Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σκάνδαλο Siemens ΤΕΛΟΣ - Ιστορικός συμβιβασμός με την κυβέρνηση Σαμαρά



Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens, η οποία είχε εγκριθεί από τη Βουλή. Χθες την υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως με την υλοποίησή της θα προκύψουν οφέλη για την πραγματική οικονομία.

Πάντως, η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίστηκε χθες αντίθετη με τη συμφωνία και υπενθύμισε τη στάση που είχε κρατήσει στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.
Βάσει της συμφωνίας, η Siemens δεσμεύεται για επενδύσεις και συμψηφισμό απαιτήσεών της συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν ως εξής:
1. 80 εκατ. ευρώ, για τον συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της Siemens, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ.
2. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στη Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζομένους.
3. Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
4. 90 εκατ. ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
- Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και ξεπλύματος χρήματος.
- Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
Υποτροφίες
- 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
- Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom