Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η φωτιά στον ξενώνα «Αθηνά» και οι πολιτικές ευθύνες της Φ. Σκοπούλη,που πρότεινε την «αυτοφαγία» ως λύση επιβίωσης

Σοκ στην κοινή γνώμη από το θάνατο 56χρονου τροφίμου και το σοβαρό τραυματισμό άλλων τριών μετά την πυρκαγιά στο Οικοτροφείο Κοινωνικής Αποκατάστασης Πειραιά 
Η υφυπουργός Υγείας έχει εισηγηθεί την περικοπή της χρηματοδότησης δομών Ψυχικής Υγείας κατά 50% 

του Λουκιανού Κάλλιμπαν 
Στη… «σέντρα» βρίσκεται για μια φορά ακόμα η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, ύστερα από ένα πρωτοφανές περιστατικό που στοίχησε τη ζωή σε έναν 56χρονο τρόφιμο οικοτροφείου κι έχει στείλει άλλους τρεις σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο…
Έντονη δυσφορία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από την περίεργη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Οικοτροφείο Κοινωνικής Αποκαταστάσεως Πειραιώς «Αθήνα» στον Κορυδαλλό. Από τη φωτιά ένας 56χρονος τρόφιμος έχασε τη ζωή του με φρικτό τρόπο κι άλλοι τρεις βρίσκονται διασωλημένοι στο νοσοκομείο.
Έχει ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας ενημέρωση σχετικώς με τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία. Κυβερνητική πηγή επισήμαινε μάλιστα ότι το βάρος της πολιτικής ευθύνης φαίνεται να πέφτει στην αρμόδια υφυπουργό κ. Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δείχνει να καταγγέλλει γενικώς κι αορίστως όσους ασκούν κριτική για το έργο που δεν κάνει.

Οι επικριτές στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η υφυπουργός φροντίζει πώς θα προβάλλει τον εαυτό της και το αρθρογραφικό ταλέντο του συζύγου της σε εφημερίδες γνωστού εκδοτικού οργανισμού, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι στερείται πολιτικής βούλησης για να κάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα» τρεις ημέρες πριν από την τραγωδία στο Οικοτροφείο Κοινωνικής Αποκατάστασης Πειραιά η κ. Σκοπούλη παραπονέθηκε ότι δέχθηκε «ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων», υπομένει το «στρογγύλεμα των προβλημάτων» και υπαινίχθηκε ότι δέχεται «σαμποτάζ από τις υπηρεσίες».
Ζήτησε δήλωση στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός φέρεται να επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη απαιτώντας δήλωση στήριξής της από το κόμμα εν όψει του ανασχηματισμού. Ο κ. Κουβέλης ολίσθησε στην απαίτηση της κ. Σκοπούλη την ημέρα που σημειώθηκε η τραγωδία στον Κορυδαλλό. Η δήλωση της ΔΗΜΑΡ έχει ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου.
Μετά την τραγωδία στον Κορυδαλλό, όλοι περίμεναν τις ενέργειες της υφυπουργού Υγείας -η οποία παραπονείται μονίμως ότι δεν έχει αρμοδιότητες. Ήταν η ευκαιρία να επιδείξει την αποτελεσματικότητά της σε ένα ζήτημα της αρμοδιότητάς της. Μια ανακοίνωση τυπικής δημοσιοϋπαλληλικής αντίληψης ήταν η απάντηση της κ. Σκοπούλη.
«Οι υπεύθυνοι για τα θέματα Ψυχικής Υγείας του υπουργείου διευθέτησαν άμεσα τη φιλοξενία των ασθενών του οικοτροφείου σε άλλες στεγαστικές δομές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη φροντίδα των ενοίκων του οικοτροφείου. Επίσης, το Υπουργείο και η αρμόδια Δ/νση Ψυχικής Υγείας ζήτησαν τόσο από τη Διοίκηση του οικοτροφείου ΠΕΨΑΕΕ όσο και από τις αρμόδιες Αρχές τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το γεγονός ώστε να αποδοθούν ευθύνες», γράφει. Ούτε μία λέξη για τον τρόφιμο που έχασε τη ζωή του ή τους τρεις σοβαρά τραυματισμένους από την κ. υφυπουργό και τους συνεργάτες της.
Άφησε και αιχμές!
Η κ. Σκοπούλη αρκέστηκε να αφήσει αιχμές για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο οικοτροφείο, λες και δεν έχει την πολιτική ευθύνη να γνωρίζει τι συμβαίνει, να ερευνήσει και να εργαστεί στο κυβερνητικό αντικείμενο που τής έχει ανατεθεί. Στο δελτίο Τύπου η υφυπουργός κάνει λόγο και για «μη έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε». Μήπως ευθύνεται η Πυροσβεστική που δεν μάντεψε το περιστατικό;
Στην κυβέρνηση λένε ότι η υφυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το περιστατικό, όχι μόνο επειδή είναι ζήτημα της άμεσης αρμοδιότητάς της αλλά επειδή εκείνη περιέκοψε κατά 50% τη χρηματοδότηση αυτών των δομών Ψυχικής Υγείας.
Άλλωστε, η αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων κ. Φωτεινή Σκοπούλη που ισχυρίζεται ότι μπορεί να διορθώσει τα πάντα στην Υγεία, όταν ανακοίνωσε τις περικοπές στις χρηματοδοτήσεις έκανε την εξής δήλωση που προκάλεσε αρνητική εντύπωση σε όλους: «Όταν λείπει από τον οργανισμό η γλυκόζη τα κύτταρα προσπαθούν να συντηρηθούν ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό που λέγεται «αυτοφαγία». Κρατάνε τις πιο σημαντικές τους λειτουργίες για να επιβιώσουν. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς τώρα…»!
«Αυτοφαγία» είναι η τραγωδία στο οικοτροφείο του Κορυδαλλού κ. Σκοπούλη; Ποιους θα καταγγείλετε τώρα, τους ελλοχίμ ή τους νεφελίμ; Πώς θα δικαιολογήσετε αυτό το περιστατικό στους πολιτικούς προϊσταμένους σας, με νέες ίντριγκες και συνεντεύξεις εντυπώσεων (αφού δεν διαβάζονται);
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητεί εξηγήσεις 
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς και εκθέτει πλήρως την υφυπουργό Υγείας και ζητεί άμεση πληροφόρηση για:
  • ØΤους όρους λειτουργίας των δομών αυτών (ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης).
  • ØΤον αριθμό τους.
  • ØΤη σχέση τους με Μ.Κ.Ο.
  • ØΤο κόστος λειτουργίας τους και την χρηματοδότησή τους από το Κράτος.
  • ØΤον αριθμό των ατόμων που περιθάλπουν.
  • ØΑπό ποιο φορέα γίνεται ο έλεγχος για την άδεια ίδρυσης, λειτουργίας, εγκατάστασης και η παρακολούθησή τους.
Δεν αναμένουμε να γνωρίζει η κ. Σκοπούλη απαντήσεις στα θέματα που θίγει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς γι’ αυτό και ακριβοπληρώνονται σε καιρούς πρωτοφανούς φτώχειας διάφοροι «σύμβουλοι». Απαιτούμε ωστόσο από την υφυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Και μια λεπτομέρεια για το τέλος:
Αν επαληθευτεί η πληροφορία που αναφέρει ότι οι ασθενείς του Οικοτροφείου Κοινωνικής Αποκατάστασης Πειραιά είχαν κλειδωθεί στους θαλάμους τους λόγω έλλειψης προσωπικού τι θα απαντήσει η υφυπουργός Υγείας;
Με την πολιτική της και τον πλημμελή άσκηση καθηκόντων αμέσου αρμοδιότητάς της, η κ. Σκοπούλη διαμόρφωσε τις συνθήκες ώστε να μετατραπούν δομές Ψυχικής Υγείας σε «αποθήκες ψυχών» χωρίς να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές λειτουργίας τους , θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Ήδη το πρώτο θύμα είναι γεγονός.
Εξακολουθεί η ΔΗΜΑΡ να εκτίθεται δηλώνοντας πόσο στηρίζει το έργο της κ. Σκοπούλη;

http://www.newsbomb.gr/


Σημείωση Ζείδωρον:Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου δεν είχε υπ' όψην του το νέο τραγικό συμβάν στο Ψυχιατρείο της Τρίπολης,όπου τη νύχτα που πέρασε και πάλι από πυρκαγιά απανθρακώθηκε 34χρονος δεμένος στο κρεβάτι του !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom