Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στον Παύλο Μπακογιάννη - 23 χρόνια από τη δολοφονία του

"Ξέρεις από που 'μαι 'γώ ρε... Απο την Βελωτά Ευρυτανίας"...
"Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα"

Γράφει ο Αγραφιώτης

Σήμερα θα γυρίσουμε το ρολόι  23 χρόνια πίσω, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989  , όταν  η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” δολοφονούσε τον βουλευτή  Ευρυτανίας της ΝΔ ,Παύλο Μπακογιάννη.


Είκοσι τρία χρόνια μετά για όλους εμάς τους

Ευρυτάνες είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.Η μνήμη του διατηρείται ισχυρή και άσβεστη σε κάθε Ευρυτανική γωνιά.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Η ώρα ήταν 7.58 το πρωί και ο Παύλος Μπακογιάννης  βγαίνοντας από το γραφείο του, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, δέχθηκε την επίθεση τριών ενόπλων που τον πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το όραμα του Παύλου Μπακογιάννη ήταν μια Ελλάδα Εθνικής Συμφιλίωσης,Χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

Πρωτεργάτης του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση μιάς κυβέρνησης συνεργασίας για να αλλάξει σελίδα η χώρα, βρέθηκε στο αιαμτηρό στόχαστρο αυτών που νόμιζαν ότι μπορούσαν να ανακόψουν με τα όπλα την ανάγκη μια εποχής και ενός λαού.

"Απο ένα μεγάλο καβγά με την Ντόρα σε ένα μεγάλο έρωτα"

Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός. Σύμβολο της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της εθνικής συμφιλίωσης, της πολιτικής συνεργασίας και συνεννόησης.Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση.

Στα πλαίσια αυτής του της πεποίθησης εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς. Για τους ίδιους λόγους ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.

"Με τον σκύλο και πιστό του φίλο.. Νταβέλη.."  

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ;
Ο Πάυλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα - Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας, για ένα χρόνο στο Καρπενήσι (1950) και το τελείωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 


Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωστάντσας (Konstanz) στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. 

Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.Παντρέυτηκε την Ντόρα Μπακογιάννη και απέκτησαν δύο παιδιά.Την Αλεξία και τον Κώστα(δήμαρχο Καρπενησίου σήμερα)
«Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ..Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Ο μικρός Παύλος μεγαλώνει στα χωριά της Ευρυτανίας την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου γεγονός που του δημιούργησε έντονα βιώματα σε όλη τη ζωή του.


Ο Πάυλος Μπακογιάννης εντάσσεται στην πολιτική σκηνή με σκοπό να αναμορφώσει τη γενέτειρά του. Καταφέρνει να κερδίσει τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, έχοντας κερδίσει ουσιαστικά τις εντυπώσεις από τους κατοίκους της περιοχής.


Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας και έκανεσυνεχείς έρευνες για να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο υπέβαλε αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το πρώτο του μάλιστα βιβλίο είχε τίτλο: "Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες" (Αθήνα, 1960).


Η αγάπη του για την Ευρυτανία και τους ανθρώπους της έμεινε ανεξίτηλη στην καρδιά των Ευρυτάνων, που τον θυμούνται πάντα με θέρμη και νοσταλγία.

«Κράτα λοιπόν όσο μπορείς ελεύθερη τη ψυχή και το μυαλό σου, ανοιχτά και για τις αυριανές σκέψεις και ιδέες σου»

Δείτε μερικά βίντεο από τότε...

Κηδεία Παύλου Μπακογιάννη 29 Σεπτεμβρίου 1989



Είκοσι χρόνια xωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη

από http://prassia-eyrytanias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom