπουργός Ευ. Λιβιεράτος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS και δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων.
Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους».
Πρακτικά έχουμε την πρώτη δημόσια δήλωση παραδοχή ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που πλέον βασίζεται σε θετικά στοιχεία και όχι εικασίες. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι ακρως καθοριστικές, καθώς εισερχόμαστε πλέον στην δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση, αυτή των εταιρειών που θα επιλεγούν για την γεώτρηση και κυρίως το πότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις και σε ποια σημεία.
Αν δεν υπάρξουν κωλυσυεργίες, το αργότερο μέχρι το τέλος του κακοκαιριού πρέπει να έχει επιλεγεί η εταιρεία ή οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στις γεωτρήσεις. Το που θα γίνουν αυτές θα επιλέγουν ουσιαστικά από τις εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία για να αντιληφθούν που βρίσκεται ο θησαυρός!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom