Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Νύχτες με άρωμα άγριας Δύσης στο Αιτωλικό

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αιτωλικό το βράδυ του Σαββάτου 4 Αυγούστου θυμίζουν σκηνές από ταινία τρόμου η οποία σε λίγο καιρό θα παίζεται σε όλη τη χώρα και θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η διολίσθηση μιας κοινωνίας στο χάος». 

Η πλήρης απουσία του κράτους σε όλα τα επίπεδα έχει σαν αποτέλεσμα να ζουν οι κάτοικοι της περιοχής σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εγκατάλειψης. Πολλοί από αυτούς καταγγέλλουν ότι εδώ και δύο χρόνια οι Ρομά που ζουν στην περιοχή τη λυμαίνονται χωρίς κανείς και τίποτα να τους σταματάει. Την ίδια στιγμή το νερό της βρύσης δεν πίνεται και η καθαριότητα του Δήμου είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα πριν δύο εβδομάδες περίπου στην περιοχή εμφανίστηκε κρούσμα ελονοσίας γεγονός που έκανε την δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να στείλει συνεργεία για να καθαρίσει τους φραγμένους υπονόμους της περιοχής.
Όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Βήμα τον περασμένο Απρίλιο οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Αιτωλικού δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους από τον φόβο ότι θα τους επιτεθούν οι συμμορίες από ανήλικους Ρομά που έχουν γίνει ο φόβος και τρόμος του χωριού. Την ίδια στιγμή οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή δεν είναι στερεωμένη με μπετόν «κάνει φτερά» και καταλήγει στο λαθρεμπόριο του χάλυβα με το οποίο ασχολούνται οι Ρομά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Π. Κατσούλης οι Ρομά κλέβουν μέχρι τους κάδους απορριμμάτων και τα φρεάτια του Δήμου. «Εδώ και περίπου δυο χρόνια, η κατάσταση με τους περισσότερους από 3000 αθίγγανους που ζουν στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού, είναι εκτός ελέγχου. Έχουν διεισδύσει στα γκέτο τους εγκληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνεργασία με ντόπιους «νονούς», αναπτύσσουν εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χάλυβα. Εκπαιδεύουν νεαρούς αθίγγανους οι οποίοι με θρασύτητα κλέβουν ότι μπορεί να πωληθεί και χτυπούν όποιον διαμαρτύρεται. Η τοπική μας κοινωνία και ιδίως εκείνη του Αιτωλικού, ζει εν μέσω φόβου και οργής» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούλης.

Η αστυνομία δηλώνει αδύναμη να προστατεύσει τους κατοίκους

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι κάθε φορά που, έχοντας πέσει θύματα των Ρομά, απευθύνονταν στην αστυνομία τους πληροφορούσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να τους βοηθήσουν. «Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μας έλεγαν να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Όταν μου έκλεψαν την περίφραξη του οικοπέδου μου και πήγα στην αστυνομία μου είπανε ότι δεν έχουν αρκετούς αστυνομικούς για να προστατεύσουν την περιοχή και ότι ουσιαστικά οι κάτοικοι του Αιτωλικού βρίσκονται στο έλεος των Ρομά» λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Γεωργιάδης κάτοικος της περιοχής. Οι ελάχιστοι Ρομά που συλλαμβάνονταν αφήνονταν ελεύθεροι από την εισαγγελία του Μεσολογγίου, οι περισσότεροι επειδή ήσαν ανήλικοι και δεν ίσχυε η διαδικασία του αυτόφωρου.

Όπως τονίζει ο κ. Κατσούλης στις 9 Ιουνίου του 2011 ο δήμος Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, διοργάνωσε ανοιχτή σύσκεψη στο Δημαρχείο Αιτωλικού, παρουσία της τότε Εισαγγελέως και του Αστυνομικού Διευθυντή. Κατέληξε σε σύρραξη όπου «εκπρόσωποι» των Ρομά έβριζαν και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν.«Την επομένη με επιστολή μου στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή και τους συναρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνω το πρόβλημα της «αυξημένης παραβατικότητας των αθίγγανων» και ζητώ λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η απάντηση του Υπουργείου είναι πως στη περιοχή δεν παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα» λέει.

Η νύχτα στην άγρια Δύση

Τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο όταν την περασμένη εβδομάδα οι επιθέσεις των Ρομά αυξήθηκαν και πολλοί ηλικιωμένοι δέχθηκαν επίθεση, ενώ σημειώθηκαν να πολλές κλοπές μέσα σε σπίτια. Η οργή των κατοίκων ξεχείλισε και αποφάσισαν να κάνουν πράξη τις υποδείξεις των αστυνομικών που τους έλεγαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μία μικρή ομάδα Αιτωλικιωτών κατευθύνθηκε με άγριες διαθέσεις προς τον καταυλισμό των Ρομά και εκείνοι τους υποδέχθηκαν με πυροβολισμούς στο ψαχνό. Μάλιστα, φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον τοπικό Τύπο δείχνουν έναν από τους φερόμενους ως αρχηγοί των Ρομά να πυροβολεί με την άνεσή του από το μπαλκόνι της οικίας του. Τραυματίστηκαν τέσσερις Αιτωλικώτες, που διακομίστηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Μεσολογγίου και εκ των οποίων ένας πήρε εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο πιο σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιακή χώρα έχει διακομιστεί στο Γενικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Αυτό ήταν και η αφορμή που εξαγρίωσε τους κατοίκους οι οποίοι, βλέποντας ότι κανείς δεν τους προστατεύσει απέκλεισαν τα δυτικά γεφύρια του Αιτωλικού.
Στην περιοχή κατέφθασαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής σε μια επιχείρηση - σκούπα συνέλαβαν αρκετούς από τους Ρομά. Για τα επεισόδια υπάρχουν επτά Ρομά κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν συλληφθεί και οι τρεις αναζητούνται, ενώ έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα συλλήψεως.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τέσσερις συλληφθέντες και οι τρεις που αναζητούνται κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Όμως, δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες κατηγορίες αν διαπιστωθεί ότι τα όπλα και πυρομαχικά που κατασχέθηκαν από τις έρευνες στα σπίτια τους και έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλα αδικήματα.

Η Χρυσή Αυγή αντικαθιστά το κράτος

Παρών στα επεισόδια ήταν και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Κ. Μπαρμπαρούσης, ο οποίος ανεβασμένος στο καπό ενός αυτοκινήτου υπόσχονταν στους οργισμένους κατοίκους ότι το πρόβλημά τους θα τους το λύσει η ΧΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσούλης «το τελευταίο χρονικό διάστημα την απουσία του οργανωμένου κράτους στο Αιτωλικό έχει αναλάβει πολιτικός φορέας, ο οποίος διαλαλεί «πως θα καθαρίσει» και παροτρύνει τους αγανακτισμένους πολίτες «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Ο νόμος του «Φαρ Ουέστ» είναι προ των πυλών και τον ζήσαμε το Σάββατο με τα πρώτα του θύματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom