Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

14 νεκροί από τον τυφώνα Sandy – Σκοτάδι στο Μανχάταν (δείτε Live εικόνα)– 5,7 εκατ. χωρίς ρεύμα, συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό του Ν. Τζέρσεϊ


- 13 νεκροί στις ΗΠΑ και μια γυναίκα στον Καναδά θύματα της Sandy
- Σχεδόν τα 10 μέτρα έφτασαν τα κύματα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
- Πλημμύρισε ακόμη και το μετρό της πόλης
- 10.000 κλήσεις ανά 30' δέχονται οι υπηρεσίες άμεσης δράσης
- Απομακρύνονται 200 ασθενείς από πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης
- Έκκληση του δημάρχου της Ν.Υ. να μην κυκλοφορούν οι πολίτες αν δεν είναι απαραίτητο! 

Η Sandy σαρώνει τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής το πέρασμά του είναι τρομακτικό. 14 νεκροί. 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Το Μανχάταν βυθισμένο στο σκοτάδι. Νοσοκομεία εκκενώνονται, αυτοκίνητα καταστρέφονται από τις πτώσεις δέντρων. 

Live ΕΙΚΟΝΑ από το Manhattan



Live ΕΙΚΟΝΑ από NEA YORKH

Το μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισε. 200 ασθενείς από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λανγκον απομακρύνονται. Σε άλλα νοσοκομεία δεν έχει ρεύμα, πλημμύρισαν τα υπόγεια. Τα ασθενοφόρα είναι σε επιφυλακή. Χαρακτηριστική η φωτογραφία στο twitter, όπου φαίνονται παρατεταγμένα στη σειρά... 

Tweet από @bananarams
Tweet από @bananarams
Σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια και της Βόρεια Καρολίνα έχουν αναφερθεί 13 νεκροί από πτώσεις δέντρων σε σπίτια και αυτοκίνητα. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Τορόντο, από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από ριπές ανέμου! 

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δέντρου στο Κουίνς, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι από πτώση δέντρου σε αυτοκίνητο. Στην Πενσιλβάνια, δυο οι νεκροί, ο ένας από πτώση δέντρου και ο δεύτερος γιατί κατέρρευσε το σπίτι του. 
Στη Δυτική Βιρτζίνια μία γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε μία περιοχή όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε δέντρο στο Μέριλαντ.

Εξαιτίας της Sandy ναυάγησε το πλοίο-ρέπλικα του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty, που έπλεε ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Η ρέπλικα του Boundy
Η ρέπλικα του Boundy
Στο λιμάνι της πόλης, τα κύματα έφτασαν σε ύψος ρεκόρ σχεδόν 10 μέτρων (32,5 πόδια). Η Νέα Υόρκη είχε προετοιμαστεί. Αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με τη φύση; Η άνοδος της στάθμης του νερού εξαιτίας της παλίρροιας προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο Μανχάταν και στις σήραγγες του Ιστ Ρίβερ και στον ποταμό Χάτσον.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (07:00 Ελλάδας) το ύψος του νερού άρχισε να κατεβαίνει. Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Περίπου τα μεσάνυχτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ.

Εκτός από τις πλημμύρες, ήρθαν και οι φωτιές. Καλώδια έπεσαν στο έδαφος και δεν ήθελε πολύ για την καταστροφή...

Δεν αποκλείεται το ρεύμα να μην επανέλθει ούτε την Τρίτη. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους πολίτες της Νέας Υόρκης να μην κυκλοφορούν αν δεν είναι ανάγκη. Και τους προειδοποίησε πως μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό και την Τρίτη, ίσως και περισσότερο.
Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειαστεί "μέχρι και μία εβδομάδα" για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ζήτησε επίσης από τους Νεοϋορκέζους να μην τηλεφωνούν στις υπηρεσίες άμεσης δράσης παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης. Πως αν αντεπεξέλθουν και οι εργαζόμενοι εκεί όταν λαμβάνουν 10.000 ανά 30’ αντί για 1.000 ανά ώρα, όπως συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες; 

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.

Φυσικά, εκτός από τη Wall Street που δε θα λειτουργήσει ούτε σήμερα, έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης (ΛαΓκουάρντια, JFK και Νιούαρκ).

Συναγερμός σήμανε και για τον πυρηνικό αντιδραστήρα που βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϊ. Ήδη, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Exelon Corp. κήρυξε "κατάσταση συναγερμού" (τη δεύτερη χαμηλότερη από τις τέσσερις προβλεπόμενες βαθμίδες) τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι. 

Υπάρχει μάλιστα προειδοποίηση πως περαιτέρω άνοδος του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.

Το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό ξεπέρασε στα έξι πόδια (δυο μέτρα) και τότε... σήμανε ο συναγερμός, καθώς απειλείται το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ. Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε πάνω από τα 7 πόδια, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Δε διευκρίνισε όμως αν το πρόβλημα έχει σχέση με τον κυκλώνα Sandy.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κηρυχθεί περισσότερες από δέκα φορές "κατάσταση συναγερμού" σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.
"Κατάσταση συναγερμού" σημαίνει "εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του επιπέδου ασφαλείας" ενός αντιδραστήρα.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom