Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εφυγε από τη ζωή ο καπετάν-Γιώργης Βεντουρής,ο τελευταίος θαλασσόλυκος της Πάρου


Χτές (6/2) τα ξημερώματα άφησε τα εγκόσμια και ο τελευταίος γερο-θαλασσόλυκος της Πάρου ο καπετάν-Γιώργης ο Βεντουρής πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετων.
Τι να πρωτογράψω δεν ξέρω για τον μπάρμπα (έτσι τον έλεγα) γιατί η γυναίκα του,η θειά η Ελένη,είναι ξαδέλφη του συχωρεμένου του πατέρα μου.

Τον έχει τραγουδήσει όλη η Ελλάδα με το τραγούδι της Πάρου.

Ανοιχτοχέρης άνθρωπος, θεοφοβούμενος, φιλόξενος (όλοι οι πολιτικοί είχαν περάσει από τον Αγιο Φανούριο στον Αμπελά), αλλά και εργάτης της θάλασσας.Μέχρι και πριν λίγο καιρό μπάλωνε δίχτυα.Η "λόξα" του ήταν η τράτα που από τότε που την καταργήσανε του κόψανε τα φτερά.


Από τα 13 χρόνια μου τα καλοκαίρια που κατέβαινα στην Πάρο δούλευα μαζί του στον "Αγιο Φανούριο",τον παλιό γιατί υπάρχει και πιό καινούργιο καΐκι με το ίδιο όνομα.
Φουρτούνα ξεφουρτούνα εμείς πηγαίναμε για ψάρεμα.Ήταν και τότε εποχή της ανέχειας και με το μερτικό από τα ψάρια έβγαινε ο επιούσιος.
Στο καΐκι μπαινόβγαινε που θα τον ζήλευε και ενα παιδάκι.
Όπως μου είπε και η Ευανθία η νύφη του εμείς εδώ κάτω κλαίμε και αυτοί πάνω παρέα με τον πατέρα σου,την μάνα σου,τον Στεφανάρα, την Θεοκτίστη που όλοι αυτοί όσο ζούσαν ήταν κολλητοί θα έχουν πάρτυ.

Μπάρμπα ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom