Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εριξαν και την Κύπρο στα σαγόνια του ΔΝΤ - Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του μνημονίου

Ποιοι είναι αυτοί τελικά που κινούν τα νήματα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης;
Πως γίνεται η μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ,που κατά σύμπτωση βρίσκονται στη νότια πλευρά της γηραιάς ηπείρου να πέφτουν στα σαγόνια του ΔΝΤ  συνομολογώντας επώδυνες για τους λαούς δανειακές συμβάσεις σα να μην υπάρχει άλλη λύση στο υποτιθέμενο πρόβλημα;
Ποιοι βάλθηκαν να ξεκάνουν τον Ελληνισμό χρησιμοποιώντας ως δούρειους ίππους εκλεγμένους "ηγέτες",που αποδεικνύονται στημένα ανδρείκελα;
Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα προκύπτουν αυθόρμητα καθώς έρχονται τα μαντάτα από την Κύπρο μας.
Ζείδωρον

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από το Φιλελεύθερο

Η Κυβέρνηση τελεί σε αναμονή για την επίσημη ανακοίνωση από την Κομισιόν της συνομολόγησης της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και συνεχίζει να εργάζεται για την υλοποίηση των μέτρων, ώστε σύντομα η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διευκρινίζοντας ότι θα εξαρτηθεί από την ΕΕ εάν το Μνημόνιο για την Κύπρο θα πάει στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.


Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Κυβέρνηση για τους όρους του μνημονίου που άπτονται των εργατικών θεμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως είναι γνωστό είμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το θέμα του μνημονίου».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι «για αυτό το μνημόνιο εργαστήκαμε και διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο υπό τις συνθήκες και περιστάσεις».

«Θέλω να τονίσω τις συνθήκες και τις περιστάσεις, καθώς από τη στιγμή που μια χώρα καταφεύγει στο Μηχανισμό Σταθερότητας τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και πολύ σκληρά, κάτι για το οποίο ως Κυβέρνηση είχαμε προειδοποιήσει», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε πάρα πολύ ώστε να «αποφύγουμε το Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά δυστυχώς με την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε να προσφύγουμε στο Μηχανισμό με στόχο να ανακεφαλαιοποιηθεί συγκεκριμένη τράπεζα και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία».

Ο κ. Στεφάνου επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση ήταν μακρά και πολύ σκληρή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πρόσθεσε ότι καταφέραμε με βάση το σχεδιασμό που κάναμε για τη διατήρηση συγκεκριμένων κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού και ταυτόχρονα εργαστήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσουμε και ζωντανή την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες μέρες που να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται καθώς η διαδικασία για την υλοποίηση δεν θα ολοκληρωθεί με την όποια απόφαση ληφθεί στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες ότι θα υπάρξει και δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, είπε ότι ένας βασικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση ήταν να συνυπογραφθεί ένα Μνημόνιο το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει ώστε να μην χρειαστούν άλλα επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς εάν ο στόχος είναι να προλάβουμε το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου ή εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο στις 12 Δεκεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι δεν είναι στο παρόν στάδιο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, συμπλήρωσε πως αυτό αποτελεί και θέμα της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια που διατύπωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε πως το γεγονός ότι υπάρχουν μη ευχάριστα και επώδυνα μέτρα μέσα στο Μνημόνιο είναι δεδομένο και επανέλαβε πως για αυτό η Κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από την αρχή και για αυτό προσπαθήσαμε να αποφύγουμε το Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να πάμε σε μηχανισμό σταθερότητας γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν και επώδυνα πράγματα και ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν όπως μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση να πετύχουμε να προστατεύσουμε κάποιους θεσμούς, να διατηρήσουμε στη ζωή κάποιους σημαντικούς θεσμούς για τους εργαζομένους και το λαό και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την προοπτική της οικονομίας για το μέλλον και να βγούμε το συντομότερο από αυτή τη δύσκολη θέση που δυστυχώς μας έχουν φέρει οι τράπεζες και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», επανέλαβε και τόνισε πως ευελπιστούμε ότι μπορούμε σιγά – σιγά να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως χώρα και ως λαός.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημερώθηκαν από την Κυβέρνηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και για ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση θα συνεχισθεί αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στέφανου είπε ότι θα ενημερωθούν και η ηγεσίες των κομμάτων, για να γνωρίζει ο καθένας τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο, χωρίς όπως είπε να είναι σε θέση να διευκρινίσει ποια διαδικασία θα έχει η ενημέρωση.

Προϋπολογισμός λιτότητας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επιδίδοντας νωρίτερα την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2013 στον πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα.

» Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση αν σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα μπορέσει το 2015 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 92% του ΑΕΠ το 2013 και το 95% 2014 και το 2015. 

Από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2012 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στο 3,5%. Στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να ανέλθει και ο πληθωρισμός. Το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει στο τέλος του 2012 το 12%, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 5,5 % και το δημόσιο χρέος το 85,8% του ΑΕΠ. 

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 προβλέπει έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και δαπάνες 6,95 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom