Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αμοιβές στα επίπεδα της Πορτογαλίας ή ακόμη χειρότερα των πρώην ανατολικών χωρών, επιφυλάσσει η τρόικα και το μνημόνιο και μεις κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου!


Νομοθετική παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθός, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης για τις επόμενες ημέρες.
Το σχέδιο της συγκεκριμένης διάταξης, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, στο κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε μαζί του το μεσημέρι, ενώ θα ανακοινώσει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%, έτσι ώστε η συνολική μείωση να φθάσει το 5%.
Τα συγκεκριμένα μέτρα, που αποτελούν υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει, παρουσιάσθηκαν στην τρόικα με στόχο να αποφευχθούν, τα επώδυνα μέτρα που προβλέπονταν στο πρόσφατο email, δηλαδή μειώσεις αποζημιώσεων απόλυσης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εβδομάδα απασχόληση και γενικότερες τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί στον διάλογο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς - που είναι σε εξέλιξη - ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου προκαλεί σωρεία αντιδράσεων.
Η κυβέρνηση εμμένει στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να δηλώνει ότι «το κράτος θα πρέπει να έχει ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού».
Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ η οποία δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με τον πρόεδρος της οργάνωσης κ. Ι. Παναγόπουλο να σημειώνει ότι «το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζομένους και το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας».
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ. «Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Υπερ των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα. Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να επανέλθει στα 710 ευρώ, (όσο ίσχυε τον Ιανουάριο του 2009), ενώ ο ΣΕΒ ζητά να υπάρξουν παρεμβάσεις στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις και όχι στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
Η αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών περιλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο - το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Αναφέρεται επί λέξει πως «οι κατώτατοι μισθοί δεν θα καθορίζονται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά θα νομοθετούνται από την κυβέρνηση κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους».
Στόχος είναι οι κατώτατες αμοιβές - όπως αναφέρεται στα κείμενα της τρόικας - να προσεγγίσουν σε αυτές της Πορτογαλίας (566 ευρώ), ή ακόμη και στις αμοιβές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
http://dailynews24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom