Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η 13η Φεβρουαρίου



Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι βασικές εκδηλώσεις εορτασμού της λαμβάνουν χώρα στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι,όπου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι μεγαλύτεροι ραδιοφωνικοί φορείς του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι νέα γιορτή, που καθιερώθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ μόλις το 2011. Αυτή η ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία,αλλά διότι ακριβώς στις 13 Φεβρουαρίου του 1946 για πρώτη φορά ξεκίνησαν οι εκπομπές του «Ραδιοφώνου του ΟΗΕ».

Σε μήνυμά του επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι το ραδιόφωνο ψυχαγωγεί, διαφωτίζει και ενημερώνει, στις δε συνθήκες ενόπλων συγκρούσεων και κατά τη διάρκεια κρίσεων το ραδιόφωνο καθίσταται σωσίβιο για το λαό.

Σήμερα ραδιόφωνο ακούει σχεδόν το 95% των κατοίκων της Γης δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της ΟΥΝΕΣΚΟ Μίρτα Λοουρένσο και συμπλήρωσε:

-Το ραδιόφωνο είναι το πιο προσιτό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Μπορεί να ακούει κανείς τις εκπομπές του στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη μας, μέσω του ραδιοφώνου ακόμη και άνθρωποι που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Το ραδιόφωνο παίζει σημαντικό ρόλο γέφυρας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: κατά την πρόληψη  φυσικών καταστροφών και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης. Για την ΟΥΝΕΣΚΟ η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι ένα είδος αναγνώρισης του οφέλους που φέρνει το ραδιόφωνο στην ανθρωπότητα εδώ και πάνω από εκατό χρόνια.

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη. Κατά τη διάρκεια στρογγυλλών τραπεζιών οι εκπρόσωποι ραδιοφωνικών εταιριών συζητούν με τους ειδικούς τρία θέματα: το ραδιόφωνο για τα παιδιά και τους νέους, την ασφάλεια των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου και το μέλλον της ραδιοφωνίας βραχέων κυμάτων.

Οι μεγαλύτεροι διεθνείς ραδιοφωνικοί σταθμοί ανέπτυξαν στο χολ της έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ μίνι-στούντιο και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας οι κύριοι ανταγωνιστές στο διεθνή χώρο των πληροφοριών έκαναν ρεπορτάζ,κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολίνα Κοβαλιόβα επεσήμανε:

- Εδώ συγκεντρώθηκαν διεθνείς ραδιοφωνικές εταιρίες από όλο τον κόσμο,φορείς όπως το BBC, οι Διεθνείς Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της Κίνας, της Ισπανίας, του Μόντε Κάρλο, ο RFI, το Radio Orient,η "Φωνή της Ρωσίας" κλπ πράγμα, αναμφίβολα, πολύ τιμητικό για μας. Ελπίζω ότι όλες οι πληροφορίες, που θα διατυπωθούν αυτή την ημέρα, θα μεταδοθούν σε όλα τα σημεία του κόσμου. Και αυτό είναι θαυμάσιο, θα συμβάλει στην επίτευξη του κύριου στόχου μας,της προσέλκυσης της προσοχής της κοινής γνώμης στη σημασία του ραδιοφώνου σήμερα, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των διεθνών ραδιοφωνικών φορέων όλου του κόσμου.

Στην ΟΥΝΕΣΚΟ πιστεύουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου θα τους ενώσει όλους και τους μεγάλους ραδιοφωνικούς οργανισμούς και τους τοπικούς ραδιοσταθμούς και τους απλούς φίλους του ραδιοφώνου σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τη σημερινή γιορτή του ραδιοφώνου τίμησε η ΕΡΤ,το Αρχείο της οποίας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου της UNESCO (13 Φεβρουαρίου) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ», παραγωγής 2009.
Δείτε το VIDEO (Α΄Μέρος) 
Δείτε το VIDEO (Β΄Μέρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom