Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

21 Φεβρουαρίου 2013: 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (φωτό & βίντεο)


100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 21 Φεβρουαρίου από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Έπειτα από πολιορκία τεσσάρων μηνών και πολύνεκρες μάχες, το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα από τον τουρκικό ζυγό που κράτησε 483 χρόνια.

Η νίκη-«κλειδί» της απελευθέρωσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου,
ήταν η τετραήμερη μάχη του Μπιζανίου. Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α', ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιάς Ηπείρου στα μέσα Ιανουαρίου 1913, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο παραπλάνησης με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού.

Εξαιτίας της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας της περιοχής του Μπιζανίου, ο ελληνικός στρατός, με έναν κυκλωτικό ελιγμό, κατάφερε και περικύκλωσε τα τουρκικά στρατεύματα αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο αναγκάζοντας τον Εσάτ Πασά, αρχηγό του τουρκικού στρατού, σε άμεση παράδοση της περιοχής.

Δείτε ιστορικό ντοκουμέντο από την απελευθέρωση και φωτογραφίες!


Με προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα τιμήσουν σήμερα την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης στα Γιάννενα.

Αναλυτικά σήμερα:

07.00: Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας

10.30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων

11.05: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Κάρολο Παπούλια

11.45: Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας

19.00: Εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων»

21.00: Πανηγυρική συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, τη χορωδία Αρμονία της Πρέβεζας, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Διδασκαλία χορωδίας: Βαλεντίν Στεφάνοφ Μουσική Διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος Έργα: Β. Α. Μότσαρτ, Τζ. Βέρντι, Γκ. Φρ. Χαίντελ, Λ. Βαν Μπετόβεν.
http://ipeirotika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom