Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

"Όχι" του ΣτΕ στην μη ένταξη 4 ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν υποβάλει η ΟΤΟΕ,ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογράφων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων του κράτους , για την αναστολή της υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, οι εν λόγω φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η άρνηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) να εκδώσει την προβλεπόμενη αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας των Ταμείων τους, όπως και η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εκδώσει τη σχετική απόφαση.
Όπως υποστήριζαν, έχει παρέλθει το εύλογο διάστημα, εντός του οποίου ο αρμόδιος υπουργός έπρεπε να είχε διαβιβάσει τη μελέτη στην ΕΑΑ και η Αρχή όφειλε να είχε εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη της, αλλά έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί και η σχετική εγκριτική υπουργική απόφαση.
Και όλα αυτά προκειμένου τα Ταμεία τους να μπορούν να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και έτσι να μην υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο το Α' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης) με τέσσερεις αποφάσεις του (681-684/2012) απέρριψε όλες τις σχετικές αιτήσεις των τεσσάρων φορέων (ΟΤΟΕ, κ.λπ.).
Στην απόφαση αναφέρεται, ότι σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 12 Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) τα Ταμεία τους έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι ο κίνδυνος βλάβης που επικαλούνται οι τέσσερις φορείς δεν προκαλείται πλέον από την παράλειψη του αρμόδιου υπουργού να εκδώσει την απόφαση για την εξαίρεση από την υπαγωγή των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και την σύσταση νέου ιδιωτικού φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, αλλά επέρχεται ευθέως από τον επίμαχο Ν. 4093/2012 (3ο Μνημόνιο).
Όμως, δεν είναι δυνατή από το ΣτΕ η αναστολή νόμου. Αντίθετα, οι φορείς μπορούν στο μέλλον να προσβάλλουν τις αποφάσεις που θα εκδοθούν σε εκτέλεση του Ν. 4093/2012 και με τις οποίες θα ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα ένταξης στον ΕΟΠΥΥ.
Οι προσφυγές των φορέων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην 7μελή σύνθεση του Α' Τμήματος του ΣτΕ στις 4 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom