Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Φεβρουάριος - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


Ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα.

Αρχικά, πάντως, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα έτη, το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος του αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του.

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω» (februum)
λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februa) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές με τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ.κοντή+ουρά). Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές.

Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς.

«Κύριο χαρακτηριστικό των εορτών αυτών είναι η μεταμφίεση (μασκαράδες, καρναβάλια), το γλέντι, οι βρωμολοχίες και τα σκώματα, που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας. Αρχίζουν με το Τριώδιο, κορυφώνονται τις Αποκριές (την Κυριακή της Κρεατοφάγου και, κυρίως, της Τυρινής) και τερματίζονται την Καθαρή Δευτέρα, με έξοδο στο ύπαιθρο, με φαγοπότι και "σαρακοστιανά" (λαγάνες, δηλαδή άζυμα, παστά ψάρια, ταραμά, τουρσιά, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα), με χορούς και χαρταετούς».  

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

2 σχόλια:

gitsanas είπε...

Καλό Μήνα, Δημήτρη!!!!

Ανώνυμος είπε...

gobjwc http://www.mocanadagoosejackets.com bqlgww http://icheapbeatsbyddre.com tkydlg http://www.mocanadagooseoutlet.com eocvfy http://socheapbeatsbydree.com bszrmm [url=http://www.mocanadagoosejackets.com]canada goose jacket[/url] omtyu [url=http://icheapbeatsbyddre.com]cheap beats by dre[/url] ndlcyv [url=http://www.mocanadagooseoutlet.com]canada goose jacket[/url] tfdat [url=http://socheapbeatsbydree.com]cheap beats by dre[/url] hbtzxf [url=http://palouisvuittonoutlet.com]louis vuitton bags[/url] figjdg [url=http://pa-louisvuittoncheap.com]louis vuitton sale[/url] kucl

Read more: Go to TOP and Bottom